Suolattu lampaanpaisti

Meilläkin vietettiin pääsiäistä. Yksi pääsiäisen jokavuotisista dilemmoista on lampaan valmistustapa. Viime vuonna tungimme muistaakseni jotain Jamie Oliverin reseptiä mukaillen lampaamme täyteen jos jonkinlaista täytettä ja lopputulos olikin maukas, mutta myös hyvin vaivalloinen valmistaa. Tänä vuonna valitsimme yksinkertaisemman tien.

Ostin karitsanpaistin Reinistä kiirastorstaina ja myyjä suosittelin sen suolaamista sunnuntaihin saakka. Ikinä ennen en ole mitään lihaa suolannut, mutta homma vaikutti yksinkertaiselta ja tarkoitukseen sopiva pussikin tuli Reiniltä mukaan joten piti kokeilla. Kolme päivää suolavedessä lilluttamisen jälkeen laitoin karitsan päälle ja sisälle vain vähän yrttejä (rosmariini+timjami) ja paistoin erittäin miedossa lämmössä (100 asteinen uuni) kolmisen tuntia, kunnes paistomittari näytti 65 astetta. Puolen tunnin vetäytymisen jälkeen lopputulos oli ihanaisen mehevää ja meidän makuumme kypsyysasteeltaan sopivaa. Jos ylikypsää paistia haluaa tehdä, suosittelen mielummin rasvaisempaa lammasta.

Suolattu lampaanpaisti

suolaamiseen:
3 rkl suolaa (ei pan-suolaa) jokaista vesilitraa kohti

maustamiseen:
haluamiasi yrttejä (ainakin rosmariini, timjami ja minttu toimivat hienosti lampaan kanssa)

1. Liuota suola kylmään veteen.

2. Huuhtele paisti, aseta se isoon sankoon (tai pussiin) ja lisää vettä niin että paisti peittyy kokonaan.

3. Säilytä kylmässä mielellään kolmisen päivää.

4. Lämmitä uuni 100-125 asteeseen. Poista lihasta kalvot ja halutessasi osa rasvasta. Kaikkea rasvaa ei kuitenkaan kannata poistaa, se mehevöittää lihaa paiston aikana ja sen voi kuitenkin jättää syömättä kun se on tehtävänsä tehnyt kypsennyksen aikana.

5. Tee yrteistä hakkelusta ja hiero tahnaa lihan pintaan. Halutessasi voit myös poistaa reisiluun ja laittaa yrttejä lihan sisään.

6. Paista kunnes paistomittari on haluamassasi kypsyysasteessa. Kypsä on jotain 70-80 asteen välillä, medium sen alle. Kuvassa näkyy 65 asteinen liha.

7. Anna lihan vetäytyä folion sisällä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

4 Responses

  1. Tuula Fagerholm March 30, 2015 / 2:49 pm

    Juuri tätä olinkin vailla. Nyt kokeilen. Kiitos ohjeesta!

  2. cele April 8, 2015 / 10:27 pm

    Toivottavasti tuli hyvää!

  3. Tuula Fagerholm March 21, 2016 / 10:42 pm

    Oli niin herkullista viime pääsiäisenä, että menee nyt uusiksi. Kiitos hyvästä ohjeesta!

  4. Tuula Fagerholm March 28, 2016 / 7:39 pm

    Aivan uskomattoman hyvä resepti! Taas onnistui, mehevää ja maukasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *