Suklainen pähkinä-marenkikakku Lordin makuun

Kun yllätysvieras kolkuttaa ovelle, on aika alkaa toimia kuin Siwan mainoksissa. Silloin on hyvä unohtaa hetkeksi laihdutuskuuri ja tehdä tätä nopeatekoista, mutta herkullista kakkua. Kaupassakaan ei tarvitse käydä, sillä aineet löytyvät kenen tahansa jääkaapista. Ainakin jos juo kermaa maidon sijaan.

pinta.jpg

Suklainen pähkinä-marenkikakku

Marenkipohjiin:
2 + 3 + 3 valkuaista (keltuaiset voi käyttää vaikka vähän hienompaan tuorepastaan)
1 1/3 dl + 2 dl + 2 dl sokeria
375 g (2 x 187,5 g) hienoksi jauhettuja paahdettuja hasselpähkinöitä
2 tl + 2 tl kaakaojauhetta

Täytteeksi ja koristeluun:
3 dl + 3dl + 3 dl kuohukermaa
75 g + 75 g + 75 g suklaata (lisäksi koristeluun suklaalastuja)

1. Lämmitä uuni 140 asteeseen. Tee ensimmäinen marenkipohja. Vispaa kaksi valkuaista tiiviiksi vaahdoksi. Lisää vähitellen 1 1/3 dl sokeria ja vispaa kunnes voit kääntää kipon ylösalaisin. Levitä marenki leivinpaperilla vuoratun (ilmankin voi yrittää, mutta marengin irtoaminen saattaa olla tiukassa) 23 sentin irtopohjavuuan pohjalle tasaiseksi. Paista uunissa noin 1½ tuntia.

2. Paahda ja jauha sillä välin (kaikki) hasselpähkinät. Sekoita joukkoon (kaikki) kaakaojauhe ja jaa seos kahteen osaan. Tee toinen marenki kolmesta valkuaisesta ja 2 dl sokerista. Sekoita varovasti joukkoon puolet pähkinäseoksesta. Piirrä irtopohjavuuan reunojen avulla pellille asetetulle leivinpaperille kaksi 23 sentin ympyrää. Jos pellillesi ei mahdu vierekkäin kahta ympyrää, mutta omistat kiertoilmauunin, voit tehdä ympyrät eri pelleille. Jos et omista kiertoilmauuniakaan, joudut paistamaan marengit kahdessa erässä. Jaa marenki kahteen osaan ja levitä ympyröille. Paista uunissa noin tunti.

3. Kun edelliset marengit ovat paistuneet, tee toinen samanlainen marenki, johon sekoitat toisen puolen pähkinäseoksesta. Paista tämäkin. Kun levyt ovat jäähtyneet, irroita ne leivinpapereista.

4. Kun viimeinen marenkilevy on uunissa, ala tekemään suklaakermakuorrutusta. Marenkilevyt voi hyvin tehdä myös edellisenä päivänä. Keitä hitaasti kiehuvaksi 3 dl kermaa. Lisää joukkoon 75 g raastettua suklaata (voit käyttää enemmän suklaata jos haluat (suosittelen) paksumpaa seosta) ja sekoita kunnes suklaa on liuennut. Laita jääkaappiin jäähtymään noin puoleksitoista tunniksi ja tee kaksi muuta vastaavaa erää. Voit yrittää tehdä koko satsin kerralla, mutta seuraukset voivat olla katastrofaaliset…

5. Kun suklaakermaseos on kunnolla jäähtynyt ota se pois jääkaapista ja vispaa kiinteäksi vaahdoksi. Ole varovainen, liian kauan vispaaminen pilaa seoksen rakenteen, jolloin se ei kiinteydy ollenkaan. Kun seokseen alkaa ilmestyä pieniä pisteitä, on viimeistään aika lopettaa vispaaminen. Kannattaa käyttää isoja kulhoja, seoksesta lentää herkästi roiskeita. Mitä paremmin seos on jäähtynyt, sen kiinteämpää vaahtoa saat.

6. Lado marenkilevyt päällekkäin siten, että keskimmäiseksi jää maustamaton levy. Levitä kerrosten väleihin ja kakun päälle ja sivulle suklaakermakuorrutusta, mutta säästä noin puolet yhdestä erästä pursotukseen. Pursota pieniä helmiä kakun reunalle ja jaa päällinen helmillä 6, 8 tai 12 osaan. Täytä helmien väliset pintakolmiot lopusta suklaasta vuolluilla suklaalastuilla. Terävä perunankuorintaveitsi ja kylmä suklaa soveltuvat lastujen vuolemiseen parhaiten.

kakku.jpg

Kakku onkin valmista sopivasti kun vieraat ovat saaneet takkinsa pois päältä, joten voit siirtyä pöytään kuuntelemaan ylistystä kakustasi. Ohje on peräisin Maailman parhaat kakut -kirjasta, jossa ei sanoja säästellä tämän kakun kohdalla: “Jos tarjoat tätä kakkua jälkiruokana saat todennäköisesti mitä ylitsevuotavimmat kiitokset; kakku on vertaansa vailla herkullisten jälkiruokakakkujen joukossa”. Niinpä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

11 Responses

 1. tiv May 23, 2006 / 3:31 pm

  no just. kyllä näitä marenkijuttuja nyt pukkaa. pistää kohta harmittamaan,kun en ole ikinä minkäänmoista maistanut. Eikö se marenki ole kovaa tönkköä, joka rapisee jokapuolelle ja on aivan sairaanälden makeaa? Vai onko tässä joku juttu,että toi täyte pehmentää marengin. Jonnekin muuhunkin blogiin jo kommentoin, että pitänee tehdä, ettei tartte ihmetellä.

 2. cele May 23, 2006 / 4:18 pm

  No tässä ei kyllä oo kovaa. Tota kermamönjää on ihan tarpeeks pehmentämään vaikka kallion. 😛

 3. Agony May 23, 2006 / 10:35 pm

  Ei ollut kovaa ei. Pikemminkin liian pehmeää. Kakunpala sortui kuin vanukkaasta tehty torni ja piti ottaa kieli käyttöön. Eikä se nyt hirveän makeaakaan ollut. Mutta taivaallisen HYVÄÄ!!
  Suosittelen

 4. TIPSA May 24, 2006 / 8:28 am

  No Onnea Isosti Sorsanpaistajalle pätevöitymisen johdosta! Jotta ihan valmiiks on nyt sitten tultu ; ) ONNEA!

 5. cele May 24, 2006 / 11:18 am

  Olenkin tosiaan nyt hurjasti entistä pätevämpi. Pitääkin päteä oikein urakalla lähiviikkoina. 😀

 6. Elina August 23, 2006 / 3:01 pm

  just satuin vilaseen sun blogia ja tuota lordi kakkua…. ja sattumalta lordi soi taustalla.. tulee mtve:ltä =)

 7. cele August 23, 2006 / 9:48 pm

  Hard Rock Hallelujah! 😛

 8. Pekka January 19, 2008 / 6:24 pm

  Kyllä ois ehtiny usiammatki vieraat käyä meil ennen ku ois ollu kakku valmis. Ei kannata kokkeilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *