Keittokirjahaaste: Pizza

pizzapohja

Jos edellinen haasteresepti ei tuntunut ihan vaivan väärtiltä, tässä oli aivan kaikki kohdallaan. Aikaa tosin meni tähänkin se vuorokausi. Ylläoleva kuva kertoo kaiken tarpeellisen. Meidän surkeassa (250 astetta maksimilämpö) uunissa saatiin muutamassa minuutissa pitsapohja vähän turhankin rapeaksi.

Reseptissä on oikeastaan kolme olennaista asiaa: pohja, tomaattien käsittely ja uunin kanssa kikkailu. Pohjaa kohotetaan kahdessa vaiheessa yhteensä vuorokausi. Näin pohjaan tulee makua. Koko taikinaa ei kuitenkaan kohoteta vuorokautta, jotta taikinan rakenne pysyy parempana. Uunissa kuivatut kirsikkatomaatit ovat varsinaisia makupommeja ja liedellä lämmitetty valurautapannu on kuumempi kuin mikään tavallisessa uunissa lämmitetty pitsakivi ja lisäksi se luovuttaa lämpönsä paljon tehokkaammin kuin kivi, joka on huono lämmönjohdin.

Tässä reseptissä on myös monia osia, joita on helppo soveltaa vähän arkisemmissa pitsaresepteissä: pohjan tekeminen kahdessa osassa ei oikeastaan ole kovinkaan työlästä ja pohjien kohottaminen pallona helpottaa pohjan työstämistä huomattavasti. Eikä tähän tarvitse edes mitään erikoisia työvälineitä, itse tein kastikkeen ilman painekattilaa, kun sellaista en omista, ja ihan hyvää siitäkin tuli.

pizza

Pizza

Esitaikina:
150 g vehnäjauhoja
1/4 tl siirappia
85 g kylmää vettä
3,5 g kuivahiivaa (1/2 pussia)
1/2 tl suolaa

Taikina:
350 g vehnäjauhoja
1/2 tl siirappia
195 g kylmää vettä
7 g kuivahiivaa (1 pussi)

Täytteet:
tomaattikastike
uunikuivattuja tomaatteja
puhvelimozzarella
basilikanlehtiä
oliiviöljyä
savustettua maldon-suolaa

1. Valmista esitaikina. Laita jauhot yleiskoneeseen ja laita kone hitaimmalle teholle.

2. Sekoita siirappi veteen ja kaada vesi sitten kulhoon. Sekoita 1. nopeudella 3 minuuttia ja anna taikinan levätä sen jälkeen kulhossa 10 minuutista tuntiin (tunti on paras).

3. Lisää hiiva ja suola ja sekoita 2. nopeudella 7 minuuttia.

4. Siirrä taikina toiseen kulhoon ja peitä kulho kelmulla, jotta taikinaan ei muodostu kuorta. Laita kulho jääkaappiin ja jätä nousemaan 12 tunniksi.

5. Kun esitaikina on kohonnut, valmista taikina. Laita jauhot yleiskoneeseen ja aloita sekoittamaan 1. nopeudella.

6. Sekoita siirappi veteen ja kaada vesi sitten kulhoon. Sekoita 1. nopeudella 4 minuuttia ja anna taikinan levätä sen jälkeen kulhossa 10 minuutista tuntiin (tunti on paras).

7. Lisää hiiva ja suola ja sekoita 2. nopeudella 4 minuuttia.

8. Pysäytä kone, lisää esitaikina kulhoon ja sekoita 4 minuuttia 2. nopeudella.

9. Lopeta vaivaus. Ota taikina kulhosta, vaivaa se pötköksi ja leikkaa viiteen tasakokoiseen palaan.

10. Vaivaa taikina pyöreiksi palloiksi, aseta pallot öljytylle alustalle (esimerkiksi pellille). Jätä pallojen väliin vähintään 4 cm tilaa. Peitä öljytyllä kelmulla ja nostata jääkaapissa 12 tuntia.

11. Tee taikinan kohotessa täytteet.

12. Lämmitä valurautapannua kuumalla levyllä vähintään 20 minuuttia. Lämmitä uuni niin kuumaksi kuin mahdollista.

13. Aseta taikinapallo jauhotetulle työtasolle. Painele kädellä pallo litteäksi ja venyttele varovasti kämmenellä pohja ohueksi ja pyöreäksi. Älä tee pohjasta isompaa kuin valurautapannun pohja. Reunat saavat jäädä hitusen paksummaksi kuin keskusta, jotta tomaattikastike pysyy pitsan keskellä.

14. Nosta pohja leivinpaperille tai pitsalapiolle. Levitä tomaattikastike pitsan keskeltä reunoille, mutta älä reunoille saakka, jotta reunoista tulee rapeat. Levitä päälle uunikuivatut tomaatit. Revi puhvelimozzarellaa paloiksi sinne tänne ja viimeistele lorauksella oliiviöljyä ja hyppysellisellä savustettua merisuolaa.

15. Ota paistinpannu levyltä, käännä ympäri ja laita uuniin mahdollisimman lähelle uunin yläosaa, mutta kuitenkin niin, että pitsalle jää hieman tilaa kohota. Anna lämmetä hetki ja laita pitsa sitten pannun päälle. Toimi nopeasti kun uunin luukku on auki, jottei uuni pääse jäähtymään.

16. Paista 90 sekuntia, tai kunnes pohja on paistunut kullanruskeaksi ja mozzarella sulanut. Ota uunista, koristele basilikanlehdillä ja tarjoa heti.

Uunikuivatut tomaatit ja tomaattikastike

noin 45 kirsikatomaattia (varsineen, jos löytyy)
3 valkosipulinkynttä
20 basilikanlehteä
20 timjaminoksaa
2 tuoretta laakerinlehteä
oliiviöljyä
ruokosokeria
suolaa
pippuria

1. Lämmitä uuni 110 asteeseen, laita iso kattilallinen vettä kiehumaan ja täytä suuri kulho jääkylmällä vedellä.

2. Ota tomaatit varsista (säästä varret) ja poista tomaateista kanta. Ryöppää tomaatit keittämällä niitä kiehuvassa vedessä 10 sekuntia. Siirrä tomaatit sen jälkeen kylmään vesikulhoon. Kuori tomaatit.

3. Leikkaa 25 tomaattia puoliksi pystysuunnassa. Poista siemenet.

4. Laita tomaattipuolikkaat kulhoon ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Pyörittele tomaatteja öljyssä ja siirrä ne sitten alumiinifoliolle leikkuupuoli päälle. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi ja laita siivu jokaiseen tomaatinpuolikkaaseen. Revi yrtit ja levitä ne tomaateille. Pirskottele vielä päälle oliiviöljyä ja sokeria ja mausta suolalla ja pippurilla.

5. Laita tomaatit uuniin noin 2-3 tunniksi. Käännä noin puolessa välissä. Tomaatit ovat kypsiä kun ne ovat hieman kuivahtaneen näköisiä ja tumman punaisia. Tomaatteihin tulisi jäädä kuitenkin kosteutta, aurinkokuivattujen tomaattien kaltaiseksi niitä ei ole tarkoitus kuivata. Ota tomaatit uunista, anna viiletä ja poista yritit. Jos tomaatteja tarvitsee säilöä ennen pitsan valmistusta, laita ne astiaan ja peitä oliiviöljyllä.

6. Leikkaa loput tomaatit kahdeksaan osaan ja laita lävikköön joka on kulhon päällä. Ripottele päälle 1 tl suolaa ja jätä lävikköön, kunnes astiaan on kertynyt 5-6 ruokalusikallista tomaattimehua.

7. Siirrä tomaatit ja mehu painekattilaan (minulla ei ole painekattilaa ja tavallisessakin onnistui). Laita kansi päälle ja keitä kuumalla levyllä täydellä paineella 12 minuuttia.

8. Poista tomaatit levyltä ja anna jäähtyä. Kun tomaatit ovat jäähtyneet, poista kansi ja laita tomaatit takaisin levylle. Keitä kuumalla levyllä säännöllisesti sekoittaen 10-15 minuuttia tai kunnes nestettä on hyvin vähän jäljellä.

9. Anna kastikkeen taas viiletä ja kaada sitten säilytysastiaan. Laita sekaan säästetyt varret ja peitä. Kastiketta voi säilyttää viileässä 24 tuntia ennen käyttöä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone