Lammasta ja viinirypäleitä

marinadip.jpg

Lueskelin ihmeissäni pastanjauhajilta, tekevätkö he lampaan samalla tavalla kuin minä orjineni. Aloiteltiin nimittäin pääsiäistä jo hyvissä ajoin muutama päivä sitten ja tyhjensimme punaviinipullonkin samaan tapaan kuin pastanjauhajat. Ja sisään tungettiin valkosipulia. Oli siinä sitten hieman erojakin, onneksi.

Lammas ei varsinaisesti kuulu sorsakeittiön vakiokalustoon. Olisi ehkä syytä kuulua, sillä viime aikoina kokeilemani lammasruuat ovat olleet lähes poikkeuksetta melkoisen maittavia. Lampaan paistamista varten selailin keittokirjavarastostani mehukkaimman näköistä lammasreseptiä. Niitähän löytyikin useita. Lopulta valinta kohdistui tähän reseptiin, joka on alun perin Toscanan herkut -kirjasta.

Agnello marinato con uva nera

1 kg:n luuton lampaanpaisti
2 valkosipulinkynttä
1 rosmariinin oksa
3 laakerinlehteä
mustapippuria
pullollinen punaista italialaista pöytäviiniä
1 tl fenkolin siemeniä
10 katajanmarjaa
4 rkl oliiviöljyä
suolaa
600g tummia viinirypäleitä

1. Puhdista ja kuivaa lampaanpaisti. Kuori ja viipaloi toinen valkosipulinkynsi, työnnä viipaleet lihaan, poistetun luun paikalle. Sido paisti kostutetulla puuvillalangalla niin, että siitä tulee tiivis paketti. Pujota sidosten alle rosmariinin oksa ja laakerinlehti. Mausta kauttaaltaan pippurilla.

2. Kaada punaviini kulhoon, lisää murskatut fenkolin siemenet, katajan marjat ja purista mukaan toinen valkosipulin lohko. Pane paisti marinadiin ja anna sen maustua peitettynä yli yön.

3. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Ota paisti marinadista ja valuta. Siivilöi marinadi. Ruskista paisti uuninkestävässä padassa käännellen kuumennetussa öljyssä. Valele marinadilla, mausta suolalla ja pane uuniin. Kypsennä paistia, välillä käännellen noin 1 tunti. Lisää tarpeen mukaan marinadia

4. Halkaise viinirypäleet ja poista kivet. Lisää rypäleet pataan, kun kypsennysaikaa on jäljellä noin 20 minuuttia. Sekoittele välillä niin, että rypälemehu irtoaa liemeen. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa rypäleinen haudutusliemi kastikkeena.

5. Lisäkkeksi sopivat vaikkapa rosmariiniperunat.

lammasp.jpg

Mehän sitten paisteltiin rosmariiniperunoita, kun reseptissä käskettiin. Nehän ovatkin ehkä parasta, mitä perunoista voi ylipäänsä tehdä. Sorsakeittiön vakiintunut rosmisperunaohje on alun perin kirjasta Ranskalainen keittiö.

Rosmariiniperunat

6 annosta

1,3 kg jauhoisia perunoita
4-6 rkl oliiviöljyä
2-3 tuoreen rosmariinioksan lehdet irroitettuina ja silputtuina
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria

1. Kuori perunat ja leikkaa ne 2,5cm paloiksi. Pane ne kulhoon, peitä vedellä ja liota 10-15 minuuttia. Valuta, huuhtele ja valuta uudelleen. Kuivaa perunat sitten hyvin pyyheliinalla.

2. Kuumenna noin 4 rkl öljyä paistinpannussa. Lisää perunat ja kypsennä 2 minuuttia sekoittamatta, jotta niiden pinta paistuu kiinni ja ne ruskistuvat yhdeltä puolelta.

3. Ravistele pannua ja kääntele perunoita jotta ne ruskistuvat toiselta puolelta. Jatka sekoittelua, kunnes perunat ovat joka puolelta tasaisen ruskeita. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Lisää hiukan öljyä ja jatka perunoiden kypsentämistä miedolla lämmöllä 20-25 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä. Sekoita usein. Ripottele noin 5 minuuttia ennen paistamisen lopettamista sekaan silputtu rosmariini.

perunat.jpg

Ihan maittavaa oli. Olin hieman huolimaton kalvojen ja läskinpoistossa, joten pinta ei ollut ehkä ihan täydellinen. Pitää kuitenkin alkaa paistelemaan lammasta useamminkin.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *