30 minuutin haaste: Pinaatti-fetapiirakkaa, kurkku- ja tomaattisalaattia sekä pähkinä-suklaajätskiä

Tällä kertaa sukelsin 30 minuutin haasteessa kreikkalaiseen keittiöön ja puolessa tunnissa yritettiin väsätä pinaatti-fetapiirakkaa, paria salaattia ja jälkiruuaksi pähkinä-suklaajauheella kuorrutettua jäätelöä. Tällä kertaa olin jo aika lähellä saavuttaa puolen tunnin maagisen aikarajan, mutta kun nostin piirakan pöytään kellon näyttäessä 32:56, havaitsin että munamössö ei ollut vielä aivan jämähtänyt, joten piirakka piti vielä heittää hetkeksi uuniin. Paras aika kuitenkin tähän mennessä.

Valmistumisaika 32:56 + 3 minuuttia piirakan lisäkypsytystä, eli noin 36 minuuttia

Mikä kesti

Tämä ruoka kaatui väistämättä uuniimme. Se ei yksinkertaisesti lämpene niin nopeasti, että piirakka voisi mitenkään olla valmiina puolen tunnin kohdalla. Nythän valmista oli lopullisesti 6 minuuttia määräajan jälkeen, ja aika oli piirakan valmistumisesta kiinni. Piirakka olisi siis pitänyt heittää uuniin 6 minuuttia aiemmin. Paitsi että uunimme ei olisi ollut 6 minuuttia aiemmin lähelläkään 200 astetta, olisi piirakka pitänyt valmistaa uunikuntoon ehkä kolmessa minuutissa ja se lienee mahdotonta tällä taitotasolla. Jos uunin lämmittäisi hieman kuumemmaksi, voisi puolen tunnin saavuttaminen olla mahdollista.

Miltä maistui

Kreikkalaista ruokaa ei tule kovin usein tehtyä, vaikka olenkin fetajuuston ja oliiviöljyn ystävä. Piirakka olikin varsin kelvollista. Filotaikinaa voisi minusta laittaa kerroksen tai pari lisääkin, se rapsakoituu uunissa tosi kivasti etenkin piirakan päältä. Tomaatti-basilikasalaatti oli luonnollisesti herkullista, chilit kurkkusalaatissa vähän outo yhdistelmä. Ja jäätelö oli tietenkin mitä herkullisinta, kuten kaikki jälkiruuat tässä sarjassa tähän mennessä.

Pinaatti-fetapiirakkaa, kurkku- ja tomaattisalaattia sekä pähkinä-suklaajätskiä

Piirakka
100 g pinjansiemeniä
5 kananmunaa
300 g fetajuustoa
50 g cheddarjuustoa
kuivattua oreganoa
1 sitruuna
pala voita
400 g pinaattia
270 g filotaikinaa
cayennepippuria
muskottipähkinää

Kurkkusalaatti
1 kurkku
10 mustaa oliivia
2 rkl balsamicoa
3 kevätsipulia
½ sitruuna
½ punainen chili
5-6 oksaa minttua

Tomaattisalaatti
kourallinen tuoretta basilikaa
1 valkosipulinkynsi
valkoviinietikkaa
300 g kirsikkatomaatteja

Maustamiseen
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Jäätelö
4 rkl kahvinpapuja
100 g hasselpähkinöitä
100 g hyvää tummaa (70%) suklaata
vaniljajätskiä

Aloita Ota kaikki aineet ja välineet valmiiksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja keskikokoinen (26cm) uuninkestävä paistinpannu keskilämmölle.

Piirakka Laita pinjansiemenet kuivalle pannulle paahtumaan, sekoita välillä. Riko 5 munaa kulhoon ja murusta sekaan 300 g fetaa. Raasta joukkoon 50 g cheddar-juustoa. Lisää hyppysellinen pippuria, muutama hyppysellinen oreganoa, sitruunan raastettu kuori ja hujaus oliiviöljyä. Kun pähkinät ovat ruskistuneet, lisää ne joukkoon

Laita tyhjä pannu takaisin levylle, lisää hieman oliiviöljyä ja voita ja sekoita joukkoon puolet pinaatista. Sekoittele ja kun se alkaa sekoittua rasvaan, lisää vähitellen loput pinaatit.

Ota filotaikina esille (minun filotaikinani piti ottaa 2 tuntia ennen ruuanlaittoa pakastimesta, tsekkaa ohjeet omassasi tai käy huonosti :)). Laita leivinpaperista noin 50 senttiä pitkä arkki pöydälle ja ripottele päälle oliiviöljyä. Rypistä paperi kasaan ja avaa se jälleen. Laita leivinpaperille kerros filotaikinaa niin että se lähes peittää leivinpaperin. Hiero pinnalle oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja ripaus cayennepippuria. Toista kunnes sinulla on 3 kerrosta filotaikinaa (neljäkin voi olla). Älä huoli taikinan repeämistä ja muista sekoittaa pinaattia välillä.

Kun pinaatti on kunnolla mössääntynyt, ota pannu levyltä ja lisää pinaatit munasekoitukseen. Lisää hieman muskottipähkinää. Sekoita hyvin. Siirrä leivinpaperi filotaikinakerroksineen pannulle niin että reunat tulevat yli pannusta. Paina taikina hyvin pannun reunoille ja kaada täyte pannulle. Käännä reunan yli menneet filotaikinat täytteen päälle kanneksi. Laita pannu muutamaksi minuutiksi takaisin liedelle ja siirrä sen jälkeen uuniin 18-20 minuutiksi, kunnes piirakka on kultaista ja taikina rapeaa.

Kurkkusalaatti Leikkaa kurkku pitkittäin neljään osaan ja leikkaa nämä sitten noin sentin paloiksi. Laita sekoituskulhoon. Kuivaa 10 oliivia, purista kivet ulos ja revi ne toiseen pieneen kulhoon. Laita joukkoon 2 ruokalusikallista balsamicoa ja sekoita hyvin että viinietikka vetää oliiveista suolaisuutta. Leikkaa kevätsipulit hienoksi ja lisää oliiveihin.

Lisää oliivien sekaan vielä 4 ruokalusikallista oliiviöljyä ja puolen sitruunan mehu ja sekoita oikein hyvin. Poista siemenet puolikkaasta chilistä ja leikkaa hienoksi silpuksi ja lisää kurkkujen sekaan. Ota mintun lehdet irti varsista ja revi ne kurkkujen sekaan. Kaada sitten oliivisekoitus kurkkujen sekaan, sekoita hyvin ja vie pöytään.

Jäätelö Kaada kahvinpavut blenderiin ja hienonna ne. Lisää hasselpähkinät ja jauha nekin. Lisää sekaan vielä suklaakin ja jauha. Kaada jauhe lopuksi kulhoon.

Tomaattisalaatti Huuhtaise blenderi. Revi basilika ja laita blenderiin. Säästä muutama ylempi lehti koristeeksi salaatin joukkoon. Lisää joukkoon suolaa ja pippuria, kuorittu valkosipulinkynsi, muutama kulaus oliiviöljyä ja hieman valkoviinietikkaa. Ajele vihreäksi tahnaksi. Maista ja mausta jos tarvis. Puolita tai leikkaa neljään osaan tomaatit. Kaada basilikamönjä lautasella ja heitä tomaatit päälle. Laita sekaan säästämäsi basilikanlehdet ja hieman suolaa ja vie sitten pöytään.

Tarjoilu Ota jäätelö pakastimesta sulamaan ja vie piirakka pöytään. Piirakan ja salaatin jälkeen vie jäätelö ja pähkinä-suklaajauhe pöytään. Tee jäätelöstä palloja ja pyörittele niitä sen jälkeen jauheessa, niin että siitä muodostuu pallon pinnalle runsas kerros. Jos jauhetta jää yli, säästä se ilmatiiviissä purkissa myöhempää käyttöä varten.

Ja keittiökään ei jäänyt kovin sotkuiseksi kun melkein kaikki ruuanlaittoastiat menivät sellaisenaan pöytään asti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Savulohi-perunasalaatti

Olen aina dissannut perunasalaatteja, koska niistä tulee mieleen kaupan einessalaatit, joita aina syödään nakkien (joista tulee maha kipeäksi) kanssa uutena vuotena. Mutta viikko sitten pikkuveljeni ylioppilasjuhlissa oli tarjolla vähän erilaista perunasalaattia. Siitä jäi mieleen kolme ainesosaa: uudet perunat, savulohi ja punasipuli. Siispä päätin riskeerata koko blogimaineeni, arpoa loput komponentit ja painella miittiin kokeilemaan, josko jotain syömäkelpoista syntyisi.

Eikä se aivan pieleen kommenttien perusteella mennytkään. Tarkoitus oli laittaa joukkoon myös herneitä, mutta ne unohtuivat pakastimeen, eikä niitä nyt kovasti jäänyt kaipaamaankaan. Lisäksi tein kermaviilikastiketta, joka ei kyllä sekään ole mitenkään välttämätöntä.

Ohjeet ovat valitettavasti aika summittaisia, koska keskityin salaattia tehdessäni niin kovasti työkalunani toimineeseen sipuliperheen japanilaiseen kokkiveitseen. Veistä ei kuulemma ole teroitettu hankkimisen jälkeen, mutta se tuntui silti terävämmältä kuin muutaman kuukauden välein teroittamani Zwillingit. Taitaapa siis tuollainen mennä ostoslistalle, vaikka epäilemättä se onkin minun käsissäni ruosteessa kahden viikon käytön jälkeen.

ss9

Savulohi-perunasalaatti

500 g savulohta
750 g uusia perunoita (valitse pienehköjä)
1 punasipuli
1 rkl kapriksia
oliiviöljyä
puolikas sitruuna
vastarouhittua mustapippuria
tilliä

1. Pese ja halkaise perunat puoliksi ja keitä juuri ja juuri kypsäksi. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä.

2. Perkaa sillävälin lohi reilun kokoisiksi ruodottomiksi paloiksi ja leikkaa sipuli suikaleiksi.

3. Kun perunat ovat jäähtyneet, yhdistä ne lohien ja sipulin kanssa kulhossa.

3. Mausta oliiviöljyllä, sitruunamehulla, tillillä ja pippurilla maun mukaan.

ss10

Kermaviilikastike

purkki kermaviiliä
puolikas sitruuna
tilliä
vastarouhittua mustapippuria
suolaa

1. Mausta kermaviili muilla aineilla makusi mukaan.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Peltopyytä portviini-linssikastikkeessa sekä selleri-omenasalaattia

pyypannu
Parempi pyy pannulla kuin kymmenen lihatiskillä.

Tänä viikonloppuna olen harrastanut kunnon foodien lailla slow foodia oikein olan takaa. Perjantaina nappasin hallista mukaan kolmen kilon painoisen naudan ydinluun, jota sitten keittelin loppuillan, ja mirepoix-aineita liemeen ostaessani törmäsin lähikauppani lihatiskillä peltopyihin, joita pitikin sitten muutamia ostaa seuraavaksi päiväksi keiteltäväksi.

Peltopyy-reseptin löysin Maijan riistakirjasta, josta en ollutkaan ikinä ennen mitään tehnyt, vaikka se on varmaan pari vuotta jo keittokirjahyllyäni koristanut. Peltopyiden kaveriksi keittelimme Maijan opastuksen mukaisesti ruusukaaleja. Edellinen ruusukaali-kokemukseni on päiväkotiajalta, jolloin ruusukaalit olivat kaikkien yhteisinhokki. En muista yhtään miltä ne silloin maistuivat, mutta nyt kevyesti suolatussa ja valkoviinietikalla maustetussa vedessä keitettyinä ne olivat ihan kelpo kasviksia.

Salaatin teimme selleristä ja omenasta ja jälkiruokana nautimme suklaa-portviinikakkua (tästä lisää myöhemmin). Kun vielä kokkausseurakin oli mitä mainiointa, niin ilta oli varsin maistuva.

peltopyy

Peltopyytä portviini-linssikastikkeessa

keitinliemi:
1 sipuli lohkoina
2 rkl merisuolaa
1 laakerinlehti
1 rkl timjamia
4 katajanmarjaa
1 porkkana lohkoina
pieni pala selleriä
pieni pala palsternakkaa
vettä

kastike:
2 rkl voita
1 dl liuotettuja vihreitä linssejä
1 tl timjamia
6 dl kokoonkeitettyä keitinlientä
4 dl kuohukermaa
1 dl portviiniä
suolaa ja pippuria

1. Ruskista pyyt voissa kauniin ruskeiksi. Pane pyyt kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Viipaloi kasvikset ja paahda ne kuivassa pannussa, kunnes ne saavat väriä. Lisää pyypataan kasvikset ja mausteet. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 2 1/2 tuntia, kunnes pyyt ovat kypsiä.

2. Ota pyyt liemestä ja pane ne leivinpaperiin ja vielä sen jälkeen tiukkaan alumiinifolioon. Pane ne 170-asteiseen uuniin. Näin pyyt hautuvat maukkaiksi ja meheviksi sillä aikaa kun valmistat kastikkeen.

3. Siivilöi keitinliemi ja keitä kokoon, kunnes lientä on jäljellä 6 dl. Sulata voi laakeassa kattilassa ja kuullota siinä linssit sekä timjami. Lisää joukkoon kokoon keitetty liemi, kuohukerma, portviini, suola ja pippuri. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes linssit ovat kypsiä. Leikkaa peltopyyt luuttomiksi ja asettele ne lautasille tai tarjoiluvadille. Lusikoi kastiketta lihan päälle. Tarjoa keitettyjen ruusukaalien kanssa.

Tässä vielä omena-sellerisalaatin resepti. Se osoittautui varsin maukkaaksi ja raikkaaksi. Sellerimme tosin oli hieman nahistunut, eli kannattaa olla tarkkana vihannestiskillä. Resepti on kirjasta Ranskalainen keittiö.

sellerisalaatti

Omena-sellerisalaatti

1 juuriselleri kuorittuna
2-3 rkl sitruunanmehua
1 omena
3 rkl majoneesia
2 tl dijoninsinappia
1 rkl silputtua tuoretta persiljaa
suolaa ja pippuria

1. Raasta selleri monitoimikoneessa tai juustoraastimen karkealla terällä. Voit myös leikata sen ohuiksi juliennesuikaleiksi. Pane selleri kulhoon ja pirskota sen päälle sitruunanmehu. Sekoita hyvin.

2. Kuori omena, jos haluat, ja leikkaa se neljään osaan ja poista siemenkota. Leikkaa lohkot poikkisuuntaan ohuiksi viipaleiksi ja sekoita sellerin joukkoon.

3. Sekoita yhteen majoneesi, sinappi ja persilja ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada kastike selleriseokse joukkoon ja sekoita hyvin. Pidä salaattia useita tunteja kylmässä ennen tarjoamista.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Lounassalaatteja?

salaatti

Jos on pahana tapana syödä kaikki illat Ben & Jerryn mainioita, mutta ei-niin-kevyitä jäätelöitä tynnyrikaupalla, niin lounaalla pitää keventää. Siispä kysyisinkin teiltä parhaita lounassalaattivinkkejä. Toivomuksissa olisi parin päivän säilyvyys (että voi tehdä parin päivän annoksen kerralla) sekä riittävä ravitsevuus ja proteiinipitoisuus. Muutoin salaatiksi kelpaa mikä vaan ruoka jonka voi laittaa purkkiin ja syödä sellaisenaan.

Yllä kuvassa harvinaisen hyvin onnistunut salaattikokeilu: pupunruokana jäävuorisalaattia, kurkkua ja tomaattia ja pihvinä suolattuja cashew-pähkinöitä, raejuustoa ja Votkinsin palvikinkkua ja mausteena oliiviöljyä ja inaus pippuria.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Meze-ilta

Salamahaasteen ensimmäinen kierros on nyt selvitetty kunnialla. Seuraavan kierroksen aihekin on suunnilleen muotoutunut päässäni, pitää kuitenkin vielä pingailla haaste-ehdokasta ennen aiheen julkistusta.

Sillä välin tyhjennän arkistoja parin meze-reseptin verran. Ostin Meze – Lähi-Idän pikkuruokia -kirjan muistaakseni hulluilta päiviltä viime syksynä. Siitä lähtien kyseisen kirjan reseptit ovat kutkuttaneet frontaalilohkoani, mutta toteutuksen asteelle päästiin vasta pari viikkoa sitten.

Valikoin reseptejä sillä silmällä, että ne olisivat erilaisia, mutta kuitenkin hyödyntäisivät samoja raaka-aineita jonkinlaisen yhtenäisyyden luomiseksi. Illan teemaksi nousikin persilja ja sitruuna.

Nyt kun tässä on ihan julkisesti lähdetty salaattilinjalle, piti myös yhdeksi ruuaksi valita taboulleh-salaatti. Bulguri on vehnänjyvistä jollain tavalla tuotettuja pieniä suurimoita, jotka ovat hieman kuskusin tapaisia. Niitä löytyi jopa parjatusta kantsun Prismasta. Sen sijaan tuoretta minttua ei hyllyssä ollut, joten tämä osuus salaatista meni melko lailla latteammin kuivatulla mintulla.

Taboulleh

1 1/2 dl bulguria
100 g tuoretta persiljaa
1 ruukku tuoretta minttua
1 punasipuli hienonnettuna
puolikas kurkku hienonnettuna
3 tomaattia kuutioituna
1 sitruunan mehu
2-3 rkl oliiviöljyä
maun mukaan suolaa ja pippuria

Kypsennä bulguri pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna persilja ja minttu käsin tai sekoittimessa. Lisää paloitellut kasvikset, sitruunamehu ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.

Päivän lihakiintiötä edustivat lammaskebakot. Jauhelihan suosittelen ostamaan esimerkiksi Reinin lihasta, tai muusta paikasta, josta tiedät ostavasi karitsan jauhelihaa. Vanhemman lampaan jauheliha on pahaa (noin kerran liikaa marketista lampaan jauhelihaa ostaneen kokemuksella). Muutoin nämä sopivat myös hieman lammaskammoisillekin ihmisille.

Lammaskebakot

500 g karitsan jauhelihaa
1 dl persiljaa silputtuna
1/2 dl tuoretta minttua silputtuna
2 rkl raastettua sitruunankuorta
2 valkosipulinkynttä murskattuna
maun mukaan suolaa ja pippuria
8 varrastikkua (liota ennen käyttöä)

Yhdistä jauheliha muihin aineksiin, mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile taikinasta kääryleitä liotettujen tikkujen ympärille. Kypsennä kebakoita grillissä tai uunissa 6-8 minuuttia, kunnes pinta saa herkullisen värin. Älä paista läpikypsiksi vaan jätä liha sisältä aavistuksen punertavaksi.

Ja sitten vielä kanaa päälle. Tämä meni meiltä sikäli huonosti, että emme olleet varautuneet tarpeeksi ajoissa marinointiin, joten sisältä kanat eivät ehtineet maustua juuri lainkaan.

Sitruunakana

1 kg broileria, esim koipia ja reisiä (koipinuijat on hyviä)
1/2 sitruunan mehu
1 sitruunan kuori raaastettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 tl neilikkaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl oreganoa
1 dl jukurttia
maun mukaan sormisuolaa ja mustapippuria myllystä
25 g mantelilastuja viimeistelyyn

1. Sekoita mausteet jukurttiin. Laita kanat pussiin tai kulhoon ja peitä ne ympäriinsä marinadilla. Anna maustua mahdollisimman pitkään, mieluiten yön yli.

2. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita kanat pellille ja poista ylenmääräinen marinadi. Paista parikymmentä minuuttia, tai kunnes kanat ovat kokonaan kypsiä. Ripottele päälle mantelilastuja noin viisi minuuttia ennen valmistumista.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kalkkuna-fenkoli-omenasalaatti

Haasteruoka tuli vihdoinkin kokattua. Pienen viivähdyksen aiheutti Kannelmäen Prisman valikoimat, sananen siitä.

Kannelmäessä sijaitseva Prisma on nykyään lähimpänä sijaitseva isompi ruokakauppa, mutta koostaan huolimatta se on aiheuttanut pettymyksiä kerta toisensa perään. Tällä kertaa siis fenkolihylly ammotti tyhjyyttään väärällä hetkellä (ja romaine-salaattikin oli viimeinen puska). Aiemmin samanlaista tuskaa on aiheuttanut tyhjä bataattihylly, sekä tyhjä Barillan spagettihylly. Ymmärrän toki, että mitkään kyseisistä tuotteista ei ehkä ole niitä top100-myyntituotteita, mutta luulisi nyt tuon kokoisessa kaupassa pystyttävän varautumaan tuotteiden loppumiseen jo ennen sen viimeisen bataatin häviämistä hyllystä.

Eikä siinä vielä kaikki, Prisman valikoimat ovat muutenkin typerryttävän surkeat kokoisekseen kaupaksi. Ensinnäkin liha/kalatiski on lähinnä vitsi: suurin osa siitä on varattu valmistuotteille, joita ennen saattoikin välillä ostaa, kunnes Prismassa lopetettiin lounasseteleiden vastaanotto. Lihatiskiltä löytyy jauhelihaa ja sisäfilettä, kalatiskiltä lohta fileoimattomana ja fileoituna – molempia sekä Suomessa että Norjassa kasvatettuna. Lisäksi ehkä kasa muikkuja tai silakoita. Varsinainen lihaosasto sisältää perusvalikoiman erilaisia silpuksi pistetyjä lihoja marinadeissa, marinoimattomia versioita löytyy noin viiden artikkelin verran. Pastahyllystä ei löydy laadukkaampia merkkejä kuin sitä barillan spagettia – silloin kun hyllystä sattuu löytymään – sekä tagliatellea, mutta ei esimerkiksi suosikkipastaamme penneä, paitsi värillisinä salaattiversioina. Muun hyllytilan vie kaksikymmentä eri Rainbow-pastaa, sekä myllyn parhaan ja torinon spagetit ja makaronit. Nuudelihyllystä löytyy kyllä metreittäin pikanuudeleita ja jotain gluteenittomia pinaattinuudeleita, mutta varsinaisista normaaleista ruuanlaitossa käytettävistä nuudeleista ei löydy kuin munanuudeleita (joita tosin tykkään itse käyttääkin melkein kaikkiin nuudeliruokiin).

Kyseistä Prismaa ollaan nyt laajentamassa, joten toivoa sopii, että valikoimatkin paranevat samalla. Viikko sitten olimme nostalgiareissulla vanhassa lähikaupassa, eli Itäkeskuksen Citymarketissa, ja siellä valikoimat olivat jotain ihan muuta. Tämän ei ole tarkoitus olla kommentti Keskon paremmuudesta, mutta näin näppituntumalla vaikuttaa siltä, että samankokoisessa K-kaupassa on vastaavaa S-kauppaa paremmat valikoimat. Toki arkiostoksissa arvostan tasaista halpaa hintaa perusvalikoimasta, mikä vaikka lähi-Alepastamme löytyy, mutta Prisman kokoiselle kaupalle on vähän suuremmat vaatimukset valikoimien suhteen.

Viime aikoina on ollut parissakin lehdessä (ainakin Talouselämässä) juttuja suomalaisten ruokakauppojen valikoimista, joten en liene purnauksineni yksin, ja ainakin näistä lehdistä luettuna ruokakauppiaatkin tietävät ongelman ja ovat ehkä jopa tekemässä asian parantamiseksi jotain.

Mutta sitten takaisin haasteruokaan. Päädyin siis lopulta salaattiin ja parista vaihtoehdosta seurasin enemmän omenaversiota hieman jääkaapin sisältöön muokaten. Vaikka en ole varsinaisia salaatti-ihmisiä, tämä kyllä maistui niin allekirjoittaneelle kuin paikalle huijatulle testihenkilöllekin (kiitos vain fenkolin tuomisesta). Suurin vika oli ehkä kalkkunapalamme hienoinen kuivuus, jolle ei enää valmistusvaiheessa ollut mitään tehtävissä.

Mutta ei tästä sen enempää, arvosteluraati aloittanee työnsä ja minä alan miettiä minne pallo lentää seuraavaksi.

Kalkkuna-fenkoli-omenasalaatti

Salaattikastike:
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 ½ dl kanalientä
reilu kourallinen silputtua persiljaa
2 rkl sitruunanmehua
2 rkl balsamicoa
1 rkl oliiviöljyä
2 tl dijonin sinappia
maun mukaan pippuria

Salaattiin:
puska romaine-salaattia
toinen puska vapaavalintaista pienilehtistä salaattia
3 suurta omenaa pestynä ja kuorineen viipaloituna
fenkoli kuutioiksi pilkottuna
pari kourallista siemenettömiä rypäleitä puolitettuna
puoli kiloa savustettua kalkkunan rintaa suikaloituna
kourallinen vapaavalintaisia pähkinöitä (cashew-pähkinät on aina hyviä)
kourallinen feta- tai vuohenjuustoa

1. Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään.

2. Aseta tarjoilulautasen pohjalle salaatit. Sekoita toisessa kulhossa omenat, fenkoli ja rypäleet ja kaada sekaan noin puolet kastikkeesta. Aseta suurin osa sekoituksesta salaattien päälle. Näiden päälle kalkkunasuikaleet ja loput sekoitteesta. Lisää vielä päälle pähkinöitä ja juustoa maun mukaan.

3. Lusikoi loput kastikkeet päälle ja tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Pasta-lohisalaatti

siili.jpg

Takapihan eläinsarja täydentyi eilen illalla siilillä. Kuva ei ole ihan täydellinen, kun oli jo vähän hämärä ja siili lähti syystä tai toisesta karkuun melko pian sen jälkeen kun aloitin kuvaussessiot.

Eilisen indeksi: 54.

Puoliväli lähestyy kovaa vauhtia. Taitaa tosin vielä muutama päivä mennä, sillä en ole varsinaisesti ollut kuin yhdessä punnituksessa alle puolivälin. Toisaalta paino tuntuu ottavan muutaman päivän välein aina hieman isompia askeleita alaspäin, joten ehkä se tästä.

Jos minä saisin päättää, olisi tämä Johannan pastasalaatti korkealla Pastanjauhajien kesäruokakisassa. Johanna on nimittäin onnistunut luomaan melkoisen ihmeen: herkullisen salaatin, jossa ei ole rucolaa tai pinjansiemeniä. Kuva ei ehkä näytä kovin erikoiselta, mutta tämä oli oikeasti melkoisen herkkua. Tekovaiheessa yllättävän ongelman tuotti jostain syystä noin puoleksi tunniksi katkennut vedentulo. Olin nimittäin juuri käsitellyt savulohen ja yhtäkkiä hanasta ei tullutkaan vettä. Siinä sitten kituuteltiin kalalta haisevin käsin puolisen tuntia. Ohjeessa ei ollut lainkaan mittasuhteita, mutta laitoin omaan versiooni kolmisensataa grammaa lohta, puoli pakettia penneä, puolikkaan kurkun ja puoli purkillista kirsikkatomaatteja. Kirsikkatomaatit on muuten myös hyviä. Keväällä olin niistä niin innostunut, että ostin aina paketillisen niitä, kun teki mieli karkkia.

salaatti.jpg

Pasta-lohisalaatti

pennepastaa
lämminsavulohta
kurkkua
purjoa / kevätsipulia
kermaviiliä
tilliä
sitruuna
mustapippuria
suolaa
sokeria
Turun sinappia
kirsikkatomaatteja
(kylmäsavulohta)
kananmunaa

Keitä pasta. Voit tietysti käyttää mielipastaasi, mutta itse olen tykästynyt pennepastaan. Laita jäähtynyt pasta kulhoon ja lisää päälle ruodittua lämminsavulohta, purista päälle puolen sitruunan mehu. Lisää reiluiksi paloiksi leikattua kurkkua sekä hieman purjoa / kevätsipulia renkaina. Mittasuhteet on vähän mututuntumalla eli mistä sattuu tykkäämään.

Sekoita kermaviiliin sitruunamehua, sinappia, mustapippuria ja ripaus suolaa ja sokeria. Myös tillin voi lisätä kastikkeeseen tai vasta valmiin salaatin päälle. (Kermaviilin asemasta alkuperäisessä ohjeessa oli muistaakseni puolet majoneesia ja puolet ranskankermaa. Itse käytän tällä hetkellä puolet labnehia ja puolet maustamatonta jugurttia, joka on bulgarian jugurtin paksuista.)

Jos teet salaatin etukäteen, sekoita kastike joukkoon vasta viime metreillä sillä pasta imee kastikkeen nopeasti. Koristele vaikka kirsikkatomaateilla ja kylmäsavulohella. Päälle kannattaa laittaa myös keitettyä kananmunaa lohkoina, sopii kivasti kalan kanssa! Salaatti maistuu kyllä seuraavanakin päivänä vaikka ei ole enää kovin esteettisen näköistä kun kastike on imeytynyt.

Pitäisi joskus kokeilla sitä Johannan toistakin herkkua, eli juustokakkua. Jos joku vaan kertoisi, mitä sille lopulle baileysille tekisi..

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Laihduttajan pinaatti-herne-fetajuustosalaatti

aineet.jpg

Päivän indeksi: 96,67.

Tänään pääsin jo aika lähelle tavoitelukemia. Energiaa kertyi 9298kJ ja jakauma oli 51% hiilareita, 17% proteiinia ja 32% rasvaa. Rasvan määrä on edelleen hieman turhan korkea, mutta uskoisin huomenna senkin olevan paremmassa jamassa. Kertauksen vuoksi vielä ne viralliset suositukset ovat 55-15-30, 5 prosenttiyksikön heitot sallitaan. Ajattelin kuitenkin laittaa itselle tähtäimeksi tulevaisuudessa 50-55 hiilareita, 15-20 proteiinia ja 25-30 rasvaa. Rasvan alempi määrä ei varmaan ole laihiksella pahitteeksi, ja proteiini kuulemma lisää kylläisyyden tunnetta, joten sitä lienee hyvä olla hieman optimia enemmän.

Aika nopeasti tuosta ravintoarvojen taulukoinnista on tullut rutiinia. Nyt jo käytännössä kaikki muina kuin pääruokina syömäni aineet löytyvät tuolta valmiiksi, niin että uutta päivää on helppo täyttää copy-pastena. Lisäksi myös varsinaisissa ruuissa tuppaa olemaan samoja aineita päivästä toiseen, joten sekin jo hieman helpottaa.

Tein tässä iltaherkuksi hieman muunnellen yhtä Jamien salaattiohjetta. Tässä omassa versiossani on 1978kJ energiaa (josta 1000kJ tulee kastikkeesta!) ja energiajakauma 13-19-67. Rasvan suuren määrän ei kannata antaa pelästyttää: se johtuu yksinkertaisesti siitä, että kasviksissa ei juuri energiaa ole, joten kastikkeessa olevat pari ruokalusikallista oliiviöljyä vastaavat puolesta koko satsin energiamäärästä. Ja rasvahan sinällään ei ollut pahasta, vain kolesterolia nostavat tyydyttyneet rasvahapot, joita ei pahemmin oliiviöljyssä esiinny. Kastikkeen määrää voi myös hieman vähentää.

salaatti.jpg

Pinaatti-herne-fetajuustosalaatti

2 kourallista tuoretta pinaattia (itse käytin tammenlehväsalaattia, koska kaupan pinaatti ei näyttänyt kovin houkuttelevalta)
2 pientä kourallista herneitä
murennettua fetajuustoa
2 rkl oliiviöljyä
vajaa 1 rkl sitruunaa
suolaa pippuria

Huuhtele pinaatinlehdet ja pane ne salaattikulhoon. Lisää joukkoon herneet. Sekoita keskenään kastikkeeksi oliiviöljy, sitruuna, hieman suolaa ja pippuria ja sekoita salaattiin. Ripottele päälle murennettua fetajuustoa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Paolan legendaarinen pastasalaatti

salaatti1.jpg

Tämä jos mikä on klassikko. Salaatista ei paljon parempaa enää saa. Harmi vain, että tätä tulee helposti sellainen määrä, että sitä syödään vielä viikkoa myöhemminkin. Parasta tämä on kuitenkin tuoreena kun kana ja pasta ovat vielä hieman lämpimiä. Jokaisen hyvän salaatin ainesosat (rucola ja pinjansiemenet) löytyvät toki tästäkin herkusta.

Paolan pastasalaatti

1/2 grillattu broileri
paketti penneä
4-5 rkl pestoa
rouhittua mustapippuria
puntti rucolaa
tammenlehväsalaattia
punasipuli ohuina siivuina
kourallinen pinjansiemeniä
(melonia tai persikkaa pieninä kuutioina)
(parmesania lastuina)

Irrota lihat broilerista, paloittele. Keitä pasta, käsittele vihannekset ja hedelmät, paahda pinjansiemenet. Sekoita kulhossa pasta ja pesto, broileri, vihannekset ja hedelmät, mausta mustapippurilla. Höylää parmesanlastuja päälle.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Rucolaa, granaattiomenaa ja pinjansiemeniä

kranaatti.jpg

Laihisviikko jatkuu salaatin muodossa. Aikaisemmin en ollut kovinkaan innostunut salaateista, mutta rucolan löytäminen on viime aikoina lisännyt kummasti intoani tehdä erilaisia salaatteja. Tämäkin ruoka on Trattoria-kirjasta, joka on kovaa vauhtia nousemassa suosikkikokkikirjakseni. Ainakin jokainen tähän mennessä sieltä kokeilemani resepti on ollut herkullinen.

Rucolaa pinjansiementen ja granaattiomenan kanssa

2 nippua rucolaa
125 g pinjansiemeniä
125 g granaattiomenan siemeniä

kastike:
2 rkl punaviinietikkaa
1 tl sinappia
1 kuorittu ja hienonnettu salottisipuli
2 murskattua sardellia
2 rkl oliiviöljyä
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria

1. Pane rucola isoon kulhoon. Paahda pinjansiemenet kuumalla paistinpannulla.

2. Sekoita kastike. Pane viinietikka ja sinappi, hienonnettu sipuli ja murskatut sardellit pieneen kulhoon ja vatkaa ne sekaisin. Lisää öljy seokseen tipoittain. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Ripottele paahdetut pinjansiemenet ja puolet granaattiomenan siemenistä rucolan päälle ja kaada kastike salaatille. Sekoita varovasti. Ripottele pinnalle loput granaattiomenan siemenet.

salaatti.jpg

Tämä salaatti räjäyttää tajunnan. Ihan oikeasti. Erilaiset vahvat maut yhdistyvät hienosti ja salaattia tulee ahmittua melkoista vauhtia, vaikka maku onkin aika kirpeä. Rucola ja pinjansiemenet olivat ennenkin suosikkejani, mutta myös granaattiomena osoittautui hyvän makuiseksi. Valitettavasti vain pienten siementen kaivaminen irti on melko työlästä. Muutoinhan tämän valmistaminen sujuu käden käänteessä. Omassa versiossani olisi ehkä voinut olla hieman enemmän rucolaa suhteessa siemeniin, mutta hyvin se maistui näinkin.

Sorsanpaistaja lukkiutuu jälleen viikonlopuksi keittiöön kokkailemaan, kun nettiyhteyttä ei vieläkään ole. En ymmärrä miten yhden laajakaistan avaaminen voi kestää monta viikkoa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone