Mustaksi grillattu porsaan sisäfile

Kaupoissa on vähän väliä tarjouksessa halpaa porsaan ulkofilettä. Ostan sitä silloin tällöin, kunhan paketista ensin yrittää saada selville, onko liha pakasteesta sulatettua vai ei. Kovin helpoksi asiaa ei ole tehty, mutta koodikieli on yleensä sellainen, että jos paketissa lukee “säilytys alle +4”, voi sen pakastaa jos taas “säilytys 0…+4” on liha sulatettu pakasteesta, eikä sitä voi siis enää uudelleen pakastaa. Jostain syystä tätä tietoa ei voida juuri koskaan ilmoittaa selkokielellä. Leikkaan sitten lihan suunnilleen kahden hengen kerta-annoksiksi, pakastan ja kokkailen sitä mukaa kun keksin mitä niistä tehdä.

Ihan turhan paljoa hyviä possun ulkofilereseptejä en tiedä, koska monissa resepteissä liha tuppaa (ainakin minun taidoillani) kuivumaan liikaa, ellei kypsyysasteen kanssa ole todella tarkkana. Siksi pomminvarma tapa onkin leivittää liha ja uppopaistaa rasvassa. Sitäkään ei kuitenkaan kovin usein jaksa, joten kokeilen uusia reseptejä kun niitä löydän.

Cook With Jamie -kirjasta bongasin porsaan sisäfileelle mukavantuntuisen reseptin, joten päätin soveltaa sitä ulkofileelle. Leikkasin ulkofilepalan pitkittäissuunnassa puoliksi, jolloin tuloksena on kaksi vähän sisäfileen näköistä palaa (joita kaupassa tavataan myydä pihvifileen harhaanjohtavalla nimellä sisäfileen hintaan). Koska tein ruokaa vain kahdelle, en myöskään tehnyt reseptissä kuvailtua varrasviritystä, vaan lätkäisin vain pari annospalaa yhteen vartaaseen ja siitä pannulle. Grilliäkään en omista, joten tarkoitus oli tehdä lihat uunissa, mutta koska uuninkin kanssa sattui pieni hasardi, paistoin fileet miedolla lämmöllä parilapannulla. Loppuvaiheessa siitäkin lähti lähes grillikelpoiset höyryt, kuten kuvasta näkee.

Mustaksi grillattu porsaan sisäfile

marinadiin
1/2 tl juustokuminaa
1 tl fenkolinsiemeniä
2 neilikkaa
1 kukkurallinen rkl paprikaa
appelsiinin raastettu kuori ja mehu
pieni kourallinen tuoretta timjamia pieneksi pilkottuna
4 valkosipulinkynttä, pieneksi pilkottuna
1,5 dl ketsuppia
6 rkl balsamiviinietikkaa

possun sisäfilettä
suolaa ja pippuria
(kourallinen tuoretta korianteria, sitruunan mehu)

1. Tee marinadi: murskaa fenkolinsiemenet ja neilikat morttelissa ja sekoita juustokuminan, paprikan, appelsiinin kuoren ja mehun, timjamin, valkosipulin, ketsupin ja balsamicon kanssa. Mausta fileet suolalla ja pippurilla ja upota marinadiin. Marinoi vähintään tunti, mieluiten useampia.

2. Jos grillaat kerralla useampia fileitä, laita ne vartaisiin niin, että jokaisen fileen läpi menee poikittain kolme neljä varrasta, ja vartaat sitovat ne yhdeksi paketiksi. Jätä fileiden väliin kuitenkin hieman tilaa. Jos teet pienemmän annoksen, voit leikata fileet annospaloiksi jo ennen paistoa ja laittaa yksittäiset palaset vartaaseen.

3. Grillaa lihaa grillissä tai uunin grillivastusten alla 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja hieman mustuneet pinnalta. Käännä fileitä välillä ja valele ne aina käännettäessä marinadilla.

4. Anna kypsien fileiden levätä viitisen minuuttia. Leikkaa ne sitten annospaloihin ja koristele halutessasi korianterinlehdillä ja sitruunanmehulla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *