Vadelma-kuohuviinikakku

Sorsanpaistaja vietti valtaosan joulukuuta jälleen lähes perinteisessä blogihiljaisuudessa. Tällä kertaa tauon aikana ehdin muuttaa sorsafarmini jälleen uuteen sijaintiin. Nyt on uuden keittiön kaapit ahdettu täyteen tavaraa ja kokkauskokeilut voivat jatkua.

Minulla on ollut pari vuotta keittokirjahyllyssä glorian ruoka&viinin reseptikortti vadelma-kuohuviinikakusta. En todellakaan muista, mistä kyseinen kortti on peräisin, kun en muista ikinä kyseistä lehteä lukeneeni. Muuton yhteydessä reseptin olemassaolo tuli jälleen havaittua, ja uuden vuoden läheisyyden takia skumppaakin oli tarjolla, joten resepti oli tietenkin kokeiltava. Saisipa sitten heittää kortinkin roskiin keittokirjahyllyä täyttämästä.

Resepti oli kirjoitettu jotenkin älyttömän pitkästi, mutta ei sen tekeminen sen vaikeampaa ollut kuin muidenkaan juustokakkujen. Liivatteen kanssa pelatessa saa aina olla hieman tarkkana. Paistettu suklaapohja oli minulle uusi juttu juustokakkujen yhteydessä ja toimi tässä mainiosti kontrastina vadelmalle.

skumppakakku

Vadelma-kuohuviinikakku

pohja
75 g tummaa suklaata
75 g voita
1 kananmuna
1 dl kidesokeria
1 1/2 dl manteli- tai hasselpähkinäjauhoa
1/2 tl leivinjauhetta

vadelma-kuohuviinimousse
250 g vadelmia
1 1/2 dl makeaa kuohuviiniä
200 g sitruunanmakuista tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
6 liivatelehteä

kiille
3 liivatelehteä
1/2 dl vahvaa vadelmamehua
1 1/2 dl makeaa kuohuviiniä

1. Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Jauha pähkinät monitoimikoneessa.

2. Paloittele suklaa ja sulata se voin kanssa miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Anna suklaasulan jäähtyä hieman. Vatkaa kananmuna ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä manteli- tai pähkinäjauhot ja leivinjauhe. Lisää suklaasula ja mantelijauho vuorotellen kananmuna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes se tuntuu kypsältä. Pohja saa mielellään jäädä sisältä hieman tahmeaksi. Anna pohjan jäähtyä vuoassa ennen kuin valmistat moussetäytteen.

3. Valmista mousse. Jos kyätät pakastevadelmia, sulata ne kohmeisiksi. Soseuta vadelmat ja 1 dl kuohuviiniä tehosekoittimessa tai korkeareunaisessa kulhossa sauvasekoittimella.

4. Notkista tuorejuusto lusikalla. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja pehmeäksi vaahdoksi. Yhdistä vadelmasose, tuorejuusto ja kermavaahto. Mausta seos tomusokerilla.

5. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kuumenna 1/2 dl kuohuviiniä kattilassa. Nosta kattila pois levyltä. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan kuohuviiniin. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki. Lisää liivateseos täytteeseen. Sekoita täyte tasaiseksi ja levitä se pohjan päälle. Peitä kakku tuorekelmulla ja anna sen hyytyä muutama tunti jääkaapissa.

6. Valmista kiille. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Kuumenna vadelmamehu kattilassa. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota ne kuumaan vadelmamehuun. Yhdistä vadelma-liivateseos ja kuohuviini. Kaada kiilleseos varovasti hyytyneen kakun päälle. Peitä kakku ja anna sen seistä viileässä pari tuntia, kunnes kiille hyytyy.

7. Irrota kakku varovasti vuoasta ja nosta se tarjoiluvadille. Koristele kokonaisilla vadelmilla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

4 Responses

  1. Ylimuuli Mukkelis January 4, 2010 / 5:43 pm

    Saisko tätä seuraavalle brunssille? Kupliva kuitenkin ON olennainen osa sellaista.

  2. cele January 4, 2010 / 7:46 pm

    Mahdollisesti. Tässä on tosin sen verran huterat reunat, että taidokas irrottaminen vuuasta voi olla liian riskialtista julkiseen näytökseen.. 😉

  3. Meri January 5, 2010 / 8:05 am

    Se ei pelaa joka pelkää!! Haast haast 😉

  4. Muna-sinko February 28, 2010 / 11:30 am

    Tein upeasta reseptistäsi Alepa-version: korvasin kuohuviinin vadelmasiiderillä (sorry, sorry…) Maku oli ihana. Rakenteesta ei tullut aivan täydellinen, sillä sekoilin hieman liivatteen kanssa, mutta vika ei ollut reseptissä vaan minun päässäni. Tarkempi raportti löytyypi omasta blogistani http://www.muna-sinko.com/2010/02/siiderikakku.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *