Itse tehdyt ranskikset ja tomaatti-rakuunakastike välikyljykselle

Otetaanpa nyt heti kärkeen ydinkohta: ranskalaisten tekeminen itse on helppoa ja lopputulos pesee kaupan ranskikset satanolla. Olinhan minä näitä ranskishehkutuksia lukenut yhdestä sun toisestakin blogista, mutta kaupassa laiskuus aina voitti pakastehyllyn kohdalla. Mutta ei voita enää: parin viikon aikana omatekoiset ranskikset ovat höyrynneet lautasella jo kolmesti, eikä tästä ole paluuta vanhaan. (Tästä ei sitten pidä vetää mitään johtopäätöksiä ranskalaisten syöntitiheyden yhteydestä blogihiljaisuuteen..)

Ranskalaisten kaverina (lisukkeena?) meillä oli suosikkipihvilihaani entrecoteta tomaatti-rakuunakastikkeella. Reseptit olivat kauhukeittiön uuden kauden kunniaksi Gordon Ramsayn Sunnuntairuokaa-opuksesta. Ruokakriitikkomme mielestä kastike toimi lihan kanssa jopa paremmin kuin perinteinen bearnaisekastike. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että ranskalaisten herkullisuus antoi hieman ylimääräisiä pisteitä kastikkeelle. Kastike oli kyllä toimiva pari lihalle, mutta voiko nyt kukaan (Rosmariinin lisäksi siis) pitää tomaattikastikkeesta enemmän kuin voikastikkeesta?

Ranskanperunat

1 kg isoja perunoita
merisuolaa
oliiviöljyä
rosmariinia

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja laita kattilaan vettä kiehumaan. Kuori perunat ja leikkaa ne 1 cm paksuisiksi tikuiksi. Kypsennä kiehuvassa suolatussa vedessä 3 minuuttia. Valuta hyvin ja taputtele kuivaksi pyyhkeellä.

2. Levitä perunat öljytylle uunipellille. Pirskota päälle lisää öljyä, mausta reilusti suolalla ja ripottele rosmariinia päälle. Ole maltillinen rosmariinin kanssa, rosmariiniperunat ovat asia erikseen. Paista uunissa 30-40 minuuttia, kunnes perunat ovat kullanruskeita ja rapeita. Kääntele perunoita pari kertaa paistamisen aikana, jotta ne ruskettuvat tasaisesti.

Tomaatti-rakuunakastike

aika monelle pihville

6 tomaattia
5 rkl ketsuppia
2 rkl worcestershirekastiketta
1-2 rkl dijoninsinappia
hiukan tabascoa
1 sitruunan mehu
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
2 isoa salottisipulia pilkottuna
iso kourallinen rakuunaa, lehdet silputtuina
kourallinen persiljaa, lehdet silputtuina

1. Leikkaa tomaatit puoliksi, purista siemenet ulos, hienonna sisus ja laita kulhoon. Lisää muut aineet, mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Jos teet kastikkeen etukäteen, lisää tuoreet yrtit vasta juuri ennen tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

3 Responses

 1. Fester September 23, 2011 / 9:35 am

  Noi ranut menee niin kokeiluun, oon aina halunnut tehdä ITSE ranuja, mutta oon luullut ettei niitä voi tehdä ilman rasvakeitintä..
  Toi on sen verran helppo ohje että oletan itsekkin onnistuvani tuossa. 🙂

 2. Tommi September 24, 2011 / 12:48 pm

  Käytitkö mitä lajiketta perunoissa? Onko siis väliä onko jauhoinen tai kiinteä vai mitä-niitä-nyt-on?
  Toinen utelu koskee peltiä. Itse kokeilin ihan leivinpaperin päällä, mutta vaikuttaako tuo pelkkä öljytty pelti lopputulokseen?
  Itse kokeilin ekaa kertaa tällä tyylillä, mutta on totuuden nimissä sanottava, että pakko vielä kokeilla rasvakeittimelläkin tuoreperunasta. Ei sillä etteivät nämä olisi olleet hyviä, mutta kuitenkin.

 3. cele September 25, 2011 / 12:13 pm

  Enpä osaa sanoa, minkälainen perunalajike olisi tässä paras. Olen itse käyttänyt sekä “yleisperunoita”, että kiinteitä lajikkeita. Jauhoisilla en ole kokeillut, mutta tiedä vaikka tulisi hyviä niilläkin. Olen itse tehnyt myös leivinpaperin päällä, ei liene suurta vaikutusta. Rapeuteen vaikuttaa eniten se, että jaksaa pitää tarpeeksi pitkään uunissa ja käännellä välillä, että öljy levittyy tasaisesti ja eri pinnat ovat kosketuksissa peltiin.

  Rasvakeittimellä tulee varmasti mahtavia ransiksia, nämä ovat vain tyyliltään vähän erilaisia. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *