Vadelma-marenkitorttu

Hankin reilu vuosi sitten jostain alelaarista Hans Välimäen ja Vesa Parviaisen Parasta sokerista -jälkiruokakirjan. Kaupassa kirja vakuutti mielenkiintoisilla ja monipuolisilla resepteillään. Loppupuolen reseptit näyttivät toki siltä, ettei näitä varmastikaan koskaan saa kotioloissa tehtyä, mutta jo alkupuolen reseptit vaikuttivat hinnan väärtiltä.

Vuoden aikana olen tehnyt kirjasta yhtä sun toista, mutta tunnelmat ovat hieman kaksijakoiset. Kaikki mitä olen tehnyt, on maistunut erinomaisen herkulliselta. Kuitenkin kirjan ohjeet ovat sen verran ylimalkaisia ja joissain kohdin tuntuu, että ei ole ihan loppuun asti mietitty mitä ohjeistuksessa lukee, että melko usein reseptiä pitää kokeilla pari kertaa, ennen kuin lopputulos on kohdallaan.

Poron ossobucon jälkiruuaksi teimme kirjan reseptistä vadelma-sitruuna-marenkitortun, jossa oli tosin sellainen mielenkiintoinen piirre, ettei reseptissä mainita sitruunaa lainkaan. Joko olen jotenkin pihalla (mikä on täysin mahdollista) tai sitten se on vain jäänyt reseptistä pois. Lopputulos oli kuitenkin erinomainen herkullinen ja vadelmista tuli sen verran hapokkuutta, ettei sitruunaakaan jäänyt kaipaamaan. Italialaista marenkia tein ensimmäistä kertaa, ja jännitti aika pitkään jämähtääkö vaahto lainkaan. Lämpömittarin vihdoin laskettua riittävän matalaksi, tuloksena oli kuitenkin aivan mainio marenki. Ensi kerralla tajuan laittaa Kitchen Aidin huristamaan marenkia käsivatkaimen sijaan…

Vadelma-marenkitorttu

Pohja:
400g murotaikinaa

Täyte:
300 g tuoreita tai pakastevadelmia
3 rkl tomusokeria

Italianmarenki:
3,75 dl sokeria
1 dl vettä
7-8 munanvalkuaista

1. Asettele taikina irtopohjavuokaan. Paista muropohjaa 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes se on kauniinruskea. (Paremman tuloksen saat, kun asetat pinnalle foliopalan ja kaadat kuivattuja herneitä folion päälle. Näin pohja pysyy tasaisena.)

2. Tee marenki: Keitä sokeri veden kanssa 121-asteiseksi. Vaahdota munanvalkuaisia hieman. Lisää sokerivesi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon ja jatka vatkaamista samalla voimakkaasti sekoittaen, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.

3. Asettele vadelmat muropojan päälle ja tomuta ne tomusokerilla.

4. Nostele marenki lusikalla tortun pinnalle ja gratinoi joko uunissa grillivastuksen alla tai kaasulampulla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *