Ankan- ja hanhenrintaa karpalo-punaviinikastikkeessa

Tämän vuoden itsenäisyyspäivämenun teema on muuallakin näemmä ollut melko epäsuomalainen, joten ei liene pahasta, että meilläkin kokattiin vähän ranskalaisessa hengessä. Itsenäisyyspäivän alla Leppävaaran Citymarketissa (joka on muuten hämmentävä kauppa) oli melkoisia tarjouksia erilaisissa kaksijalkaisissa, joten mukaan tarttui tähän menuun paistettujen ankan- ja hanhenrinnan lisäksi pari kokonaista sorsaa pakastimeen odottamaan sorsanpaistajaisia.

Tutustuessani keittokirjallisuudesta löytyviin ankan- ja hanhenpaisto-ohjeisiin selvisi monenlaisia asioita. Ilmeisesti hanhia kasvatetaan lähinnä niiden maksan takia ja muut osat vain pistetään kaupaksi, kun nyt kerran se hanhikin on tullut kasvatettua. Ja sen maksan turvotus onkin melkoinen prosessi niin linnun ollessa elävä kuin sen paloittelun jälkeenkin.

Useimmissa resepteissä kuitenkin oletettiin käytettävissä olevan kokonainen lintu, joten pelkälle rinnalle sopivia kastikkeita lähdin etsimään googlesta. Mainion oloinen resepti löytyi tällä kertaa Stockmannin sivuilta. Kastikkeessa oli melko vahvat maut, mutta ne sopivat hyvin sekä ankalle että hanhelle. Näiden välillä havaitsimme melko lailla yhtenevää makua, mutta kuitenkin myös eroja. Äänestimme yksimielisesti hanhen ainakin tällä kertaa hitusen paremmaksi.

Lisäkkeeksi teimme glaseerattuja juureksia, jotka syntyivät professional cookingin ohjetta mukaillen suunnilleen näin: kuori ja paloittele sopiva valikoima juureksia, me käytimme porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, selleriä ja valkoretikkaa. Keitä näitä pannulla vedessä niin että ne ovat sopivan pehmeitä, mutta silti napakoita. Kaada vesi pois, sulata pannulla hieman voita ja pyöräytä juurekset pannulla. Lisää sokeria ja suolaa ja pyörittele juureksia vielä hetki pannulla. Maustoin nuo vielä kevyesti rakuunalla.

Alla olevassa kuvassa hanhi on oikealla.

ankkahanhi

Ankanrintaa karpalo-punaviinikastikkeessa

2 kpl ankanrintaa
suolaa
rosmariinia
2 rkl muscovadosokeria
2 dl karpaloita, vadelmia tai puolukoita
2 dl kanalientä
1 dl punaviiniä
kuorittu porkkana, ½ sipuli, laakerinlehti, muutama mustapippuri
½ dl neljän lehden balsamicoa

Laita tumma sokeri kattilaan. Lisää karpalot, kun sokeri alkaa sulaa. Sekoita ja anna marjojen mehustua. Lisää kanaliemi, punaviini, kasvikset ja mausteet. Anna liemen kiehua puoli tuntia. Siivilöi ja keitä kokoon niin, että puolet on jäljellä. Lisää balsamietikka.

Viillä ankanrinnan rasvakerrokseen ristikko. Hiero morttelissa rosmariini ja suola ja ripottele ne linnunlihalle. Laita ankanrinnat kylmään paistinpannuun. Nosta lämpötilaa ja paista rasvapintaa, kunnes rasvaa on sulanut reippaasti pannulle. Laita nyt ankanrinnat rapea rasvakerros ylöspäin uunivuokaan. Kaada marjakastike mukaan ja nosta vuoka 170-asteiseen uuniin. Paista 15–17 minuuttia. Nosta vuoka uunista, ja kääri ankanrinnat foliopakettiin. Siivilöi kastike pieneen kasariin, yritä kuoria kaikki mahdollinen rasva pois. Voit tarkentaa makua vielä tilkalla balsamietikkaa.

Sopivia lisukkeita ovat paahdetut perunalohkot ja juurekset, pavut ja hyytelö.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *