Artisokka-lammasviillokki

Olen ollut jotenkin tietoinen, että Liviltä tulee Jamie Oliveria varsin tiiviiseen tahtiin, mutta en ole ikinä onnistunut oikeaan aikaan tv:lle tai jaksanut laittaa ohjelmia ajastukseen. Tänään huomasin, että noitahan voi seurata myös netin kautta Nelosen netti-tv:stä. Tänään on sitten tullutkin katsottua vasta kolme jaksoa..

Hallissa käydessäni mukaan tarttui taas vaihteeksi karitsan lapaa, josta tein tällä kertaa viillokkia latva-artisokan kanssa. Käytin purkkikamaa, koska lähikaupassa ei latva-artisokkia sattunut olemaan (eikä minulla ole minkäänlaista käsitystä koska niiden kausi on..), mutta sekin toimi varsin kivasti. Kokonaisuudessaan maku oli ehkä vähän liian sitruunainen makuuni, mutta toisaalta karitsan maku pääsi paremmin oikeuksiinsa kuin yleensä padoissa, joissa ne ovat luovuttaneet suuremman osan maustaan liemeen. Niin ja viininä käytin Beaujolaista, kun sitä sattuneesta syystä oli juuri nyt kaapissa.

Resepti on Trattoria-kirjasta.

lammasviillokki

Artisokka-lammasviillokki

2 sitruunan mehu
2 latva-artisokkaa, joista sitkeät lehdet poistettu
n. 1 kg luutonta lampaanpotkaa (käytin lapaa)
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl silputtua tuoretta silopersiljaa
3 kuorittua ja ohuesti viipaloitua valkosipulinkynttä
1 1/2 dl kuivaa valkoviiniä
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
1 keskikokoinen munankeltuainen

1. Kaada yhden sitruunan mehu kulhoon, jossa on kylmää vettä. Kuori artisokan kanta ja leikkaa lehtien kärjistä pois n. 1/2 cm. Irrota artisokasta vähintään neljä kerrosta lehtiä, kunnes saat esiin vaaleankeltaiset lehdet. Pane artisokka sitruunaveteen ja käsittele toinen artisokka samoin. Leikkaa artisokat neljään osaan ja poista “parta” sekä piikkiset violetit lehdet pohjasta. Pane lohkot takaisin sitruunaveteen. Kuori kannasta ulkopinta, niin että jäljelle jää vain pehmeä ydin. Leikkaa se pyöreiksi paloiksi ja upota sitruunaveteen.

2. Poista rasva ja rusto lampaan pinnasta ja lihan sisältä kaikki näkyvä rasva mahdollisimman tarkoin. Leikkaa liha 2 1/2 cm paloiksi.

3. Kuumenna uuni 150 asteeseen. Kuumenna öljy padassa. Lisää yrtit ja valkosipuli ja kuullota. Lisää lammas ja sen jälkeen viini ja keitä hetki.

4. Valuta artisokat ja lisää ne pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Peitä kannella ja pane uuniin tunniksi tai kunnes liha on kypsää ja mureaa. Lisää välillä kuumaa vettä, jos pata kuivuu liikaa. Kypsennysajan loppupuolella vatkaa yhteen munankeltuainen ja yhden sitruunan mehu, kaada seos lihan päälle ja sekoita hyvin. Tarkista maku ja tarjoa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

3 Responses

  1. hanna November 28, 2009 / 12:24 am

    Wow, kuulostaa älyttömän hyvältä! Pitänee lähteä lapaostoksille 🙂

  2. cele November 30, 2009 / 11:33 pm

    Jep, mä suosittelen lapaostoksia näin niinkun muutenkin. 🙂

  3. Merja December 29, 2013 / 6:25 pm

    Olen syönyt Santorinilla. Ihanaa !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *