Suklaajäätelö praliinien kera

Blogikysely toimi niin mainiosti, että pitää käyttää sitä jatkossakin. Maitotiiviste löytyi Stockmannilta (maitohyllystä) ja oli juuri sellainen enimmäkseen sininen purkki venäjän- ja saksankielisellä tekstillä, ja maksoi sen suunnilleen kaksi euroa kuin kommenteissa osattiin neuvoa. Päiväys unohtui tarkistaa ja purkki tuli hävitettyä, joten nyt on edessä kinkkinen tilanne: syödäkö jätski ja riskeerata mahatauti, vai ollako syömättä… No ei vaan, kyllä nyt jätski on aina mahataudin arvoista.

Siitä raportointi kuitenkin myöhemmin. Ensin on vuorossa toinen arkistojätski. Suklaahan on hyvää, ja tuossa edellisessä reseptissä itse jäätelö oli valitettavasti vain vaniljaa, joten kunnon suklaahimoon tarvitaan oikeaa suklaajätskiä. Sokerifriikkejä lämmittää suklaaseen sekoitettavat sokeripalat (joita praliineiksi tässä kutsutaan). Meillä oli vähän ongelmia saada praliinista kauniin kullanruskeaa. Seos tuntui kuivahtavan ennen kuin sokeri oli sulanut ja muuttunut ruskeaksi. Väri jäi siis aika hailakaksi, mutta maku tuntui olevan aivan kohdallaan. Sokerilta se ainakin maistui… 😀

Lähteenä siis samainen Jäätelö – täydellinen nautinto -kirja kuin edellisessä reseptissä.

Suklaajäätelö praliinien kera

85 g tummaa suklaata paloina
3 dl täysmaitoa
85 g hienoa sokeria
3 munankeltuaista
3 dl kuohukermaa

praliini
kasviöljyä voiteluun
100 g sokeria
2 rkl vettä
50 g kuorittuja manteleita

1. Praliinin valmistus (ei niin kiire, aloita jätski ja palaa tähän kun jäätelön valmistuksessa on odotusvaihe): Voitele uunipelti. Laita sokeri, vesi ja mantelit isoon, paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä varovasti koko ajan hämmentäen, kunnes sokeri sulaa, ja anna seoksen sitten hautua 6-10 minuuttia tai kunnes se on kullanruskeaa. Seosta ei saa sekoittaa haudutuksen aikana. Ole tarkkana, jotta seos ei pala.

2. Kun seos on kullanruskeaa, kaada se heti uunipellille ja levitä tasaiseksi. Anna jäähtyä ainakin tunnin ajan tai kunnes seos on jäähtynyt ja kovettunut. Murskaa kovettunut praliini yleiskoneessa tai nuijalla pakastepussissa.

3. Jäätelön valmistus: Laita suklaa ja maito kattilaan ja lämmitä varovasti koko ajan hämmentäen, kunnes suklaa sulaa ja seos on tasaista. Nosta tulelta.

4. Laita sokeri ja munankeltuaiset isoon kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi. Kaada suklaamaito ohuena virtana hitaasti munamassaan koko ajan sekoittaen. Valuta seos puhtaaseen kattilaan ja hauduta 10-15 minuuttia jatkuvasti hämmentäen, kunnes seos sakenee niin, että se tarttuu lusikan selkäpuolelle. Älä päästä seosta kiehahtamaan, jotta se ei juoksetu. Voit myös kypsentää seoksen vesihauteessa.

5. Ota kattila tulelta ja anna jäähtyä ainakin tunti. Sekoita välillä, jotta pintaan ei muodostu kuorta.

6. Vatkaa tällä välin kermavaahto ja laita se jääkaappiin kunnes tarvitset sitä.

7. Jos käytät jäätelökonetta, sekoita kylmä kreemi ja kermavaahto ja käsittele niitä koneessa valmistajan ohjeiden mukaan. Lisää praliini juuri ennen kuin jäätelö jäätyy. Vaihtoehtoisesti voit pakastaa kreemiä pakasterasiassa 1-2 tuntia tai kunnes se alkaa kovettua reunoista. Kaada kreemi kulhoon ja sekoita haarukalla tai yleiskoneessa tasaiseksi. Sekoita joukkoon kermavaahto ja praliini. Laita takaisin pakastimeen 2-3 tunniksi tai kunnes jäätelö on kiinteää. Jos säilytät jäätelöä pitkään, peitä astia kannella.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

3 Responses

  1. Sara August 3, 2008 / 11:35 pm

    Mmmm, sokeria!

  2. cele August 3, 2008 / 11:35 pm

    Sokerifriikki!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *