Riedel-viinilasitasting

Helmikuun samppanjatasting vielä tuoreena mielessä pääsin osallistumaan muiden ruokabloggaajien kanssa Decanterin järjestämään Riedel-viinilasitastingiin. Aihe oli mielenkiintoinen, koska olen jo aiemmin vakavissani harkinnut Riedel-lasien hankkimista. Suurimpana esteenä on ollut (hinnan lisäksi) se, että minulla ei ole kovinkaan vakiintunut viinimaku, joten tietylle rypäleelle suunnitellun lasin hankinta on tuntunut haastavalta.

Tasting järjestettiin Lauttasaaressa Decanterin tiloissa, jossa meitä emännöi Essi Mäntylahti. Tastingista jäi päällimmäisenä mieleen, että suurin vaikutus oli viinin hajuun. Pienehköstä “standardilasista” haistellessa tuoksut olivat kuin nuhaisen nenän läpi haisteltuna verrattuna Riedelin yleensä isompiin laseihin. Lasin muodollakin oli merkitystä. Ehkä parhaiten tämä tuli esille, kun kaadoimme hapokasta pinot noiria hapokkuutta korostavaan chardonnay-lasiin. Viini oli sille tarkoitetusta lasista hieman hapokkaan oloinen, mutta chardonnay-lasista maistettuna hapokkuus oli vahva, että viini tuntui lähes juomakelvottomalta.

Mielenkiintoista oli, että eri lasien erot oli todella helppo havaita; mielikuvitusta ei tarvinnut käyttää. Toinen, laajemman tastingin vaativa, asia olisi sitten selvittää, toimiiko tietylle rypäleelle tarkoitettu lasi todella kaikkien kyseisestä rypäleestä tehtyjen viinien kanssa paremmin kuin joku muu lasi. Esimerkkinä voisi vaikka olla samainen pinot noir: jos viinintekijä on halunnut hieman vaimentaa pinot noirin hapokkuutta, maistuuko se hapokkuuden kurissa pitävästä pinot noir -lasista jo liian vähähappoiselta. Toinen ongelma on sitten sama, jota mietin ennen tastingia: pitääkö näitä laseja todella hankkia koko arsenaali, ennen kuin eri viineille löytyy todella sopivat lasit. Yleislasina meille suositeltiin rieslingille ja chiantille suunniteltua lasia, mikä onkin mainiota, koska chianti ja riesling ovat suosikkejani, mutta toimiiko yksi lasi sitten loppupeleissä kaikelle viinille sen paremmin kuin jonkun toisen valmistajan tekemä yleislasi.

Tastingin jälkeen maistelimme vielä rullia, eli riisipaperin sisään käärittyjä aasialaisia sormisyötäviä. Näiden makumaailma oli sushiin verrattuna enemmän Kaakkois-Aasiaan kallellaan koriantereineen ja kalakastikedippeineen. Maistui minullekin ja variaatiomahdollisuuksia lienee lähes rajatta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

11 Responses

 1. Essi M. March 13, 2011 / 10:02 am

  Moi Cele,

  hyvää pohdintaa. 🙂

  Pakko kertoa, liittyen tuohon juttuun, jos viinintekijä onkin halunnut korostaa viinissään jotain tiettyä piirrettä.
  Olin töissä opiskeluaikoina eräässä helsinkiläisessä ravintolassa, jossa on todella panostettu viineihin ja niinpä heillä oli so 2000-luvun alkupuolella Riedelit käytössä.
  Olin juuri aloittanut työt ko. ravintolassa ja en tiennyt laseista tuon taivalllista. Olin juuri myynyt eräälle seurueelle viiniä ja muistin, että pullossa oli lukenut Montrachet. Niinpä näppäränä likkana
  keksin, että hei tuolla lasihyllyssä on lasit, joiden kohdalla oli merkintä Montrachet. Katoin nämä lasit asiakkaille pöytään ja olin tyytyväinen itseeni, että kerrankin tajusin itse! Hetken kuluttua tuli sommelier supattamaan minulle, että kannattaa
  vaihtaa nuo lasit, koska se myymäni viini on kuulemma niin epätyypillinen, että periaatteessa oikea lasi ei sille sovikaan…

  Tarinan opetus minulle oli ainakin se, että mikään ei ole kiveen kirjoitettua ja aina kannattaa maistaa itse. Vaikka lasit on suunniteltu yhteistyössä viinitekijöiden kanssa haistamis- ja maistamistekniikoilla ja siten lähtökohdat ovat erilaiset kuin muissa laseissa.
  Viinin tekeminenhän ei ole mikään eksakti tiede, vaan luonto määrää aika paljonkin. Vertikaali (sama tuote/eri vuosikerta) ovat mielenkiintoinen tapa tutustua asiaan.

  Yleislaseista ehkä vielä sen verran, että niissäkin on eroja. Olihan se jokerilasikin jonkinsortin yleislasi. 😉 Kannattaa vertailla!

 2. cele March 15, 2011 / 3:37 pm

  Se on ainakin varmaa, että viinin läträily lasista toiseen tulee olemaan rutiinia lähitulevaisuudessa. Se tuli jo testattua, että ne jalattomat riesling-lasit eivät ole ihan optimaalisia portviinin nauttimiseen. 🙂

 3. Churches in Naples June 11, 2014 / 9:05 pm

  excellent points altogether, you simply received a brand new reader.
  What could you suggest about your put up that you just
  made a few days in the past? Any sure?

 4. internet protocols September 4, 2014 / 8:31 am

  magnificent issues altogether, you just received a emblem new
  reader. What could you suggest about your submit that you simply made some days ago?
  Any certain?

 5. Allen Lapusnak September 15, 2014 / 10:06 pm

  Wow, that’s what I waas exploring for, what a material!

  existing here at this website, thanks admin of this
  wweb page.

 6. air traffic September 16, 2014 / 8:31 am

  Hi to all, how iss all, I think every one is getting moree from this website, and your views
  are pleasant for nnew visitors.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *