Suklaakakku, taas

Päivän indeksi: 74.

Tervetuloa tutustumaan celen ostoskassiin. Tänään vuorossa on päivittäissyöminkien täydennys, sillä ruoka odottaa jo valmiiksi pakasterasiassa lämmittäjäänsä. Vihannesosastolta mukaan tarttuu tomaattia, joka on paitsi terveellistä, myös herkullista ruispalojen päällä. Mehevyyttä ilman rasvaa. Vihannesosastolta ostoskoriin hyppää myös pari myrkkysuihkeille altistuneen lapsi- ja orjatyövoiman kasvattamaa banaania. Banaani on muutenkin pahasta, sillä se sisältää aika paljon sokeria. Koska päivän kiintiöön sisältyvä toinen hedelmä on omena, täytyy kuitenkin iltapäiväksi olla vaihtoehtoista hiilihydraattivoimaa. Celen matka jatkuu lihaosastolle, josta kauppakori imaisee Snellmannin kalkkunafileeviipaleita, jotka sisältävät 24g proteiinia sadassa grammassa. Maitohyllystä mukaan cele poimii tavallista kahden prosentin raejuustoa 0,1% version sijaan. Rajansa kaikella, cele toteaa ja nappaa hyllystä 0,1% mansikka-vaniljajukurttia. Maitohyllyiltä cele suuntaa murohyllylle, josta löytyykin runsaskuituista vähärasvaista vähäsokerista kolesterolitonta ja sydänystävällistä* aitoa täysjyvävehnää, eli weetabixeja. Tämän jälkeen celen ostoskorista puuttuukin enää Marli vital ananas, appelsiini, omena, passion ja banaani ELINVOIMAA + 10 vitamiinia, mitä cele juo, koska ei halua syödä vitamiinipillereitä täydentämään alhaisen ravinnonsaannin mahdollisesti aiheuttamaa liian vähäistä vitamiininsaantia. Mehuhyllyltä cele suuntaakin jo kassalle. Kiitämme seurasta, tervetuloa uudelleen.

Kyllä se eilinen punnitus taitaa mennä nestetasapainon piikkiin, joskin tänäänkin oltiin turvallisesti viime viikon lukemien alapuolella. Ehkä se kakkudietti vastaa sitä paljon puhuttua vähähiilihydraattista ruokavaliota. En kuitenkaan usko, että viljatuotteita oli tarkoitus korvata suklaalla ja voilla. Päivän ravintokertymä oli 8850kJ, josta hiilareita oli 53%, proteiinia 19% ja rasvaa 28%.

Huomiseksi täytyy keksiä parikin ruokaa, tai yksi iso, sillä pakastin alkaa ammottaa tyhjyyttään ja töissäkin on syötävä. Kalaa olisi tarkoitus syödä, ja niitä kalareseptejä voi ehdotella edelleen, vaikka tämä ihana palvelin päätti jälleen viettää lähes koko päivän alhaalla makoillen. Oli siinä se hyvä puoli, että spämmiäkään ei tullut koko päivänä.

kakku.jpg

Juhannuksena touhuttiin tyttöystävän kanssa taas suklaakakkua. Tämä muunnelma on melko lähellä sitä viime viikkoista kakkua, mutta tässä oli hieman enemmän suklaata ja vähemmän voita. Vesihauteen puuttuminen vaikutti ehkä eniten lopputuloksen koostumukseen. Tämä oli melko ilmavaa, kun se viime viikkoinen oli todella märkää.

Ranskalainen suklaakakku

2 dl pienikiteistä sokeria ja hiukan ripoteltavaksi vuokaan
275 g tummaa suklaata rouhittuna
175 g suolatonta voita paloiksi leikattuna
4 tl vaniljasokeria
5 munaa valkuainen ja keltuainen eroteltuina
2/3 dl jauhoja siivilöitynä
hyppysellinen suolaa
tomusokeria koristeluun
(kermavaahtoa tarjoiluun)

1. Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele paksulti 24cm irtopohjavuoka, jauhota vuoka kevyesti sokerilla ja naputtele liika sokeri pois.

2. Pane sivuun 3rkl sokerista. Laita suklaa, voi ja loput sokerista paksupohjaiseen kasariin ja pidä kasaria miedolla lämmöllä, kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet ja sokeri liuennut. Ota kasari liedeltä, sekoita joukkoon vaniljasokeri ja anna seoksen jäähtyä hiukan.

3. Vatkaa keltuaiset suklaaseokseen yksitellen; vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää jauhot sekoittaen

4. Vatkaa valkuaiset puhtaassa, rasvattomassa kulhossa sähkövatkaimella hitaasti vaahdoksi. Lisää suola ja jatka vatkaamista nopeammin, kunnes vaahtoon muodostuu pehmeitä huippuja. Ripottele pinnalle sivuun pantu sokeri ja vatkaa, kunnes vaahto on jäykkää ja kiiltävää. Vatkaa kolmasosa vaahdosta suklaaseokseen ja kääntele sitten joukkoon loput vaahdosta.

5. Kaada seos varovasti vuokaan ja naputtele vuokaa hiljakseen ilmakuplien poistamiseksi.

6. Paista kakkua 35-45 minuuttia, kunnes se on noussut hyvin ja pinta joustaa, kun sitä painetaan kevyesti sormenpäällä. Siirrä kakku ritilälle, poista vuoan reunat ja anna kakun jäähtyä kokonaan. Poista vuoan pohja. Siivilöi kakun päälle tomusokeria ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Tarjoa kermavaahdon kera.

*Osana terveellistä elämäntapaa ja vähärasvaista ruokavaliota.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *