Naudan ulkofile uunissa ja persiljavoita

Minulla on takaraivossa muutamia reseptejä, joiden toteutus on odottanut itseään pahimmillaan vuositolkulla. Nyt toteutin vihdoinkin puolisentoista vuotta sitten Ruokasafari-ohjelmasta bongaamani entrecote-reseptin, joskin ulkofileellä – sopivasti kun sarja menee uusintakierrosta telkkarissa. Ärsykkeen toteutukseen antoi asematunnelin s-marketissa ollut älytön ulkofile-tarjous, olisiko se ollut 7,95 euroa kilolta.

Yleensähän olen toteuttanut fileet ja välikyljykset pihveinä, eipä sitä ole tainnut ikinä aiemmin raaskia ostaa filettä niin isoa palaa, että sen voisi uuniin laittaa. Tässä reseptissä homma toimii kyllä hienosti. Pannulla paistaessa saadaan tarvittavat karsinogeenit ja vauhtiraidat pintaan, timjamista ja valkosipulista tulee yllättävän paljonkin makua ja maustevoi hoitaa loput. Kun on useampi henkilö ruokittavana, tämä sujuu kyllä huomattavasti kivuttomammin kuin paistinpannulla paistaminen. Lisäksi oikean kypsyysasteen saavuttaminen on näin jotenkin helpompaa kuin pannulla. Miinuksena toki pienempi karsinogeenipinta-ala.

Tarjouslihakin osoittautui ihan kelvolliseksi, vaikka hinta kyllä herätti yksiä jos toisia epäilyjä lihan laadusta ja spekulaatioita alhaisen hinnan syystä. Tai ehkä tarpeeksi voita peittää lihan suuremmatkin puutteet…

file

Välikyljys uunissa
Noin 1,2 kg:n pala naudan entrecôte-lihaa eli välikyljystä, mukana luu
oliiviöljyä
nippu timjamia
puoli nippua laakerinlehtiä
puolikas valkosipulia (halkaistu vaakasuoraan keskeltä)
suolaa maun mukaan

1. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kuumenna grillitaso tai parila erittäin kuumaksi.

2. Sivele lihan pintaan neitsytoliiviöljyä. Sido nipuksi timjaminoksat, laakerinlehdet ja valkosipuli ja hiero nipulla lihan pintaa molemmilta puolilta.

3. Sinetöi lihan pinta parilalla molemmilta puolilta, hiero uudelleen maustenipulla ja pane liha uunipellille yrtit ja valkosipuli päällä.

4. Kypsennä parikymmentä minuuttia uunissa ja anna levätä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

5. Viipaloi liha ja tarjoile sen kanssa pariisinperunoita, persiljavoita ja vihersalaattia.

Persiljavoi

250 g huoneenlämmössä pehmennyttä voita
2 timjaminoksan lehdet
3 rkl persiljaa hienona silppuna
puolen sitruunan mehu
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Pane ainekset kulhoon ja sekoita. Peitä ja jätä odottamaan tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

1 Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *