Muuttoruokaa (milanolainen pata)

kukkasorsa.jpg

Sorsakeittiö muutti viikonloppuna runsaan 100 metrin päähän. Uudessa kämpässä on mahtava keittiö ja parempi kaasuliesi kuin edellisessä. Ainut huono puoli etukäteen oli se, että sorsafarmini sijaitsi juuri päinvastaisessa suunnassa muuttosuuntaan nähden. Huomasin kuitenkin ilokseni, että sorsani muuttivat mukanani uuteen osoitteeseen. Alla oleva kuva on otettu kämpästäni ikkunan läpi.

ikkunasorsa.jpg

Muuttoruuaksi valmistin milanolaista pataa, jota tulikin koko muuttojengin tarpeisiin moneksi päiväksi. Valmistukseen kannattaa siis varata reilun kokoinen kattila. Viiden litran kattilan saa tällä lähes täyteen. Pienempien annosten tekeminen on lälläreille.

Milanolainen pata

300 g sian kylkeä
25 g voita
3-4 rkl oliiviöljyä
2 isoa sipulia viipaloituna
2 isoa porkkanaa viipaloituna
2 sellerinvartta silputtuna
650 g luutonta porsaanlihaa kuutioituna
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 litraa kanalientä
250 g italialaisia sianlihamakkaroita tms. makkaroita 2,5cm viipaleina
750 g kurttukaalia (savoijinkaalia) pieniksi revittynä
suolaa ja pippuria

1.Pane siansivu kattilaan, kaada vettä peitoksi ja lisää hieman suolaa. Keitä 10 minuuttia. Valuta ja leikkaa 5x1cm suikaleiksi.

2.Kuumenna voi ja puolet öljystä pannulla ja kuullota sipuli pehmeäksi, älä ruskista. Lisää porkkana ja selleri ja kypsennä noin 5 minuuttia.

3.Nosta vihannekset pannusta. Kuumenna loput öljystä ja paista siinä porsaanlihakuutiot kunnes ne saavat väriä joka puolelle. Lisää pannuun vihannekset ja kylkisuikaleet ja kaada päälle valkoviini ja kanaliemi. Mausta suolalla ja pippurilla.

4.Anna hautua hiljalleen 1½ – 2 tuntia, kunnes liha on lähes pehmeää. Lisää makkarat ja kaali ja kypsennä vielä 25 – 30 minuuttia. Tarjoa kuumana.

5.Tarjoa ruuan kanssa runsaasti vaaleaa rapeakuorista leipää, jolla voi pyyhkiä kastikkeen.

milano.jpg

Kun tein tätä ruokaa aikoinaan ensimmäistä kertaa, suurin käytössä ollut kattila oli kaksi litraa. Oli siinä aika sumplimista, kun käytin paria kattilaa keittelyyn. Lisäksi säilyttämisen kanssa oli ongelmia, kun sorsakeittiön astiavalikoima muutenkin oli silloin vielä kehittymisasteella. Suosittelen isoja kattiloita, ne tekevät elämästä helpompaa.

Huomasin tuossa, että pekoniviikon myötävaikutuksella liha-kategoria on kasvanut hieman turhan isoksi muihin verrattuna. Taidanpa viettää tällä viikolla lihatonta viikkoa, ihan viime viikon vastapainoksi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

6 Responses

 1. TIPSA May 3, 2006 / 10:22 am

  Jahans, rykäisin äsken kommentin väärän kohdan alle….siis otetaanpa uusiksi. Eli tämä milanon pata oli juuri sopivan kokoinen satsi meille. Kattilakin nuoltiin puhtaaksi eli oli tosi hyvää. Kiitos ohjeesta ja onnea uuteen “tupaan”.

 2. cele May 3, 2006 / 11:22 am

  Hyvä että meni kerralla. Mulla alkaa yleensä kolmantena päivänä jo tökkiä. 🙂

 3. TIPSA May 3, 2006 / 9:48 pm

  Meitä oli pitkälti toistakymmentä Jamppaa ja Jonnaa tota syömässä. Yleensä en pienempiä ohjeita kattelekkaan….

 4. cele May 4, 2006 / 4:08 pm

  Heh. No siinä tapauksessa..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *