Suolattu lampaanpaisti

Meilläkin vietettiin pääsiäistä. Yksi pääsiäisen jokavuotisista dilemmoista on lampaan valmistustapa. Viime vuonna tungimme muistaakseni jotain Jamie Oliverin reseptiä mukaillen lampaamme täyteen jos jonkinlaista täytettä ja lopputulos olikin maukas, mutta myös hyvin vaivalloinen valmistaa. Tänä vuonna valitsimme yksinkertaisemman tien.

Ostin karitsanpaistin Reinistä kiirastorstaina ja myyjä suosittelin sen suolaamista sunnuntaihin saakka. Ikinä ennen en ole mitään lihaa suolannut, mutta homma vaikutti yksinkertaiselta ja tarkoitukseen sopiva pussikin tuli Reiniltä mukaan joten piti kokeilla. Kolme päivää suolavedessä lilluttamisen jälkeen laitoin karitsan päälle ja sisälle vain vähän yrttejä (rosmariini+timjami) ja paistoin erittäin miedossa lämmössä (100 asteinen uuni) kolmisen tuntia, kunnes paistomittari näytti 65 astetta. Puolen tunnin vetäytymisen jälkeen lopputulos oli ihanaisen mehevää ja meidän makuumme kypsyysasteeltaan sopivaa. Jos ylikypsää paistia haluaa tehdä, suosittelen mielummin rasvaisempaa lammasta.

Suolattu lampaanpaisti

suolaamiseen:
3 rkl suolaa (ei pan-suolaa) jokaista vesilitraa kohti

maustamiseen:
haluamiasi yrttejä (ainakin rosmariini, timjami ja minttu toimivat hienosti lampaan kanssa)

1. Liuota suola kylmään veteen.

2. Huuhtele paisti, aseta se isoon sankoon (tai pussiin) ja lisää vettä niin että paisti peittyy kokonaan.

3. Säilytä kylmässä mielellään kolmisen päivää.

4. Lämmitä uuni 100-125 asteeseen. Poista lihasta kalvot ja halutessasi osa rasvasta. Kaikkea rasvaa ei kuitenkaan kannata poistaa, se mehevöittää lihaa paiston aikana ja sen voi kuitenkin jättää syömättä kun se on tehtävänsä tehnyt kypsennyksen aikana.

5. Tee yrteistä hakkelusta ja hiero tahnaa lihan pintaan. Halutessasi voit myös poistaa reisiluun ja laittaa yrttejä lihan sisään.

6. Paista kunnes paistomittari on haluamassasi kypsyysasteessa. Kypsä on jotain 70-80 asteen välillä, medium sen alle. Kuvassa näkyy 65 asteinen liha.

7. Anna lihan vetäytyä folion sisällä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Sitrushaudutettu lampaanpotka

Lihakirjaa lukiessani tajusin, että en ole ikinä syönyt yhdenkään eläimen potkaa, vaikka sen pitäisi olla ominaisuuksiensa puolesta juuri sellaista lihaa, josta pidän. Eli tarpeeksi rasvaista ja pitkään haudutettuna suussasulavan pehmeää. Nyt olikin sitten heti tilaisuus laittaa sekä potka että lihakirjan reseptit testiin. Eläimeksi valikoitui lammas (tai karitsa) kun se oli lähimpänä metsäteemaa, ainakin helposti saatavilla olevista eläimistä.

Ja potkahan oli odotusten mukaan mainiota. Resepti ei ehkä sinänsä ollut kovin erikoinen, mutta mitäpä erikoista tällainen liha kaipaisikaan. Pakolliset kasvikset ja liraus sitrushedelmien mehua pataan ja muutamaksi tunniksi uuniin. Onneksi lämpötila ei ollut enää hellelukemissa. Reseptissä suositeltiin lisukkeeksi polentaa tai perunamuussia, mutta me teimme rosmariiniperunoita (linkin takaa: “Lammas ei varsinaisesti kuulu sorsakeittiön vakiokalustoon.” Niin ne ajat muuttuvat…), jotka toimivat aina lammasruokien kanssa.

Sitrushaudutettu lampaanpotka

neljälle

4 lampaanpotkaa
2-3 rkl oliiviöljyä
porkkana, pilkottuna
sipuli, pilkottuna
2 lehtisellerin vartta, pilkottuna
muutama oksa timjamia
2 laakerinlehteä
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
1/2 pulloa valkoviiniä
250 ml lammaslientä tai vettä
sitruunan mehu ja kuori raastettuna
appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
suolaa ja pippuria
persiljaa, koristeluun

1. Lämmitä uuni 120 asteeseen.

2. Lämmitä oliiviöljyä isossa padassa. Lisää pilkotut kasvikset ja kuullota pehmeiksi. Lisää timjami, laakerinlehti, valkosipuli, tomaatti, viini ja liemi tai vesi sekä suurin osa sitruunan ja appelsiinin mehusta ja kuoriraasteet kokonaan. Kuumenna kiehuvaksi ja madalla lämpöä niin että liemi poreilee mutta ei kiehu voimakkaasti.

3. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä. Ruskista potkat joka puolelta ja mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä potkat pataan, laita kansi päälle ja kypsennä uunissa noin kaksi ja puoli tuntia, kunnes liha on täysin pehmeää ja irtoaa luusta lähes itsestään.

4. Ota potkat liemestä ja pidä lämpimänä kun viimeistelet kastikkeen. Jos liemessä on paljon rasvaa pinnalla, kerää se pois. Maista lientä, jos se on kovin laimean makuista, keitä kasaan. Tarkista tämän jälkeen suola, lisää tarvittaessa. Lisää lopuksi loput appelsiinin ja sitruunanmehut.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Yrttikuorrutettu lampaankaree, boulangèrperunat ja provencelaiset kesäkurpitsat

Gordon Ramsay on suosikkini kiroilevien tv-kokkien joukossa. Kirjahyllyssäni onkin majaillut Ramsayn Sunnuntairuokaa-kirja jo vuoden verran, mutta en ole kokannut kyseisestä kirjasta mitään. Kun kerran oli sunnuntai ja ruokavieraitakin tulossa, mikäs sen luontevampaa kuin laittaa Sunnuntairuoka testiin.

Kirja koostuu ateriakokonaisuuksista, mutta valitsin tällä kertaa vain pääruuan lisäkkeineen. Kirja avautui peukkumetodilla sopivasti lampaankareen kohdalta, ja kun lisäkkeetkin näyttivät syömäkelpoisilta, niin ruoka oli valittu. Kare on vieraillut keittiössämme ennenkin ja se on kyllä niin erinomaista (ja rasvaista) lihaa, että oksat pois. Siispä sitä kelpasikin vieraille kokata.

Kyljys olikin hyvää, mutta taisin laittaa yrttikuorrutteeseen vähän liikaa leipää, koska se ei kovin voimakkaasti maistunut, ja sitä jäi parin kareen jälkeen vielä runsaasti yli. Olisi siis ollut parempi tehdä vähän pienempi määrä suuremmalla yrttikonsentraatiolla. Myös jos käytät karitsankaretta, niin paistoaikaa sopii lyhentää hiukkasen, täydellä ajalla noista tulee lähes läpikypsiä, mikä ei tosin rasvaisuuden takia kovasti haittaa.

Lisäkkeistä olin erityisen mielissäni boulangèrperunoista. Yleensä kaikenlaiset uuni+peruna-viritelmäni (kiusaukset, kermaperunat, …) ovat kuivia ja mauttomia, mutta tässä oli oikein mukavasti makua. Todennäköisesti syynä oli yrteillä terästetty kanaliemi ja runsas sipulinkäyttö. Sopii siis tehdä myöhemminkin perunalisäkkeeksi.

Jälkiruuaksi teimme liekitettyjä lettuja, mutta niistä sitten seuraavassa postauksessa.

Yrttikuorrutettu lampaankaree

4 annosta

2 isoa lampaankareeta kahtia leikattuna
oliiviöljyä kypsentämiseen
merisuolaa ja mustapippuria
2 rkl englantilaista sinappia

yrttikuorrutus:
4 viipaletta päivän vanhaa leipää ilman kuorta
iso kourallinen persiljaa
pieni kourallinen korianteria
pieni nippu timjamia
muutama rosmariininoksa
50 g vastaraastettua parmesaania

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Tee lampaanrasvaan ristikkäisiä viiltoja ja mausta reilusti. Paista kumpikin lampaankaree oliiviöljyssä uuninkestävässä padassa kullanruskeaksi; noin 4 minuuttia kummaltakin puolelta. Pane pata uuniin ja anna lihan kypsyä 10-15 minuuttia, kunnes se tuntuu kimmoisalta. Anna lihan maustua sillä välin, kun teet yrttikuorrutuksen.

2. Revi leipä paloiksi ja pane ne monitoimikoneeseen. Tee yrttien lehdistä karkeaa silppua ja pane monitoimikoneeseen parmesaanin ja mausteiden kanssa. Kun käynnistät koneen, leivänpalat hajoavat pieniksi muruiksi ja saavat kirkkaanvihreän värin. Sivele liha sinapilla, levitä yrttikuorrutus ja painele se lujasti lihan pintaan. Pane liha takaisin uuniin 5 minuutiksi.

3. Leikkaa liha viipaleiksi. Tarjoa kullekin ruokailijalle kolme viipaletta ja lisäksi perunoita ja kesäkurpitsaa.

Boulangèrperunat

4 annosta

4 dl kanalientä
1 timjaminoksa
2 rosmariininoksaa
5 valkosipulinkynttä kuorittuina
2 isoa sipulia kuorittuina ja viipaloituna
hieman oliiviöljyä kypsentämiseen
4 isoa kiinteää perunaa
merisuolaa ja mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Lisää kanaliemeen timjami, rosmariini ja kolme murskattua valkosipulinkynttä ja kiehauta. Käännä lämpö pois, anna liemen maustua 20 minuuttia ja siivilöi. Hienonna loput valkosipulinkynnet. Kypsennä sipuleita ja valkosipuleita oliiviöljyssä 6-8 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Kuori sillä välin perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.

2. Asettele perunat ja sipulit kerroksittain isoon, laakeaan uunivuokaan. Mausta kukin kerros kunnolla ja lopeta perunaviipalekerrokseen. Lisää niin paljon kanalientä, että se peittää kaksi kolmasosaa astian reunoita. Painele perunakerros tasaiseksi ja pirskota päälle vähän oliiviöljyä. Kypsennä 35-40 minuuttia, kunnes perunat ovat päältä kullanruskeita ja tuntuvat pehmeiltä.

Provencelaiset kesäkurpitsat

4 annosta

4 isoa kesäkurpitsaa
oliiviöljyä paistamiseen
1 rosmariininoksa, lehdet hienoksi silputtuina
merisuolaa ja mustapippuria
2 rkl balsamiviinietikkaa
175 g kirsikkatomaatteja puolikkaina
muutama basilikanoksa, lehdet revittyinä

1. Leikkaa kesäkurpitsat vinosti senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Kuumenna hieman oliiviöljyä korkealaitaisessa paistinpannussa. Lisää kesäkurpitsat ja silputtu rosmariini ja kypsennä minuutin verran. Mausta reilusti ja lisää loraus balsamiviinietikkaa. Kaada kirsikkatomaatit kattilaan ja kypsennä 2-3 minuuttia. Lisää vähän oliiviöljyä, mausteita ja etikkaa. Anna kypsyä, kunnes kesäkurpitsat ja tomaatit alkavat pehmetä. Sekoita basilikanlehdet mukaan, tarkista maku ja tarjoile heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Karjalanpaisti

Meilläkin tehdään aika usein näitä normaaleja suomalaisia perusruokia: liha/kalakeittoa, jauhelihakastiketta, karjalanpiirakoita, lihapullia, korvapuusteja, pitsaa, hampurilaisia, makaronilaatikkoa… Aika harvoin näitä tulee kuitenkaan blogattua, kun reseptit tuppaavat olemaan pussinkylkitavaraa tai muuten jotenkin tylsiä. Ajattelin nyt yrittää korjata tätä puutetta ja postailla perusruokaresetejäkin silloin tällöin. Yritän muistaa tagailla nämä postaukset perusruuaksi ja täydentää muutamalla vanhemmallakin postauksella.

Näissä on tietenkin se ongelma, että tässä iässä ja tällä kokemuksella on vaikea sanoa olevansa minkään sortin asiantuntija suomalaisessa ruokaperinteessä saati väittää keksineensä jotain uutta näihin. Näin on ainakin karjalanpaistin kohdalla.

Google osaa kertoa, että karjalanpaisti on itse asiassa useammalla nimellä Karjalan alueella kulkeneiden lihapatojen yhteisnimitys ja että karjalanpaisti valloitti muun Suomen sotien jälkeen, kun Karjalan väestö asutettiin ympäri maata. Minulle karjalanpaisti on tarkoittanut yksinkertaista lihapataa, jossa on enemmän kuin yhden eläimen lihaa ja kasvisosasto edustaa korkeintaan sipuli. Ilmeisesti “aidossa” karjalanpaistissa edes sipulia tai pippureita ei juuri ole harrastettu, mutta tästä voi tietenkin kiistellä loputtomiin: jokaiselle kun se aito karjalanpaisti on se, jota se oma mummo on sattunut tekemään.

karjalanpaisti

Näin yksinkertaisessa ruuassa tärkeintä on luonnollisesti sopivat lihat. Itse tykkään laittaa nautaa, sikaa ja lammasta noin tasaosissa, mutta eläinvalikoimaa voi tuunata oman maun mukaan. Lihojen tulisi olla rasvaisempaa ja kovempaa sorttia, esimerkiksi rintaa, lapaa, etuselkää, tms., ei missään tapauksessa paistia. Pitkä kypsytysaika kyllä pehmittää lihat ja rasva liukenee liemeen antaen sille makua. Perinteisesti mukaan on voitu heittää myös naudan munuainen ja maksaa, mutta itse en ole näitä uskaltanut kokeilla.

Toiseksi tärkein asia on kypsytysaika. Paras tulos syntyy noin 100 asteen (jopa vähän alle) lämmössä reilussa 8 tunnissa. Helpointa on laittaa lihat yöllä uuniin ja herätä aamulla mahtavaan tuoksuun. Ellei sitten käy niin, että herää aamuviideltä mahtavaan tuoksuun, eikä saa enää sen takia unta.

Kasviksia voi laittaa, jos haluaa. Itse tykkään laittaa sipulia, mutten muuta. Muita potentiaalisia vaihtoehtoja on monen sortin juurekset, porkkana, palsternakka, jne. Mausteitakaan ei juuri tarvita. Pippurit ja laakerinlehti sopivat tähän. Suola kannattaa lisätä vasta loppuvaiheessa, ettei vahingossa suolaa liikaa ennen nesteiden haihtumista.

Karjalanpaisti

lihaa, esim 1/3 nautaa, lammasta ja possua (lapa/etuselkä/rinta/kassler…)
noin yksi sipuli per puoli kiloa lihaa
musta/mauste/valkopippureita
laakerinlehti
suolaa

1. Leikkaa kaikki lihat kuutioiksi. Laita ne pataan ja lisää vettä niin, että lihat peittyvät juuri ja juuri. Mausta pippureilla ja laakerinlehdellä.

2. Paista uunissa 100 asteessa vähintään 8 tuntia.

3. Mausta suolalla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Luodon lammaspata

Padat ovat mainiota talviruokaa. Aamulla kun laittaa lihat hautumaan, niin koko aamupäivän tuvan täyttää ruokahalun herättävä tuoksu. Lounasaikaan onkin sitten jo niin kova nälkä, että hotkimisrefleksin pidättelemisessä on haastetta. Lisäksi padat tapaavat vain parantua seuraavaksi päiväksi, joten tätä iloa riittää mahdollisesti pitemmäksikin ajaksi.

Patojen tekeminenkin on vielä hyvin yksinkertaista. Tärkeintä on laadukas liha ja riittävän pitkä kypsytysaika. Tuntitolkulla miedossa lämmössä tekee rasvaisemmille ruhonosille poikaa, joten lopputuloksena on lähes suussasulava liha, joka on antanut rasvansa ja makuaan liemeen. Pullo punaviiniä liemenä ja lihalle sopiva kasvisvalikoima täydentää kokonaisuuden.

Tällä kertaa tein kuitenkin padan tuoreimman Etiketti-lehden ohjetta seuraten poikkeuksellisesti olueen. Meillä ei varsinaisesti olla kovin suuria olutfaneja, mutta lammaspadan liemeen olut sopi vallan mainiosti. Maku oli varsin intensiivinen, mutta olut ei silti dominoinut kokonaisuutta, vaan ennemminkin vahvisti muita makuja. Sopii kokeilla olutta siis toistekin.

lammaspata

Luodon lammaspata

(kahdelle)

350 g kuutioitua lampaanpaistia (käytin lapaa, kun puolikaskin paisti on parikiloinen)
voita paistamiseen
2-3 dl tummaa olutta
punasipuli, porkkana ja 1/2 palsternakka
2 valkosipulinkynttä
maissijauhoa
reilusti tuoretta rosmariinia ja timjamia
vettä (tai lihalientä)
suolaa ja pippuria

1. Ruskista lihat voissa kuumalla pannulla.

2. Siirrä lihat pataan, lisää olut ja hauduta 3-4 tuntia.

3. Poista lihat padasta. Kypsennä sitten pilkotut juurekset ja valkosipulit lampaiden keitinliemessä. Lisää vettä tai lihalientä tarpeen mukaan.

4. Lisää pataan lihat ja suolaa sekä pippuria maun mukaan. Suurusta maissijauhoilla.

5. Lisää lopuksi joukkoon yrtit ja anna hautua kannen alla vielä noin vartin ajan.

6. Tarjoa riisin tai couscousin kera.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Artisokka-lammasviillokki

Olen ollut jotenkin tietoinen, että Liviltä tulee Jamie Oliveria varsin tiiviiseen tahtiin, mutta en ole ikinä onnistunut oikeaan aikaan tv:lle tai jaksanut laittaa ohjelmia ajastukseen. Tänään huomasin, että noitahan voi seurata myös netin kautta Nelosen netti-tv:stä. Tänään on sitten tullutkin katsottua vasta kolme jaksoa..

Hallissa käydessäni mukaan tarttui taas vaihteeksi karitsan lapaa, josta tein tällä kertaa viillokkia latva-artisokan kanssa. Käytin purkkikamaa, koska lähikaupassa ei latva-artisokkia sattunut olemaan (eikä minulla ole minkäänlaista käsitystä koska niiden kausi on..), mutta sekin toimi varsin kivasti. Kokonaisuudessaan maku oli ehkä vähän liian sitruunainen makuuni, mutta toisaalta karitsan maku pääsi paremmin oikeuksiinsa kuin yleensä padoissa, joissa ne ovat luovuttaneet suuremman osan maustaan liemeen. Niin ja viininä käytin Beaujolaista, kun sitä sattuneesta syystä oli juuri nyt kaapissa.

Resepti on Trattoria-kirjasta.

lammasviillokki

Artisokka-lammasviillokki

2 sitruunan mehu
2 latva-artisokkaa, joista sitkeät lehdet poistettu
n. 1 kg luutonta lampaanpotkaa (käytin lapaa)
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl silputtua tuoretta silopersiljaa
3 kuorittua ja ohuesti viipaloitua valkosipulinkynttä
1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
1 keskikokoinen munankeltuainen

1. Kaada yhden sitruunan mehu kulhoon, jossa on kylmää vettä. Kuori artisokan kanta ja leikkaa lehtien kärjistä pois n. 1/2 cm. Irrota artisokasta vähintään neljä kerrosta lehtiä, kunnes saat esiin vaaleankeltaiset lehdet. Pane artisokka sitruunaveteen ja käsittele toinen artisokka samoin. Leikkaa artisokat neljään osaan ja poista “parta” sekä piikkiset violetit lehdet pohjasta. Pane lohkot takaisin sitruunaveteen. Kuori kannasta ulkopinta, niin että jäljelle jää vain pehmeä ydin. Leikkaa se pyöreiksi paloiksi ja upota sitruunaveteen.

2. Poista rasva ja rusto lampaan pinnasta ja lihan sisältä kaikki näkyvä rasva mahdollisimman tarkoin. Leikkaa liha 2 1/2 cm paloiksi.

3. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kuumenna öljy padassa. Lisää yrtit ja valkosipuli ja kuullota. Lisää lammas ja sen jälkeen viini ja keitä hetki.

4. Valuta artisokat ja lisää ne pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä kannella ja pane uuniin tunniksi tai kunnes liha on kypsää ja mureaa. Lisää välillä kuumaa vettä, jos pata kuivuu liikaa. Kypsennysajan loppupuolella vatkaa yhteen munankeltuainen ja yhden sitruunan mehu, kaada seos lihan päälle ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja tarjoa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Karitsankyljykset

Kuten kaikki itseäänkunnioittavat ruokablogistit, minäkin seuraan aktiivisesti Mtv3:n Makuja-ohjelmaa (8:38 arkiaamuisin). Se on nykyään niin helppoa: digiboksissa ajastus päällä, tsekkaa parin viikon välein tallennetuista jaksoista näkyykö Veeraa keittiössä. Jos ei näy, jakso joutaa roskiin, muuten katseluun.

Ei se (onneksi?) ihan näin mene. Välillä muiltakin kokeilta löytyy ihan mainiota reseptejä. Erityisesti olen ihastunut muutamaan Henri Alénin laittamaan ruokaan, niistä karitsan kyljyksiin etunenässä.

Tämä tuli siis telkkarista jo ennen pääsiäistä; olen ajan hermoilla kuten aina. Ei kannata silti jättää kokeilematta: karitsan kare on yksi minun suuria suosikkejani (muiden karitsanpalojen ohella) ja tässä se saa vielä pintaansa mukavan mausteseoksen ja korppujauhojen avustuksella vielä mukavan voitujauksen. Suussasulavaa, maukasta ja sopivan rasvaista. Lisäkkeeksi tuossa jaksossa tehtiin parmesaanikasviksia: keitä muutamia kasviksia (kukka- ja parsakaalia, porkkanaa, kesäkurpitsaa, kirsikkatomaatteja) pari minuuttia, valuta vedet pois ja mausta sitruunalla, basilikalla, parmesaanilla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.

kyljykset

Karitsan kyljykset

2 karitsan kyljysriviä
1 rkl dijon-sinappia
2 valkosipulinkynttä
hieman hienonnettua lehtipersiljaa
1 dl korppujauhoja
suolaa
mustapippuria
1 rkl voita

1. Hienonna persilja ja valkosipulit. Sekoita ne sinapin joukkoon. Leikkaa kyljysrivistä kyljyksiä.

2. Sivele kyljykset sinappiseoksella ja painele ne sitten korppujauhoihin. Paista kyljykset voissa kullanruskeiksi.

3. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kannattava lammaskeitto

luu

Jos jääkaapissa sattuu majailemaan viikonloppukokkailujen jäljiltä ahvenanmaalaisen luomukaritsanpaistin reisipuoli, kannattaa harkita keiton tekemistä. Jos kimpaleesta törröttää luita joka suuntaan, kannattaa harkita koko klöntin keittämistä, jonka jälkeen lihan irrottaminen sujuu helpommin ja lihasta luineen tulee mukava liemi keiton pohjaksi.

Lisäksi keittoon kannattaa laittaa perunoita ja keittojuureksia, koska ne kuuluvat keittoihin, tomaattia, koska se on hyvää sekä timjamia ja rosmariinia, jota on jäänyt yli viikonloppukokkauksesta. Sekä muutamia kokonaisia mustapippureita. Sipuliakin olisi voinut laittaa, jos olisi muistanut, ja maustaa kannattaa suolalla.

lammaskeitto

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Karitsanpaistia ilman kurpitsaa ja gnoccheja tomaattikastikkeessa

zwilling, mutti ja fairy

Viime syksynä televisiosta tuli poikkeuksellisen runsaasti hyviä ruokaohjelmia. Silmä kovana tuli seurattua Ruokasafaria, yhä jatkuvaa Jamien kotonaa sekä Hullua kokkia (eli Jyrki Sukulaa) Piemontessa. Kaikista näistä on tarttunut reseptejä kokkailuihin ja syöminkiemme loppuosan reseptit olivatkin kokonaan Hullun kokin käsialaa.

Pääruokana tarjoilimme karitsanpaistia, joka onnistui yli kaikkien odotuksien. Totesimme yhdessä suin, että kovin paljon parempaa liha ei enää voi olla. Lisäksi resepti oli kohtuullisen helppo toteuttaa, kunhan reisiluun irrottamisesta selviää. Olikin varmaan hauskaa katseltavaa kun heiluimme parin veitsen kanssa paistin kimpussa yrittäen kiskoa luuta irti. Jälkikäteen huomasinkin saaneeni pari pikkuhaavaa veitsistä ihan huomaamatta…

Kurpitsa-lisäkettä sen sijaan emme toteuttaneet, koska kurpitsat eivät oikein enää ole sesongissa, ainakaan kauppojen heviosastojen perusteella. Laitan reseptin tuonne kuitenkin alkuperäisessä muodossaan. Karitsan ohella söimme sen sijaan gnoccheja tomaattikastikkeessa. Niitä pyöritellessä mietiskelimme gnocchien oikeaa lausuntamuotoa (Veera?) ja kun emme päässeet yksimielisyyteen njokkien ja knokkien välillä, päätimme kutsua niitä suomalaisittain nokeiksi. Nokkien pyörittely osoittautui muutenkin melko tuskalliseksi operaatioksi, kun taikinan koostumus ei oikein ollut leivontakelpoinen millään jauhomäärällä ja lopputuloskaan ei nyt niin kauhean ihmeelliseltä maistunut. Mutta tomaattikastike oli sentään hyvää.

paisti

Karitsanpaisti ja kurpitsaa

karitsan paisti
2 oksaa rosmariinia
2-3 oksaa timjamia
1 raastettu sitruunankuori
2 valkosipulinkynttä
suolaa, valkopippuria
300 g keltaista kurpitsaa
oliiviöljyä

1. Poista paistista reisiluu niin että viillät veitsellä luun vierestä. Nivelen kohdalla voit taittaa luun niin että se irtoaa sääriluusta jonka voi jättää kiinni.

2. Hiero lihan pintaan valkosipulia ja suolaa sekä pippuria ja laita lihan sisään hienonnetut yrtit. Kiedo kiinni ja hiero loput yrteistä myös ulkopuolelle.

3. Sido paisti kiinni puuvillalangalla ja laita vielä rosmariinoksa narun alle

4. Paista pannulla niin että liha saa väri pintaan ja kypsennä sen jälkeen uunissa 180 asteessa noin tunti, kunnes sisälämpötila on 58 astetta.

5. Kuori ja lohko kurpitsa. Mausta suolalla ja pyörittele tilkassa oliiviöljyä ja laita paistin kanssa uuniin, kun paisti on ollut uunissa noin 30 minuuttia

Gnoccheja tomaattikastikkeessa
3-5 jauhoisaa perunaa
4 munan keltuaista
1 kananmuna
2 dl tipo ”00” jauhoja
muskottipähkinää
suolaa
3 rkl oliiviöljyä

tomaattikastikeeseen
8-10 pientä luumutomaattia
1 rkl voita
3 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
½ peperoncino (kuivattu chili) palko
suolaa, valkopippuria
tuoretta basilikaa
parmesan-juustoa

1. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kuori ja paseeraa siivilän läpi.

2. Lisää hieman jäähtyneen perunamassan joukkoon kananmunan keltuaiset ja koko muna.

3. Lisää jauhoja pikkuhiljaa sekä mausteet ja oliiviöljy.

4. Kokeile taikinan rakennetta pyörittämällä kädessäsi noin peukalonpäänkokoinen gnocchi ja keitä se.

5. Kun taikinan rakenne on hyvä, pyöritä jauhotetulla alustalla taikinasta noin sormen paksuinen rulla ja leikkaa peukalonpäänkokoisiksi paloiksi. Jätä keittiö liinan alle hetkeksi.

6. Laita pastan keitin vesi kiehumaan ja lisää suola vasta kiehuvaan veteen.

7. Hienonna sipuli ja lohko tomaatit

8. Kuullota sipuli ja peperoncino voin ja oliiviöljyn sekoituksessa pannulla. Lisää tomaatti.

9. Keitä gnocchit noin 4-5 minuuttia ja nosta reikäkauhalla tai siivilällä kastikkeen joukkoon.

10. Sekoita varovasti ja laita päälle hienonnettua basilikaa ja tarjoile parmesan-juusto raasteen kanssa

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone