Välikyljys bearnaisekastikkeella ja friteeratut ranskalaiset

Juhannuksen kunniaksi heitimme terveysajattelun eteisestä oven ulkopuolelle saakka ja nautiskelimme oikein kunnolla rasvaisesta lihasta rasvaisella kastikkeella, luonnollisesti rasvaisten lisäkkeiden kera.

Emme varsinaisesti harrasta pihvejä valtavan usein, joten niistä ei kummemmin ole tullut blogattuakaan. Mitään kauhean omaperäistä kirjoitettavaa ei pihvin paistamisesta siis ole. Hyvä perustietokatsaus löytyy pastanjauhajilta. Eipä minulla tuohon paljon lisättävää.

Naudanlihasta kun puhutaan, niin kannattaa muistaa, että kaikki, mitä lihalle teet, kuivattaa sitä. Mehevimmän pihvin saat, kun vetäiset sen raakana huiviin. Jos taas tavoitteena olisi kypsä, mutta mahdollisimman mehukas pihvi, paras tapa olisi kypsentää hyvin matalassa lämmössä uunissa. Kuumalla pannulla liha paistetaan täysin maun takia: tumma karsinogeenipinta maistuu hyvältä. Tämä siis lihan kuivumisen kustannuksella.

Minä tykkään paistaa pihvit valurautaisella parilapannulla. Sen voi lämmittää todella kuumaksi ja antaa mennä vaan. Tuloksena on kivat karsinogeeniraidat, mutta liha kypsyy silti ennen pinnan palamista aivan mustaksi. Ei siis tarvitse alkaa miettiä levyn himmausta tai muuta sellaista, joka ainakin minulla on aina ongelmana tavallisella pannulla paistaessa. Ja me ei tykätä ihan raa’asta lihasta. Parilalla kypsyys on yleensä sopiva silloin, kun pinnan väri on houkuttelevimmillaan.

Ruhonosista suosikkini pihviksi on mukavan rasvaisa entrecote. Siinä on mehukkuuden lisäksi vähän enemmän makua kuin sisä- tai ulkofileessä. Juhannuksen kunniaksi teimme ruokala.netistä löytyneellä reseptillä bearnaisekastiketta ja ranskalaisetkin uppopaistoimme öljyssä, kun uunin kanssa kävi pieni hasardi.

Bearnaisekastike

4 keltuaista
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl valkoviiniä tai vettä
200 g voita
2 rkl hienonnettua persiljaa ja rakuunaa
tilkka sitruunamehua
valkopippuria

Mittaa etikka ja vesi kattilaan. Lämmitä hetki. Lisää joukkoon keltuaiset koko ajan hyvin vispaten. Kun seos alkaa saada kuohkeutta ja paksuuntua, nosta kattila sivuun ja lisää pehmennetty voi pieninä nokareina kattilaan. Sekoita hyvin koko ajan. Kun kastike on tasaista, lisää yrtit, valkopippuri ja tilkka sitruunamehua. Huom! Älä lämmitä kastiketta enää valmistuksen jälkeen. Tarjoa heti tai peitä astia esim. foliolla, ettei kastike jäähdy!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Perushampurilaiset

hamppi
Kuvassa ei puutikkuja.

Me syödään kolmea ruokalajia säännöllisesti parin viikon välein: pizzaa, kylmäsavulohipastaa ja hampurilaisia. Joskus aikojen alkuhämärissä olenkin postannut hampurilaisista, mutta meidän vakiohampparit eivät ole kyllä aivan noin valtavia.

Sämpylät sen sijaan teemme edelleen enemmän tai vähemmän saman reseptin mukaan. Silloin tällöin olen kokeillut kaikenlaisia jauhojenvaihtoja tuohon reseptiin nähden (tilkka ruisjauhoja sopii yllättävän hyvin..), mutta parhaat hampparisämpylät syntyvät kyllä tuolla jauhosekoituksella tai puhtaalla ydinvehnäjauholla. Tuoreet sämpylät ovatkin ehdottomasti herkullisten hampurilaisten välttämätön osa.

Pihvit taas maustamme nykyään hp-kastikkeella. Kokonaisuudessaan neljän pihvin reseptiin kuuluu 400 grammaa naudan paistijauhelihaa, puolikas sipuli pieneksi pilkottuna, kananmuna, muutamia lurauksia hp-pullosta ja suolaa ja pippuria. Ja hyviä ovat, etenkin parilapannulla paistettuna.

Muut täydellisten hampurilaisten komponentit ovat salaatti, tomaatti, cheddar-juusto, kurkkusalaatti, majoneesi, sinappi ja ketsuppi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Mustikka-tuplasuolamuffinit

Blogitapaamiseen vein salaattiainesten lisäksi muffineita. Ne ovat mukavia leivonnaisia, koska niitä on helppo tehdä kerralla suuriakin määriä. Tärkeintä muffineita tehdessä on muistaa, että jauhoja lisättäessä taikinaa pitää sekoittaa niin vähän kuin mahdollista. Näin vältetään liiallinen sitkon kehittyminen jolloin muffineista tulee kuohkeita ja pehmeitä eikä leipämäisen sitkeitä. Taikinaa ei tarvitse siis saada tasaiseksi, vaan jauhopaakkuja saa jäädä sekaan.

Variointi on myös mahdollista vaikka mihin suuntaan. Nyt vältin suklaa-addiktioni ja laitoin niiden sijaan mustikoita ja kaksinkertaisen annoksen suolaa. Jälkimmäisen tosin vahingossa. Muffinireseptini on peräisin Professional Bakingista.

ss14

Mustikkamuffinit

200 g suolatonta voita
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
2 munaa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa
200 g mustikoita

1. Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Vatkaa voi, sokerit ja suola kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat joukkoon yksitellen ja vatkaa välillä hyvin.

3. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe kulhossa. Lisää jauhot ja maito erissä taikinaan niin, että lisää ensin neljäsosa jauhoista, sitten kolmasosa maidosta. Jatka näin kunnes kaikki aineet on lisätty. Sekoita vain sen verran, että aineet ovat juuri ja juuri sekoittuneet, älä yritä tehdä tasaista taikinaa.

4. Lisää lopuksi mustikat varovasti taikinaan.

5. Täytä muffinivuoat noin puolilleen tai kahteen kolmasosaan saakka. Paista 20-30 minuuttia, riippuen vuokien koosta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Savulohi-perunasalaatti

Olen aina dissannut perunasalaatteja, koska niistä tulee mieleen kaupan einessalaatit, joita aina syödään nakkien (joista tulee maha kipeäksi) kanssa uutena vuotena. Mutta viikko sitten pikkuveljeni ylioppilasjuhlissa oli tarjolla vähän erilaista perunasalaattia. Siitä jäi mieleen kolme ainesosaa: uudet perunat, savulohi ja punasipuli. Siispä päätin riskeerata koko blogimaineeni, arpoa loput komponentit ja painella miittiin kokeilemaan, josko jotain syömäkelpoista syntyisi.

Eikä se aivan pieleen kommenttien perusteella mennytkään. Tarkoitus oli laittaa joukkoon myös herneitä, mutta ne unohtuivat pakastimeen, eikä niitä nyt kovasti jäänyt kaipaamaankaan. Lisäksi tein kermaviilikastiketta, joka ei kyllä sekään ole mitenkään välttämätöntä.

Ohjeet ovat valitettavasti aika summittaisia, koska keskityin salaattia tehdessäni niin kovasti työkalunani toimineeseen sipuliperheen japanilaiseen kokkiveitseen. Veistä ei kuulemma ole teroitettu hankkimisen jälkeen, mutta se tuntui silti terävämmältä kuin muutaman kuukauden välein teroittamani Zwillingit. Taitaapa siis tuollainen mennä ostoslistalle, vaikka epäilemättä se onkin minun käsissäni ruosteessa kahden viikon käytön jälkeen.

ss9

Savulohi-perunasalaatti

500 g savulohta
750 g uusia perunoita (valitse pienehköjä)
1 punasipuli
1 rkl kapriksia
oliiviöljyä
puolikas sitruuna
vastarouhittua mustapippuria
tilliä

1. Pese ja halkaise perunat puoliksi ja keitä juuri ja juuri kypsäksi. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä.

2. Perkaa sillävälin lohi reilun kokoisiksi ruodottomiksi paloiksi ja leikkaa sipuli suikaleiksi.

3. Kun perunat ovat jäähtyneet, yhdistä ne lohien ja sipulin kanssa kulhossa.

3. Mausta oliiviöljyllä, sitruunamehulla, tillillä ja pippurilla maun mukaan.

ss10

Kermaviilikastike

purkki kermaviiliä
puolikas sitruuna
tilliä
vastarouhittua mustapippuria
suolaa

1. Mausta kermaviili muilla aineilla makusi mukaan.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Blogitapaaminen Nummelassa 2.0

Tämänkertaisen ruokabloggaajien kokoontumisen vetonaulana oli kaksi kuukautta merilevässä säilötty raaka kuha. Muihin jännitystekijöihin kuului pullon viiniä nauttinut autokuski, mystinen piiskattu lammas sekä kaikkien huulilla ollut kysymys aamiaisen laadusta.

Kiitokset kaikille paikallaolleille, erityisesti isäntäväelle. Palaan omiin tuomisiini myöhemmissä postauksissa. Tässä ensialkuun hieman kuvakavalkadia.

ss1

ss2

ss3

ss4

ss5

ss6

ss7

ss8

ss9

ss10

ss11

ss12

ss13

ss14

ss15

ss16

ss17

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Naudan ulkofile uunissa ja persiljavoita

Minulla on takaraivossa muutamia reseptejä, joiden toteutus on odottanut itseään pahimmillaan vuositolkulla. Nyt toteutin vihdoinkin puolisentoista vuotta sitten Ruokasafari-ohjelmasta bongaamani entrecote-reseptin, joskin ulkofileellä – sopivasti kun sarja menee uusintakierrosta telkkarissa. Ärsykkeen toteutukseen antoi asematunnelin s-marketissa ollut älytön ulkofile-tarjous, olisiko se ollut 7,95 euroa kilolta.

Yleensähän olen toteuttanut fileet ja välikyljykset pihveinä, eipä sitä ole tainnut ikinä aiemmin raaskia ostaa filettä niin isoa palaa, että sen voisi uuniin laittaa. Tässä reseptissä homma toimii kyllä hienosti. Pannulla paistaessa saadaan tarvittavat karsinogeenit ja vauhtiraidat pintaan, timjamista ja valkosipulista tulee yllättävän paljonkin makua ja maustevoi hoitaa loput. Kun on useampi henkilö ruokittavana, tämä sujuu kyllä huomattavasti kivuttomammin kuin paistinpannulla paistaminen. Lisäksi oikean kypsyysasteen saavuttaminen on näin jotenkin helpompaa kuin pannulla. Miinuksena toki pienempi karsinogeenipinta-ala.

Tarjouslihakin osoittautui ihan kelvolliseksi, vaikka hinta kyllä herätti yksiä jos toisia epäilyjä lihan laadusta ja spekulaatioita alhaisen hinnan syystä. Tai ehkä tarpeeksi voita peittää lihan suuremmatkin puutteet…

file

Välikyljys uunissa
Noin 1,2 kg:n pala naudan entrecôte-lihaa eli välikyljystä, mukana luu
oliiviöljyä
nippu timjamia
puoli nippua laakerinlehtiä
puolikas valkosipulia (halkaistu vaakasuoraan keskeltä)
suolaa maun mukaan

1. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kuumenna grillitaso tai parila erittäin kuumaksi.

2. Sivele lihan pintaan neitsytoliiviöljyä. Sido nipuksi timjaminoksat, laakerinlehdet ja valkosipuli ja hiero nipulla lihan pintaa molemmilta puolilta.

3. Sinetöi lihan pinta parilalla molemmilta puolilta, hiero uudelleen maustenipulla ja pane liha uunipellille yrtit ja valkosipuli päällä.

4. Kypsennä parikymmentä minuuttia uunissa ja anna levätä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

5. Viipaloi liha ja tarjoile sen kanssa pariisinperunoita, persiljavoita ja vihersalaattia.

Persiljavoi

250 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita
2 timjaminoksan lehdet
3 rkl persiljaa hienona silppuna
puolen sitruunan mehu
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Pane ainekset kulhoon ja sekoita. Peitä ja jätä odottamaan tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone