Sydämelle parempi carbonara*

Inspiroiduin niin valtavasti eilisestä pekonilöydöstäni, että päässä alkoi heti raksuttaa, mitä kaikkea hyvää ja terveellistä sitä voisi rypsipekonistaan alkaa valmistaa. Eikä aikaakaan, kun ajatukset hakeutuivat kohti pasta carbonaraa, tuota verisuonten tukkijoiden kuningasruokaa.

Carbonaran runkohan muodostuu perinteisesti pekonista, keltuaisista ja kermasta. Pekoni kuitattiin terveelliseksi jo kaupassa, keltuaisten sijaan päätin käyttää koko munan ja kerma piti nyt vaan jättää pois, koska se on rasvaista ja hyvää tai vähärasvaista ja pahaa. Pitkän iän varmistaa vielä lopuksi joukkoon heitetyt kirsikkatomaatit ja rucolanlehdet. Ihan hyvää tästäkin tuli.

(*Tämän blogikirjoituksen otsikko ei sisällä terveysväittämiä.)

Sydämelle parempi carbonara

HK:n rypsiporsas -pekonia (noin 2 per lärvi)
kananmuna (noin 1 per 2 lärviä)
pippuria
puolitettuja kirsikkatomaatteja
rucolanlehtiä

1. Keitä spaghetti ohjeen mukaan.

2. Pastan kiehuessa viipaloi pekonit pieniksi paloiksi ja ruskista pannulla.

3. Kun pasta on kypsää, valuta vesi pois, heitä spaghetit takaisin kattilaan, lisää muna, pippuri ja pekonit ja sekoittele (ei levyllä), niin että munat hyytyvät spaghetin lämmössä.

4. Heitä lopuksi sekaan tomaatit ja rucolanlehdet ja tarjoa heti.

5. Pitkää ikää!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Pilalla

Kiitos HK! Jos maailmassa on jotain pyhää niin pekoni. Se ei näemmä ole estänyt tuomasta markkinoille “sydänystävällistä rypsipekonia”. Kun ostan pekonia, minua ei kiinnosta, että sen rasvasta alle 1/3 on kovaa rasvaa, että se sisältää runsaasti omega kolmosta tai että se on tehty sydämelle paremmasta rypsipossusta. Kun ostan pekonia, haluan suolaa, verisuonet tukkivan kolesterolipaukun ja pekonieläimen taivaallista makua.

Ensi kerralla amerikan pekoni jää hyllyyn.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Suolattu lampaanpaisti

Meilläkin vietettiin pääsiäistä. Yksi pääsiäisen jokavuotisista dilemmoista on lampaan valmistustapa. Viime vuonna tungimme muistaakseni jotain Jamie Oliverin reseptiä mukaillen lampaamme täyteen jos jonkinlaista täytettä ja lopputulos olikin maukas, mutta myös hyvin vaivalloinen valmistaa. Tänä vuonna valitsimme yksinkertaisemman tien.

Ostin karitsanpaistin Reinistä kiirastorstaina ja myyjä suosittelin sen suolaamista sunnuntaihin saakka. Ikinä ennen en ole mitään lihaa suolannut, mutta homma vaikutti yksinkertaiselta ja tarkoitukseen sopiva pussikin tuli Reiniltä mukaan joten piti kokeilla. Kolme päivää suolavedessä lilluttamisen jälkeen laitoin karitsan päälle ja sisälle vain vähän yrttejä (rosmariini+timjami) ja paistoin erittäin miedossa lämmössä (100 asteinen uuni) kolmisen tuntia, kunnes paistomittari näytti 65 astetta. Puolen tunnin vetäytymisen jälkeen lopputulos oli ihanaisen mehevää ja meidän makuumme kypsyysasteeltaan sopivaa. Jos ylikypsää paistia haluaa tehdä, suosittelen mielummin rasvaisempaa lammasta.

Suolattu lampaanpaisti

suolaamiseen:
3 rkl suolaa (ei pan-suolaa) jokaista vesilitraa kohti

maustamiseen:
haluamiasi yrttejä (ainakin rosmariini, timjami ja minttu toimivat hienosti lampaan kanssa)

1. Liuota suola kylmään veteen.

2. Huuhtele paisti, aseta se isoon sankoon (tai pussiin) ja lisää vettä niin että paisti peittyy kokonaan.

3. Säilytä kylmässä mielellään kolmisen päivää.

4. Lämmitä uuni 100-125 asteeseen. Poista lihasta kalvot ja halutessasi osa rasvasta. Kaikkea rasvaa ei kuitenkaan kannata poistaa, se mehevöittää lihaa paiston aikana ja sen voi kuitenkin jättää syömättä kun se on tehtävänsä tehnyt kypsennyksen aikana.

5. Tee yrteistä hakkelusta ja hiero tahnaa lihan pintaan. Halutessasi voit myös poistaa reisiluun ja laittaa yrttejä lihan sisään.

6. Paista kunnes paistomittari on haluamassasi kypsyysasteessa. Kypsä on jotain 70-80 asteen välillä, medium sen alle. Kuvassa näkyy 65 asteinen liha.

7. Anna lihan vetäytyä folion sisällä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone