Keittokirjahaaste: Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Kokkailin tämän keittokirjahaasteen seuraavan osan jo pari kuukautta sitten, mutta jotenkin postaus on jäänyt, koska näiden reseptien ylöskirjoitus on aika rasittavaa puuhaa…

Tämä on kuitenkin tähän mennessä kokkailemistani Heston-ruuista selvästi helpoin ja hauskin. Prosessihan on ihan sama kuin tavanomaisessa bolognesessakin: haudutetaan pitkään. Vähän jännitti lopputulema, kun vieraita oli kutsuttu illaksi ja lihakastike oli todella raskaan ja rasvaisen makuista ennen tomaattikompotin lisäämistä. Tomaattikompotti taas oli varsin hapokasta. Nämä kuitenkin täydensivät hienosti toisensa ja parin tunnin muhittelun jälkeen lopputulos oli mahtavan täyteläistä, muttei kuitenkaan liian rasvaista.

Tästä tuli ylivoimaisesti parasta bolognesea, jota olen tehnyt. Eikä mitään erikoisvälineitä tai tekniikkaa lihamyllyä lukuunottamatta tarvita. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Hestonin versiossa esillepano oli tehty vähän hienommin, mutta tyydyin itse kastikkeen sekoittamiseen pastan sekaan.

Takavuosien suosikki, tammitettu chardonnay, ei muuten selvästikään ole enää muodissa. Yritin etsiä Alkosta budjettivaihtoehtoa, mutta halvimmat tymäkästi tammitetut chardonnayt löytyivät vasta 15 euron hintaluokasta.

Spaghetti bolognese

Kastikepohja
125 ml oliiviöljyä
250 g häränhäntää, erotettuna luista ja jauhettuna
250 g porsaan lapaa, 1 cm kuutioina
375 ml tammitettua chardonnayta
1 tähtianis
450 g sipulia, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä
450 g sipulia, kuutioituna
400 g porkkanaa, kuutioituna
125 g lehtisellerin vartta, kuutioituna
250 ml täysmaitoa

Tomaattikompotti
1,1 kg terttutomaatteja
1 tl suolaa
200 ml oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
225 g sipulia, kuutioituna
1 kukkurallinen tl korianterinsiemeniä
1 tähtianis
3 neilikkaa
4-5 tippaa tabascoa
4-5 tippaa kalakastiketta
2 tl worcestershirekastiketta
1 kukkurallinen rkl ketsuppia
30 ml sherryviinietikkaa
7 timjaminoksaa ja laakerinlehti sidottuna kimpuksi

Viimeistelyyn
100 g spaghettia per henkilö
sherryviinietikkaa, maun mukaan
parmesaania
6 rakuunanoksaa ja 4 persiljanoksaa sidottuna kimpuksi
suolatonta voita
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

1. Lämmitä suurta paksupohjaista pannua 5 minuuttia kohtuullisella lämmöllä. Murskaa tähtianis, paketoi se harsoliinan sisälle ja laita se pannulle hienonnettujen sipuleiden ja 25 ml öljyä kanssa. Kuullota 20 minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmeitä ja karamellisoituneita. Sekoita välillä. Laita sivuun.

2. Lämmitä sillä välin toista suurta paksupohjaista pannua 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Hienonna valkosipuli. Lisää 50 ml oliiviöljyä pannulle ja laita sekaan valkosipuli, sipulit, porkkana ja sellerinvarsi ja kuullota miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, tai kunnes raa’an sipulin haju on loppunut. Kaada kasvikset kulhoon ja puhdista pannu.

3. Lämmitä pannua 10 minuuttia kovalla lämmöllä. Lisää 50 ml oliiviöljyä ja odota, kunnes se alkaa savuta. Lisää sekaan kuutioitu possu ja jauhettu härän häntä. Sekoita, kunnes liha on ruskistunut. Kaada ruskistetut lihat lävikköön tai siivilään, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Kaada lihat sitten suureen pannuun tai kattilaan. Huuhdo pannu, jossa ruskistit lihat, lorauksella viintä: Kuumenna viini kiehuvaksi, raaputa pohjasta kaikki maku irti ja anna nesteen redusoitua puoleen. Kaada se sitten samaan kattilaan lihan kanssa.

4. Poista tähtianispussi karamellisoitujen sipulien seasta ja lisää sipulit sitten lihan joukkoon. Huuhdo sipulipannu lopulla viinillä samalla tavoin kuin lihapannu. Kun neste on jälleen redusoitunut puoleen, kaada se lihan sekaan. Lisää myös kuullotetut kasvikset lihan sekaan.

5. Laita bolognese hyvin miedolle lämmölle ja lisää sekaan maito ja sen verran vettä, että aineet peittyvät juuri ja juuri. Anna kastikkeen kuplia miedolla lämmöllä ilman kantta kuusi tuntia silloin tällöin sekoittaen. Aineiden tulisi olla koko ajan kokonaan veden peitossa, joten voit joutua lisäämään vettä.

6. Aloita tomaattikompotin valmistus muutamaa tuntia ennen kuin bolognesepohja valmistuu. Laita suuri kattilallinen vettä kiehumaan. Täytä suuri kulho jääkylmällä vedellä. Poista tomaateista kannat. Ryöppää tomaatit: tiputa ne kymmeneksi sekunniksi kiehuvaan veteen, upota sitten muutamaksi sekunniksi jääkylmään vesikulhoon ja poista sen jälkeen kuori.

7. Leikkaa tomaatit vaakasuunnassa puoliksi. Lusikoi siemenet ja tomaatin sisukset ja pilko ne karkeaksi murskaksi. Siirrä kulhon päällä olevaan siivilään, ripauta päälle hyppysellinen suolaa ja anna valua 20 minuuttia. Sen jälkeen voit heittää siemenet pois, mutta säästä valunut tomaattimehu.

8. Pilko tomaatinpuolikkaat.

9. Lämmitä paksupohjaisessa suuressa pannussa 100ml oliiviöljyä miedolla lämmöllä. Hienonna valkosipuli ja lisää se ja sipuli pannulle. Kuullota 10-15 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä mutta eivät ruskistuneita.

10. Murskaa korianteri ja paketoi se pussiin harsoliinan sisään tähtianiksen ja neilikoiden kanssa. Lisää pussi pannulle.

11. Lisää pannulle tomaattimehu ja pilkotut tomaatinpuolikkaat.

12. Lisää tabasco, kalakastike, worcestershirekastike, ketsuppi ja sherryviinietikka. Lisää myös yrttikimppu ja keittele miedolla lämmöllä 2 tuntia.

13. Lisää lopuksi kompotin sekaan loppu öljy ja keitä kovalla lämmöllä säännöllisesti sekoittaen 15-20 minuuttia. Kaada lopuksi pinnalta pois imeytymätön öljy. Laita sivuun.

14. Kun bolognesekastike on hautunut, lisää tomaattikompotti kastikkeen sekaan ja hauduta miedolla lämmöllä 2 tuntia välillä sekoittaen.

15. Keitä pasta. Kuumenna suuressa kattilassa vettä. Jokaista 100 gramman pasta-annosta kohti tarvitset litran vettä ja 10 grammaa suolaa. Keitä pasta al dente.

16. Viimeistele pastan kiehuessa kastike. Tarkista mausteet ja lisää sherryviinietikkaa tarvittaessa leikkaamaan kastikkeen rasvaisuutta. Lisää runsaasti parmesaaniraastetta ja ota kastike pois lämmöltä. Ongi yrttikimppu ja maustepussi pois kastikkeessa ja laita tilalle persiljasta ja rakuunasta tehty kimppu sekä 100 grammaa suolatonta voita. Sekoita ja anna seistä 5 minuuttia.

17. Sekoita kastike ja pasta ja tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Lihamylly

Punainen keittiöorjani on nyt ollut vajaa vuoden käytössä. Se onkin vääntänyt valittamatta ja väsymättä lukuisia taikinoita, joten olikin tullut aika palkita sitä ensimmäisellä lisävarusteella. Luonnollisesti suurin kuolailunkohteeni oli lihamylly, joten se piti tietenkin hankkia ensimmäisenä.

Parin viikon aikana olen ehtinyt havaita, että varsin näppärästi tuolla lihaa menee silpuksi. Mukana tulee teräslevyt karkeaan ja hienompaan jauhamiseen, joista olen käyttänyt vasta karkeampaa. Listalla on kuitenkin ollut jo monenlaisia jauhettuja liharuokia, kuten jauhelihapitsaa ja makaronilaatikkoa. Lindströmin pihveihin punajuuret ja sipulitkin tuli murskattua samalla vaivalla lihan sekaan.

Optimaaliin jauhamistekniikkaan pitää vielä tutustua tarkemmin. Hienompaa jauhantalevyä en ole vielä kokeillut, ja suositellaanpa ohjekirjassa lihan jauhamista kahdesti, mitä en ole jaksanut vielä kokeilla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kaalikääryleet

Kaalikääryleet, erityisesti niiden täyte, olivat suurta herkkuani ala-asteen kouluruuista. Olen pari kertaa yrittänyt tehdä itse kääryleitä, mutta surkealla menestyksellä. Yksi ongelmista on ollut tarpeeksi suuren kattilan puute: kokonainen kaalikerä kun ei mahdu viiden litran kattilaan. Ehkä se olisi yksi hyvä syy lisää investoida 8 tai 11 litran kattilaan. Lähdin kuitenkin välineistön puutteista huolimatta yrittämään jälleen kerran kaalikääryleitä. Hieman ikäväähän se kaalin kierittäminen ympäriinsä kiehuvassa vedessä oli, mutta sain taisteltua tarvittavan määrän lehtiä kaalinpäästä irti.

Täytteessä luotin hyväksi havaittuun menetelmään, eli mitä enemmän kermaa, sen parempi lopputulos. Kun kääryleiden päälle vielä lorautti runsaasti voita ja siirappia, oli lopputulos varsin herkullinen pienistä ulkonäön puutteista huolimatta. Lisäkkeenä oli näemmä puolukkaa ja kukkakaalia. Resepti on jonkinlainen kombinaatio tästä, tästä ja tästä reseptistä.

Kaalikääryleet

8 lehteä kaalia

täyte:
300 g naudan jauhelihaa
1 1/2 dl riisiä
1 sipuli
1 kananmuna
suolaa
valkopippuria
meiramia
2 dl kermaa

päälle:
50 g voita
2 rkl siirappia

0. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kaalinpäätä isossa kattilassa. Kun päällimmäinen lehti alkaa pehmittyä, irroita se ja jatka taas keittämistä. Toista kunnes irroitettuna on riittävän monta lehteä. Vuole lehtien varsien paksu osa ohuemmaksi.

2. Kuullota sipuli voissa ja yhdistä täytteen aineet massaksi. Jos yhdistät riisin ja sipulin lämpimänä jauhelihaan, käytä täyte heti ellet halua ruokamyrkytystä. Laita jokaiselle kaalinlehdelle puolisen desiä täytettä ja kääri tiukaksi rullaksi ja aseta uunivuualle liitoskohta alaspäin.

3. Sulata voi, sekoita siihen siirappi ja voitele sekoituksella kääryleet.

4. Paista noin tunti. Jos kääryleet näyttävät kuivilta, voit lisätä vuokaan kaalien keitinvettä. Peitä tämän jälkeen vuoka foliolla ja paista vielä 20 minuuttia.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Perushampurilaiset

hamppi
Kuvassa ei puutikkuja.

Me syödään kolmea ruokalajia säännöllisesti parin viikon välein: pizzaa, kylmäsavulohipastaa ja hampurilaisia. Joskus aikojen alkuhämärissä olenkin postannut hampurilaisista, mutta meidän vakiohampparit eivät ole kyllä aivan noin valtavia.

Sämpylät sen sijaan teemme edelleen enemmän tai vähemmän saman reseptin mukaan. Silloin tällöin olen kokeillut kaikenlaisia jauhojenvaihtoja tuohon reseptiin nähden (tilkka ruisjauhoja sopii yllättävän hyvin..), mutta parhaat hampparisämpylät syntyvät kyllä tuolla jauhosekoituksella tai puhtaalla ydinvehnäjauholla. Tuoreet sämpylät ovatkin ehdottomasti herkullisten hampurilaisten välttämätön osa.

Pihvit taas maustamme nykyään hp-kastikkeella. Kokonaisuudessaan neljän pihvin reseptiin kuuluu 400 grammaa naudan paistijauhelihaa, puolikas sipuli pieneksi pilkottuna, kananmuna, muutamia lurauksia hp-pullosta ja suolaa ja pippuria. Ja hyviä ovat, etenkin parilapannulla paistettuna.

Muut täydellisten hampurilaisten komponentit ovat salaatti, tomaatti, cheddar-juusto, kurkkusalaatti, majoneesi, sinappi ja ketsuppi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Jamien parhaat lihapullat

Tämän postauksen jälkeen lupaan pitää taukoa Jamiesta, mutta pitää vielä toisen kokeilun verran hehkuttaa. Tein nimittäin elämäni parhaat lihapullat Jamien opastuksella.

Lihapullia tulee kokeiltua aina silloin tällöin, mutta surkeasta menestyksestäni todistaa se, etten ole blogannut lihapullista kuin yhden ainoan kerran blogin hämärinä alkuaikoina. Näihin lihapulliin tuo mukavan vivahteen juustokuminan ja korianterin käyttö ja kaiken kruunaa juustokuorrute. Muutenhan näissä ei mitään kovin kummallista olekaan. Pannulla on tarkoitus vain ruskistaa pullat, ei kypsentää. Nopea käsittely siis kuumalla pannulla ja uuni hoitaa loput.

jamiepullat

Jamien parhaat lihapullat

pullataikina:
400 g jauhelihaa
pari kourallista leipämurskaa (tai korppujauhoja)
juustokuminaa
korianteria
chiliä
oreganoa
suolaa ja pippuria
kananmuna

tomaattikastike:
oliiviöljyä
1 tlk tomaattimurskaa
(valkosipulinkynsi)
puolikas sipuli palasina (tai yksi pieni)
basilikaa
suolaa ja pippuria

päälle:
mozzarellaa
parmesaania
oliiviöljyä

1. Laita ensin tomaattikastike tulelle. Kuullota valkosipuli ja sipuli oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska. Keitä vähintään 15 minuuttia, mausta suolalla, pippurilla ja runsaalla basilikalla

2. Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen ja paistinpannu kuumaksi. Pyöräytä mausteet pannun kautta, jos haluat. Sekoita kaikki lihapullamassan ainekset ja pyörittele niistä märin sormin palloja. Laita kuumalle pannulle oliiviöljyä ja ruskista lihapullat pinnalta kauniin ruskeiksi.

3. Laita uunivuokaan pohjalle tomaattikastiketta, päälle lihapullat ja niiden päälle runsaasti mozzarellaa, parmesaania ja liraus oliiviöljyä. Paista uunissa kultaisiksi (noin 20 minuuttia) ja tarjoa heti spaghetin kera.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Tursk.. eiku lihamureke

Tällä viikolla olisi varmaan ajankohtaista blogata jotain turskasta, mutta taidan nyt kuitenkin tyytyä viime viikon jauhelihamurekkeeseen.

Vaihdoin noin vuosi sitten kämppää kaasu-uunillisesta sähköuuniseen kämppään ja uunin käyttämiseen alkaa vähitellen tottua. Kaasuliesihän oli erittäin kätevä, mutta kaasu-uunilla en oikein ikinä saanut kelvollista tulosta aikaan. Sähköliesi ja -uuni taas ovat kätevät juuri toisin päin.

Siispä tajusinkin viime viikolla, etten ole ikinä tehnyt jauhelihamureketta. Pikainen googletus löysi Stockmannin reseptin, jossa oli jatkeena korppujauhojen sijaan kaurahiutaleita. Muutoin resepti oli varsin perinteinen ja hienosti toimiva. Me tehtiin tupla-annos, siksi kaksi mureketta.

Lihamureke

400 g jauhelihaa
1 dl kaurahiutaleita
1½ rkl perunajauhoja
1½ tl suolaa
1 maustemitta pippuria
1 – 2 dl maitoa tai vettä
1 kananmuna
2 rkl silputtua sipulia
1 rkl voita tai margariinia
1 rkl korppujauhoja
valelemiseen: 1-2 dl lihalientä kuutiosta

Mittaa hiutaleet ja perunajauhot kulhoon. Lisää puolet nesteestä sekä lihamureke, mausteet ja kananmuna. Kuullota sipulisilppu rasvassa, jäähdytä ja lisää. Vaivaa sitkeä ja tasainen massa, lisää nestettä tarpeen mukaan. Lihamurekkeen massan tulee olla löysempää kuin lihapullien.

Muotoile kiinteä mureke ja taputtele sitä kostein käsin. Ripottele pinnalle hieman korppujauhoja ja sivele juoksevalla rasvalla. Paista 175 asteisessa uunissa 45–60 minuuttia. Kun puolet paistoajasta on kulunut, valele mureke kuumalla liemellä. Anna murekkeen levätä 5 minuuttia ennen kuin viipaloit.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Ragú-kastike pastalle

Eilen kun keittiössämme väännettiin pekonikasviksia (pekonikasviksia…) niin oli pakko yrittää hieman ryhdistäytyä tämän bloggauksenkin suhteen. Pekonikasvikset eivät ole vuorossa aivan vielä, sillä arkistoista löytyy aika lailla bloggaamatonta materiaalia.

Sorsakeittiöön on myös ilmiintynyt uusi kamera, joten kuvat ehkä paranevat vähitellen, kunhan täällä opitaan käyttämään sitä. Yllä näkyy Kulinaarimurulassakin mainostetun tuottajan tomaattimurskapurkki, enkä voi kuin yhtyä mainostukseen. Ostakaa Prismoista (jotain hyvää sielläkin) ennen kuin minä vien kaikki.

Yksi ensimmäisistä uuden tomaattimurskalajikkeen sovelluskohteista oli Jamie’s Italy -kirjasta löytyvä ragú-kastike pastalle. Alkuperäiseen ohjeeseen sisältyy myös itse pyöriteltävät pastat, mutta ne jäivät tällä kertaa kokeilematta. Fusillista on sen sijaan tulossa omaa suosikkipastaani, sen verran hienosti se imaisi tämän kastikkeen sisäänsä.

Ragú-kastike pastalle

oliiviöljyä
1 punasipuli hienoksi silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienoksi silputtuna
3 laakerinlehteä
varsi tuoretta rosmariinia
500 g naudanjauhelihaa
4 tölkkiä tomaattimurskaa
suolaa ja pippuria
parmesaanijuustoa koristeluun

Kuullota sipulit isossa pannussa oliiviöljyssä. Lisää laakerinlehdet, rosmariini, jauheliha ja tomaatimurska. Kiehauta. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä pari tuntia. Jos kastike kiinteytyy liikaa, lisää vettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Kerää laakerinlehdet ja rosmariininvarsi pois kastikkeesta ja tarjoa pastan kera.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Maxipihvi

Kerrankin on syytä olla tyytyväinen itseensä. Onnistuin nimittäin ottamaan kelvollisen kuvan kerrassaan totaalisen epäonnistuneesta ruuasta. Nyt kaikki voivat sitten ihailla miten hienon jauhelihapihvin olen saanut aikaiseksi ja päästä itse kokeilemaan, miten kyseisen pihvin saa tuhannen säpäleiksi kääntövaiheessa. Mutta ei se onneksi kuvasta näy.

Jos nyt unohdetaan pienet kääntöongelmat, niin tämä tuoreimmasta Pirkka-lehdestä löytynyt resepti oli oikeastaan varsin kelvollinen. Fetajuusto ja tomaatti (ja basilika) sopivat yhteen kuin kärsä polkkapossulle, ja lisäksi yhdistelmä toi pihviinkin mukavan lisämaun. Ja rosmariini on tietenkin mainio yrtti yhdistelmästä riippumatta.

Maxipihvi

1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
½ rkl öljyä
400 g naudan paistijauhelihaa
½ tl pippuria
1/4 tl suolaa
1 tl tuoretta hienonnettua rosmariinia
öljyä paistamiseen
1 tlk fetajuustokuutioita
3 tomaattia
1 tl tuoretta rosmariinia
hienonnettuja basilikanlehtiä

1. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Valuta fetakuutiot ja leikkaa tomaatit kuutioiksi. Kiehauta sipulit pannulla tilkassa öljyä. Sekoita sipulit ja mausteet jauhelihan joukkoon.

2. Kuumenna matalareunaisella paistinpannulla tilkka öljyä. Nosta jauhelihaseos keskelle pannua ja painele se paistinlastalla pohjan kokoiseksi pihviksi. Paista keskilämmöllä 3-4 minuuttia. Käännä pihvi leveällä paistinlastalla tai kumoa se sileälle kannelle tai lautaselle ja liu’uta takaisin pannuun.

3. Levitä juusto- ja tomaattikuutiot sekä rosmariinisilppu pihvin päälle. Laske lämpöä ja hauduta kannen alla miedolla lämmöllä vielä noin 5 minuuttia. Ripottele pinnalle basilikanlehtiä. Tarjoa pihvin kanssa keitettyjä perunoita ja salaattia.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

“Metsästäjän” lasagne

En nyt muista, tuliko tämä mainittua (jo useastikin?) aikaisemmin, mutta Jamie’s Italy on ehkä paras Jamie-sedän keittokirjoista. En ole vielä moniakaan kyseisen kirjan herkuista ehtinyt testaamaan, mutta ne joita olen testannut, ovat olleet loistavia. Lisäksi tuntuu siltä, että tähän kirjaan on panostettu enemmän kuin aikaisempiin. Kuvat ovat parempia ja taitaa tuo olla hieman paksumpikin kuin aiemmat kirjat. Ja löpinääkin on runsaammin.

Lasagnen himossa piti tietenkin sitten kokeilla kirjan lasagne-ohjettakin. Yleensä kun olen tehnyt lasagnet hieman tylsällä ohjeella. Jamie suositteli lihaksi jonkin sortin metsästettyjä elukoita, mutta koska sellaisia ei ollut saatavilla, jouduin tyytymään nautaan. Päälle olisi pitänyt laittaa salvianlehtiä, mutta koska niitäkään ei kaupasta tällä kertaa löytynyt, ripottelin hieman kuivattua salviaa. Ei ihan sama asia. Melko herkkua tämä silti oli. Ainakin ennen kolmatta päivää kun alkoi jo tulla korvista ulos.

lasagne.jpg

Lasagne alla cacciatora

600 g riistajauhelihaa (tai nautaa)
lasagnelevyjä tuorepastasta tai kuivatusta
Parmesaania koristeluun
2×150 g mozzarellaa
kourallinen salvianlehtiä
oliiviöljyä

Tomaattikastike
oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
rosmariininoksa
3 laakerinlehteä
3 tlk kuorittuja tomaatteja

valkokastike
1 l maitoa
kourallinen tuoretta persiljaa
hyppysellinen muskottipähkinää
½ sipuli, pilkottuna
6 kokonaista mustapippuria
80 g voita
65 g jauhoja
150 g raastettua parmesaania
merisuolaa ja mustapippuria

1. Ruskista jauheliha ja pane se syrjään. Paista sen jälkeen valkosipulia oliiviöljyssä heti, lisää tomaatti, rosmariini ja laakerinlehdet. Keitä miedolla lämmöllä 45 minuuttia kannen kanssa. Lisää sekaan jauheliha ja keitä vielä 20 minuuttia. Poista rosmariini ja laakerinlehdet ja mausta maun mukaan.

2. Kuumenna maito, persilja, muskotti, sipuli ja kokonaiset mustapippurit kiehuvaksi. Siivilöi maito. Kuumenna toisessa kattilassa voi ja sekoita jauhot. Lisää siivilöity maito vähitellen ja keitä muutama minuutti niin, että saat hyvin suurustunutta maitokastiketta. Sulata joukkoon parmesaaniraaste ja mausta suolalla ja pippurilla.

3. Voitele iso lasagnevuoka ja asettele tomaattikastike, lasagnelevyt ja maitokastike kerroksittain (itse laitoin neljä kerrosta). laita päälle hieman parmesaaniraastetta ja mozzarellasiivut. Koristele salvialehdillä ja parilla ripsauksella oliiviöljyä. Paista 180-asteisessa uunissa 45 minuuttia, tai kunnes väri on kauniin kultainen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone