Laihduttajan kanaa hapanimeläkastikkeessa

vihannekset.jpg

Eilen sen aloitin. Päivän energiansaanti oli 11953kJ. Muuten kaikki meni hyvin, paitsi että se viikonlopuksi kaavailtu kakku (jonka bloggaan ehkä tänään illalla) sisälsi yhteensä 16300kJ. Ohjeen mukaan kakku säilyy neljä päivää, eikä täällä ole ketään muuta syömässä, joten siitä voi sitten laskea päiväannoksen energiasisällön… No, hyvää se ainakin on.

Periaatteessa tuollainen 12MJ energiansaanti ei sinällään ole mitenkään huono. Laskeskelin Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosituksista (pdf), että tällaisen nuoren melko kevytrakenteisen suhteellisen aktiivisesti kesällä liikkuvan miehen päivittäinen energiantarve olisi ehkä siinä 13MJ. Jos saisi tuon päivittäisen energiakertymän painumaan noin 10MJ tuntumaan, niin painon pitäisi jo karista hyvää tahtia. Eilenkin se olisi toki onnistunut ilman sitä kakkua. Ravintoaineiden välinen tasapaino sen sijaan heitti sen kakun takia häränpyllyä, kun rasvan osuus nousi melkein 20 prosenttiyksikköä yli optimin. Kaikki laihduttajat tuntuvat selittävän hirveästi tuosta vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, mutta en oikein ymmärrä, mitä väliä sillä on, mistä se energia tulee, kunhan kuluttaa enemmän kuin syö. Sen sijaan uskon tuota virallista ravintosuositusta siinä, mikä on pitkällä tähtäimellä terveellistä.

Jos olisin todella aktiivinen, niin laskisin myös ainakin sokerin, kovan rasvan, eri rasvahappojen, kalsiumin jne. päiväannokset, mutta tyydyn nyt näihin peruslukuihin. Sen laskin, että kasviksia kului eilenkin yli puoli kiloa. Minulla ne vain tuntuvat painottuvan hedelmiin vihannesten kustannuksella. Liekö tuosta pahemmin haittaa.

Tällaista laihduttajallekin varmaan sopivaa ruokaa tein jo hyvän aikaa sitten. Resepti on alunperin (jälleen) Hellapoliisin ja Pastanjauhajatkin sitä suosittelivat, joten kokeillahan sitä piti. Olen yleensä tehny hapanimeläsoosini porsaan kera, joten siinäkin mielessä tämä oli hyvää vaihtelua.

Broileria hapanimeläkastikkeessa

4 broilerin rintaleikettä nahka ja luu poistettuna. Leikkaa suikaleiksi.
3-4 valkosipulin kynttä murskattuna
n. 3 cm:n pala inkivääriä hienonnettuna
pippurisekoitusta
muutama pieni/1 iso sipuli ohuina viipaleina
paprika suikaleina
muutama varsisellerinvarsi suikaleina
porkkanoita suikaleina tai ohuina viipaleina
(bambunversoja)
(vesikastanjoita)
soijaa
ketsuppia
ananaspaloja mehuineen
perunajauhoja suurustukseen
tuoretta korianteria

Paista pannussa broilerinsuikaleet yhdessä valkosipulin ja inkiväärin kanssa.Mausta pippurisekoituksella. Lisää joukkoon sipuli, paprika, varsiselleri, porkkanat, vesikastanjat ja bambunversot. Pyörittele pannussa muutama minuutti. Lisää joukkoon ketsuppia, soijaa ja ananaspalat mehuineen. Suurusta veteen tai ananasmehuun sekoitetuilla perunajauhoilla. Anna kastikkeen pulpahtaa. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria. Tarjoa riisin kanssa.

hapankana.jpg

Tyttöystäväni kehui tätä paremmaksi kuin aiemmin hänelle kokkaamani hapanimeläporsasviritykset, joten ei kai voi sanoa muuta kuin hyvää oli.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

2 Responses

  1. TIPSA June 11, 2006 / 11:22 pm

    Siekin olet hokannut sen, että kun kuluttaa enempi kuin syö, niin taatusti laihtuu. Tsemppiä! Tekninen puoli tuntuu olevan jo hallussa! Loppuhan on vain simppeliä/raakaa käytäntöä ; )

  2. cele June 12, 2006 / 1:26 am

    Näinhän se kai on. Onhan tässä jo “laihdutettukin” reilu puoli vuotta 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *