Överit (vaahterasiirappi-pähkinäfudget)

Sunnuntaina vietettiin mahtavaa ruokabloggaajien pikkujoulubrunssia Veeran emännömänä. Pöytä notkui erilaisia herkkuja, joista on raportoitu ainakin Uneliaan Annan, Sillä sipulin ja Herkun ja Koukun Jytiksen toimesta. Keskityn siis täällä hehkuttamaan ruokien herkullisuutta ja selostamaan omasta osuudestani.

Meillä oli suuria vaikeuksia keksiä sopivaa brunssisyötävää, mutta ongelman ratkaisi uusin Etiketin numero, josta löytyi vaahterasiirappi-pähkinäfudgejen resepti, joka sai välittömästi veden kielelle. Siispä marssimme välittömästi lähikauppaan ostamaan mm. vaahterasiirappia, vaahtokarkkia ja valkosuklaata.

Aineita keitellessä alkoi kuitenkin hieman epäilyttää. Nopeasti laskien näissä on nimittäin kuusi ainesosaa, josta yli puolet on sokeria. Lopputuloksesta tulikin suorastaan ylimaallisen makea. Siispä keksimme näille lempinimeksi överit, eikä ollut minkäänlaisia ongelmia säästää tarpeeksi suurta määrää brunssia varten. Kovin montaa näitä ei nimittäin pysty yhdessä päivässä syömään. Suosittelen siis leikkaamaan pieniin palasiin..

Kiitokset vielä kaikille osallistujille. Mukavaa oli, joten seuraavaa tapaamista odotellaan jälleen innolla. 🙂 (<- hymiö) fudge

Vaahterasiirappi-pähkinäfudget)

2 dl macadamia- tai pekaanipähkinöitä eli molempia
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 dl makeutettua tiivistemaitoa
1 dl vaahterasiirappia
50 g voita
1/4 tl suolaa
4 dl valkoisia vaahtokarkkeja
300 g valkosuklaata paloina

voiteluun
1 rkl sulatettua voita

1. Pane uuni lämpiämään 160 asteeseen. Muotoile kaksinkertaisesta foliosta 20 x 25 cm:n vuoka, jossa on noin 3 cm:n reunat. Nosta vuoka leikkuulaudalle ja voitele se voisulalla.

2. Paahda pähkinöitä uunin keskitasolla leivinpaperin päällä noin 6 minuuttia. Nosta pähkinät pois kuumalta pelliltä.

3. Mittaa sokerit, tiivistemaito, vaahterasiirappi, voi ja suola pinnoitettuun kattilaan. Kiehauta sokeri-maitoseos ja anna sen poreilla matalalla lämmöllä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila levyltä.

4. Mittaa vaahtokarkit tiiviinä mittoina toiseen kattilaan ja sulata ne pehmeäksi massaksi koko ajan sekoittaen.

5. Lisää kuuma vaahtokarkkimassa sokeri-maitomassaan. Lisää suklaa paloiteltuna. Nosta kattila lämpimälle levylle ja sekoita massa tasaiseksi. Kääntele pähkinät joukkoon.

6. Kaada massa foliovuokaan ja levitä. Tasoita pinta veitsellä. Anna fudgen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Muotoile vuokaa tarvittaessa massan jähmettyessä.

7. Nosta tuorekelmulla peitetty vuoka jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Siisti jähmettyneen fudgen reunat terävällä veitsellä ja paloittele 35 palaan. Makeiset säilyvät jääkaapissa reilun viikon.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

3 Responses

 1. Nelle December 1, 2009 / 8:02 am

  hyvältä näyttää. Mullakin oli vikonloppuna yksi supadupamakea herkkuprojekti. Ehkä se on tämä pimeys kun saa sokerihiiret esiin sielun sopukoista 🙂 Kivoilta kuulostavat bileenne!

 2. Merituuli December 1, 2009 / 3:44 pm

  nämä OLIVAT ihania. mutta jopa minunlaiseni sokerihirmu totesi että kaksi riittää (keiken muun tarjoillun liäsksi, tietty!).

  Kotona poitsukin tykkäsi kovasti, joskin pupelsi pähkinät ulos.

  Onko nää “categories” laihdutuksessa koska resepti lien Painovartijoilta 😉 <- hymiö

 3. cele December 2, 2009 / 6:34 pm

  Nelle,
  meidän sokerihiiret juoksentelee kyllä ympäriinsä paremmallakin säällä.. 😉

  Merituuli,
  ehkä tää on laihdutus-kategoriassa, koska näiden jälkeen tarvitsee laihdutusta? 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *