Kiinalainen currykana

Meidän suosikkikiinalainen on Quickwok, joka löytyy Sörnäisistä Aleksis Kiven kadun alkupäästä. Siellä on jokusen kerran tullut tilattua currykanaa, johon toimelias tarjoilija aina vastaa: “kallikanaa, oke”. Siispä kutsummekin paikkaa kallikanaa, oke -paikaksi.

Sittemmin aktiivisimmat kulkureittimme ovat siirtyneet pois Quickwokin lähistöltä, ja minua pitkään vaivannut kyllästyminen lähes kaikenlaiseen aasialaishenkiseen ruokaan, joten kallikanaa ei ole paljon tullut syötyä. Nyt kuitenkin alkosta tarttui mukaan pieni sherrypullo Maija Vilkkumaan hengessä, joten on tullut selvästikin aika tehdä aasialaisia ruokia jälleen – sherry kun ei varsinaisesti lukeudu suosikkijuomiini.

Tässä reseptissä kanat keitetään öljyssä tai vedessä kypsäksi ja sitten vain nopeasti pyöräytetään pannulla kastikkeessa lopussa. Kuumaa öljyä käyttäessä pitää luonnollisesti varoa palamista, minä tein tämän tällä kertaa vedessä, ja lopputulos oli aivan mainio näinkin.

Jostain käsittämättömästä syystä myös tämän reseptin lähdeteos, eli Ken Holmin Kiinalainen wokki, on saanut olla tähän päivään saakka koskemattomana kirjahyllyssä. Selaillessani kirjaa läpi löysin sieltä mainion oloisia reseptejä varsin monista kiinalaisravintoloiden klassikoista. Eli lisää lienee luvassa.

kallikana

Kiinalainen currykana

450 g broilerin rintafileetä 2 1/2 cm kuutioina
1 munanvalkuainen
1 tl suolaa
1 tl seesamiöljyä
3 tl maissijauhoa
3 dl maapähkinäöljyä tai vettä
1 rkl maapähkinäöljyä
225 g punaista ja vihreää paprikaa 2 1/2 cm kuutioina
1 rkl valkosipulia karkeaksi silputtuna
1 1/2 dl kanalientä
1 1/2 rkl madras-currytahnaa tai -jauhetta
2 tl sokeria
1/2 rkl riisiviiniä tai kuivaa sherryä
1 1/2 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 tl maissijauhoa vesitilkkaan sekoitettuna

1. Pane broilerikuutiot kulhoon ja lisää joukkoon munanvalkuainen, suola, seesamiöljy ja 2 tl maissijauhoa, sekoita hyvin. Pane broileri 20 minuutiksi jääkaappiin maustumaan.

2. Jos käytät wokpannua lihan pinnan ummistamiseen, kuumenna pannu hyvin kuumaksi ja kaada siihen öljy. Kun öljy on todella kuumaa, nosta pannu liedeltä ja kumoa öljyyn välittömästi broilerikuutiot koko ajan voimakkaasti sekoittaen, jotta kuutiot eivät tartu pohjaan tai toisiinsa. Heti kun liha muuttuu vaaleaksi (noin 2 minuutissa), siirrä lihakuutiot nopeasti valumaan teräskulhon päälle asetettuun siivilään. Heitä kulhoon valunut öljy pois. Jos käytät vettä, tee aivan samoin, mutta kiehauta vesi kattilassa ennen lihakuutioiden lisäämistä. Vedessä lihakuutiot muuttuvat vaaleiksi noin 4 minuutissa.

3. Jos käytit wokpannua, pyyhkäise se puhtaaksi. Kuumenna pannu hyvin kuumaksi ja mittaa siihen 1 rkl maapähkinäöljyä. Kun öljy on hyvin kuumaa, lisää siihen paprikakuutiot ja valkosipuli ja kääntele niitä öljyssä 2 minuuttia.

4. Lisää kanaliemi, curry, sokeri, riisiviini, soijakastike ja maissijauho. Hauduta kastiketta 2 minuuttia. Lisää valutetut broilerikuutiot ja paista niitä pikaisesti käännellen vielä 2 minuuttia, niin että kuutiot verhoutuvat kauttaaltaan kastikkeeseen. Tarjoa lämpimänä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

4 Responses

  1. Rauna October 18, 2009 / 5:06 pm

    Tämä sopisi loistavasti tähän koleaan sunnuntaihin. Kallikanaa tännekin, oke!

  2. cele October 18, 2009 / 11:21 pm

    Oke!

  3. No sorry vaa July 29, 2010 / 9:02 pm

    Kiinassa ei käytetä currya, se on intian juttu. (Olen asunut kiinassa 4 vuotta ja käynyt siellä 6 kokkikurssia….)

  4. cele July 29, 2010 / 10:14 pm

    Olet oikeassa, että curry ei kuulu perinteiseen kiinalaiseen keittiöön (ja madras-curry on intialainen mausteseos). Sitä käytetään kuitenkin nykyään etenkin Kiinan etelä- ja itäosissa siirtolaisten mukanaan tuomana. Kyse on siis fuusiokeittiöstä. Intialaisesta currysta tämä eroaa keveydessään, mausteisuus ei ole läheskään yhtä vahvaa kuin intialaisissa curryissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *