Keittokirjahaaste: Siirappitorttu ja jäätelö

Jäätelökone

Siirappitorttu oli minulle aiemmin lähes täysin tuntematon ruokalaji. Ainut tietämykseni aiheesta oli, että se on Harry Potterin suosikkijälkiruoka. Siksipä tässä on vähän vaikea sanoa, oliko resepti nyt sitten se maailman paras siirappitorttu vai ei. Ihan hyväähän tämä oli, mutta aika makeaa omaan makuuni.

Mutta lähdetäänpä alusta liikkeelle. Heston kertoo, että parasta siirappia tähän on Lyle’s golden syrup, mutta 70 vuotta vanha yksilö. Koska sellaista ei tietenkään normikuluttajalle ole tarjolla, oikotie onneen on ostaa ihan tuoretta siirappia ja laittaa se kolmeksi vuorokaudeksi uuniin “vanhenemaan”. Elokuun lämpötilat nyt vain olivat sellaisia, että minulta ei löytynyt kiinnostusta laittaa uunia kolmeksi vuorokaudeksi päälle, joten käytin siirapin ihan tuoreena. Intternetissä kerrottiin kyllä, että tämä vaihe oikeaseti parantaa siirapin makua. Onneksi siirappini oli sentään oikean merkkistä.

Toiseksi torttupohjan voipitoisuus on aivan naurettava. Ohjeessa kerrotaan miten taikina pitäisi kieritellä kaulimen ympäri ja siitä nätisti avata torttuvuoalle, mutta onnea vaan yritykselle taikinalla, josta puolet on voita. Koska rähmin ihan tavallisenkin taikinapohjan kanssa tässä vaiheessa, syrttäsin taikinan alla olleen leivinpaperin suoraan ylösalaisin torttuvuoan päälle ja kuorin sitten paperin pois päältä. Onnistui ihan hyvin ja lopputuloksena oli jokseenkin oikean näköinen taikinapohja. Uunista tuli sitten kivat rasvahöyryt kun tätä lähdettiin paistamaan.

Jäätelö taas oli mahtavaa. Kuivajäätä on helposti ja suhteellisen edullisesti tarjolla, joskaan aukioloajat eivät suosi työssäkäyvää. Jäätelö jähmettyi kuivajään avulla helposti ja koostumus oli selvästä erilaista kuin tavallisessa jäätelössä: kevyttä ja täysin kiteetöntä. Hestonin mukaan kuivajäällä jäädyttämällä jäätelömassa voidaan pitää vähärasvaisempana kuin tavallisella tavalla tehtynä, ei siis kannata yrittää tehdä tällä reseptillä jäätelöä tavallisella jäätelökoneella.

Lopputuloksena oli torttu, joka oli todella makeaa, mutta sitruuna kuitenkin leikkasi jonkun verran pahinta makeutta. Jäätelö oli tässä ihan puhtaasti keventäjän roolissa. Torttua tuskin lähden uudestaan tekemään, mutta jäätelöä varmasti.

Siirappitorttu

Siirappitorttu ja jäätelö

Vaniljasuolaan
2 vaniljatankoa
50 g merisuolahiutaleita

Taikinaan
450 g vehnäjauhoja
1 kukkurallinen tl suolaa
400 g suolatonta voita kuutioituna
100 g tomusokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
1 vaniljatangon siemenet
2 keltuaista
2 kananmunaa

Torttutäyte
200 g suolatonta voita
3 kananmunaa
3/4 dl kuohukermaa
2 tl suolaa
2 x 454 g tölkkiä vaaleaa siirappia
400 g tummaa limppua (brown bread)
3 sitruunan kuori raastettuna
2 sitruunan mehu

Maitojäätelö
5 dl täysmaitoa
3 dl kuohukermaa
80 g tummaa kidesokeria
100 g glukoosisiirappia
1 kg kuivajäätä

Vaniljasuola

1. Puolita vaniljatangot ja raavi siemenet ulos veitsellä.

2. Sekoita siemenet suolan kanssa sormin ja jätä maustumaan.

Taikina

1. Kaada jauhot ja suola kulhoon. Lisää voi ja nypi sekaisin niin, että taikina muistuttaa leivänmuruja (paitsi että tuolla voin määrällä ei kyllä mitään leivänmuruja tule).

2. Sekoita tomusokeri, sitruunankuoriraaste ja vanilja sekaan. Lisää kananmunat ja keltuaiset ja sekoita. Pyörittele taikina palloksi, kääri kelmuun ja jätä lepäämään jääkaappiin vähintään 3 tunniksi.

3. Voitele ja jauhota 28 cm torttuvuoka.

4. Jauhota leivinpaperinpala. Ota taikina jääkaapista, poista kelmu ja asettele leivinpaperille. Ota noin 1/3 taikinasta syrjään, jos on lopuksi tarve paikata koloja. Ripottele päälle jauhoja ja laita päälle toinen leivinpaperi. Kaulitse taikina noin 3-5 mm paksuiseksi. Poista päällimmäinen leivinpaperi ja kääri taikina kaulimen ympäri niin että poistat alemman leivinpaperin samalla (onnea matkaan). Rullaa auki torttuvuuan päällä ja asettele reunat kohdilleen. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

5. Ota taikina jääkaapista, painele haarukalla pohjaan reikiä, jotta se ei nouse uunissa. Ota uusi leivinpaperin pala, rypistele se ja asettele vuokaan. Laita leivinpaperin päälle herneitä tai kolikoita (parempi). Laita vuoka takaisin jääkaappiin 30 minuutiksi.

6. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Paista pohjaa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes taikina on vaalean kullanruskeaa. Poista puolen tunnin jälkeen herneet/kolikot ja paista vielä, jos taikina ei ole valmis.

Täyte ja tortun paistaminen

1. Poista kuoret leivästä, revi se paloiksi ja ajele blenderissä muruiksi. Punnitse 170 g muruja ja laita sivuun.

2. Ruskista voi: lämmitä voita kattilassa kohtalaisella lämmöllä. Kun voi ei enää sihise (eli vesi on haihtunut pois) ja siihen on tullut kevyt pähkinän aromi, poista lämmöltä. Siivilöi kulhoon odottamaan.

3. Vatkaa munat, kerma ja suola kulhossa vaahdoksi. Kaada siirappi kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes se on täysin nestemäistä.

4. Kaada 115 g ruskistettua voita siirapin sekaan ja sekoita.

5. Kaada siirappivoi munavaahdon sekaan, sekoita joukkoon leivänmurut ja sitruunan kuoriraaste ja mehu.

6. Kaada 2/3 täytteestä torttuvuokaan, laita vuoka uuniin ja kaada sitten loput päälle. Paista 50-60 minuuttia tai kunnes torttu on tummanruskeaa. Viipaloi ja tarjoa vaniljasuolan ja jäätelön kera.

Jäätelö

1. Laita maito, kerma, sokeri ja glukoosisiirappi kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes sokeri on liuennut.

2. Käytä suojahanskoja (ja -laseja) ja kääri kuivajää pyyhkeen sisään. Murskaa jää hileiksi kaulimella niin, ettei sekaan jää isoja paloja, jotka voivat jäädä sulamatta jäätelöön. Avaa pyyhekääre ja kaada jäähile lasikulhoon (käyttäisin pyrex-kulhoa).

3. Kaada maitosekoitus yleiskoneeseen ja aloita sekoitus matalimmalla teholla. Lisää vähitellen jäähile koneeseen niin, että odotat aina, että höyryn tulo on loppunut (eli jää on kokonaan sulanut). Lisää jäätä, kunnes jäätelö on jähmettynyt. Tämän jälkeen sekoita vielä kakkosteholla kunnes jäätelöstä on tullut tasaista massaa.

4. Kaavi jäätelömassa rasiaan ja käytä heti tai vuorokauden sisällä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

12 Responses

 1. CharlesElila March 16, 2019 / 7:54 pm

  hOur company offers herb-based non prescription products. Take a look at our health contributing site in case you want to improve your health. Our company provides herbal pharmacy. Visit our health contributing portal in case you want to look better. Our company provides a wide variety of pharmacy. Look at our health contributing site in case you want to look better. Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health portal in case you want to strengthen your health with a help health products. Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health site in case you want to look healthier with a help health products. Our company provides health products. Take a look at our health contributing website in case you want to feel healthier.
  Our company offers a wide variety of non prescription products. Look at our health website in case you want to feel better. Our company offers supreme quality non prescription products. Visit our health contributing website in case you want to strengthen your health. Our company offers generic pills. Visit our health contributing portal in case you want to strengthen your health. Our company offers herbal supplements. Take a look at our health contributing website in case you want to feel healthier. Our company provides a wide variety of non prescription products. Look at our health site in case you want to feel better with a help of general health products.

 2. Alenabok December 24, 2022 / 12:52 am

  Hеі!
  Ehkä viеstіni on lіiаn ykѕityiѕkоhtаinen.
  Мuttа isоsіskonі löуѕi täältä ihаnan miehеn ϳа heіllä оn loіѕtava ѕuhdе, mutta entä mіnä?
  Olen 23 vuоtiaѕ, Αlenа, kotоіsіn Tsekіѕtä, osааn mуös еnglаntia.
  Jа… pаrеmрi ѕаnoа ѕе heti. Olеn bіsеksuaali. Εn оlе mustаsukkainеn tоіѕeѕtа nаіѕеѕtа… varѕіnkааn joѕ rakаѕtelеmmе уhdeѕѕä.
  Αh kуllä, kokkaаn hyvіn maukаѕta! jа rаkаѕtan muutakin kuіn kokаtа ;)))
  Im todellinen tуttö ja etsіvät vakаvаa ja kuumа suhdе….
  Jokа tаpaukѕessa, löуdät profiіlіni täältä: http://mantcentfou.ga/item-20708/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *