Viikuna-parmankinkkubruschetta

Syksy on ruokablogien parasta aikaa. Aivan mahtavaa lukea sieltä sun täältä syksyn herkuista ja mitä niistä saakaan aikaan. Erityisesti sienisadon voisi päätellä olevan mitä mainioin sienireseptien tulvan perusteella.

Yksi minun lukuisista ikuisuusprojekteista on opetella syömään ja käyttämään mahdollisimman monipuolisesti erilaisia raaka-aineita. Viime aikoina on tuntunut siltä, että tämä projekti on seissyt vähän paikallaan ja turhan paljon on tullut jauhettua samoja vanhoja reseptejä uudestaan ja uudestaan.

Nyt kuitenkin lähdin etsimään tarkoituksella jotain uutta raaka-ainetta, joka sopisi syksyn sesonkiin. Valinta osui viikunaan, jota ei kovin usein kaupassa edes näe, mutta on juuri nyt saatavilla. En muista tuoretta viikunaa edes ikinä maistaneeni, joskin tiesin, että viikuna ja parmankinkku muodostavat klassikkoyhdistelmän. Ensimmäinen vastaantullut resepti oli viikuna-parmankinkkusandwich, mutta kuka nyt sandwichejä haluaisi, jos tehdä voisi bruschettaakin. Siispä tein tämän ja tämän reseptin pohjalta mitä herkullisimpia bruschettoja.

Toisessa resepteistä käytettiin ricottaa, mutta koska teimme osan leivistä vanhaa herkkuamme, eli tomaatti-mozzarellabruschettaa, niin laitoin ylijäämämozzarellat sitten näihin ja se toimi hyvin. Hunajatipat ovat erittäin olennaisia, koska ne korostavat jännittävää makean ja suolaisen vastakohtaisuutta, joka syntyy kinkun suolaisuudesta ja viikunan, balsamicon ja hunajan makeudesta. Näitä tehdään toistekin!

Viikuna-parmankinkkubruschetta

maalaisleipää (tms. vaaleaa leipää)
valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
mustapippuria
parmankinkkua (noin viipale per kaksi leipää)
viikuna (yhdestä tulee aika moneen leipään)
mozzarellasiivuja tai ricottaa
hunajaa

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa leipä viipaleiksi, halkaise valkosipulinkynsi puoliksi ja hiero makua viipaleiden pintaan. Laita uuniin muutamaksi minuutiksi, kunnes leivät ovat kultaisia ja rapeita.

2. Leikkaa sillävälin viikuna halki ja ohuiksi viipaleiksi. Kuoria ei tarvitse poistaa. Sekoita oliiviöljy ja balsamico kupissa.

3. Kun leivät ovat valmiita, toimi nopeasti: levitä ensin leiville hieman öljy-balsamicosekoitusta. Tämän päälle pari siivua viikunaa, puolikas kinkkuviipale (voit repiä pieniksi siivuiksi) ja juustoa. Mausta vielä muutamalla hunajatipalla ja pippurilla. Tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *