Mutta kala oli hyvää

Sen piti olla mainio päivällinen: menu oli huolella suunniteltu ja raaka-aineiden perusteella kaikki vaikutti hyvältä. Pääosassa luottometsästäjäni kalatiskiltä ampuma siika. Sen kanssa fenkoli-kukkakaalisalaattia ja granaattiomenavinagretteä. Jälkiruuaksi uuniraparperia vaniljakastikkeella. Eli kaikkea hyvää ja herkullista. Mikä voisikaan mennä pieleen?

Kahden kokin voimin valmistimme simultaanisti salaattia ja vaniljakastiketta. Vaniljakastikkeen ohjeessa käskettiin käyttää suurten luomukananmunien keltuaisia, mutta minkä kokoisia ne nyt sitten ovat verrattuna normaalikokoisiin lähikaupan vapaan kanan keltuaisiin. Pitäisikö laittaa enemmän vai saman verran? Ja käskettiinhän siinä ohjeessa käyttää keltuaiset, ei esimerkiksi koko munaa (ensimmäinen yritys) tai valkuaisia (toinen yritys). Onneksi munia oli reilusti. Kaikista yrityksistä huolimatta kastike ei ottanut suurustuakseen sitten millään, ja jossain vaiheessa keittäminen oli pakko lopettaa, jottei soosista tulisi klöntikästä. Myöhemmin vielä sakeutimme kastiketta lisää loiskuttelemalla sekaan hieman vettä, kun kastike oli jäähtymässä vesihauteessa.

siika
Epäonnistunut ruoka, epäonnistunut kuva

Sillä välin kala loiski uuniin ja fenkoli ja kukkakaali ryöpsähtyivät kiehuvassa vedessä. Granaattiomenan siementen irroittaminen vinagretteenkin onnistui yllättävän nopeasti ja niinpä lisäkkeet olivatkin valmiina.

Kalan valmistuessa piti tehdä vielä uuniraparperit valmiiksi. Appelsiininmehua, sokeria ja peukalon verran inkivääriä vain sekaan. Mutta tarkoitettiinko ohjeessa sorsanpaistajan siroa peukaloa, vai raavaan mieskokin jättipeukaloa? Noh, parempi liikaa kuin liian vähän. Ainakin maistuu.

Kala olikin sillä välin valmistunut ja raparperit voitiin työntää uuniin ja aloittaa ruokailu.

Siika olikin hyvää. Eipä siihen laitettukaan kuin suolaa, pippuria ja voita, ei sitä noilla aineilla pilalle saa. Lisäkesalaatti sen sijaan oli aikamoisen hailakka: ryöpätyt kasvikset kylmänä ei oikein ollut sytyttävä yhdistelmä lämpimän kalan kanssa. Vinagrettekään ei pelastanut tilannetta.

Pääruokaa syödessämme raparperit ehtivätkin kypsyä, tosin tuntuivat aluksi niin kovilta, että laitoimme vielä hetkeksi uuniin. Ja hetkihän muuttui toiseksi, ja raparperit mössöksi. Syötävä ne kuitenkin oli. Tässä vaiheessa selvisi, että inkivääriä olisi voinut laittaa ehkä puolet vähemmän. Nyt nimittäin raparperin maku jäi täysin inkiväärin peittoon, eikä lautasella löllyvä vetisen löysä vaniljakastike, joka sinänsä maistui ihan oikealle, pelastanut tilannetta.

Onneksi ruuan seuraksi valittu viini oli kuitenkin hyvää ja sitä oli riittävästi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Vuoden 2010 Ben & Jerry -katsaus

Kevät tuo mukanaan uutuusjäätelöt eli meidän tapauksessa erityisesti Ben & Jerry -uutuusjäätelöt. Viime vuonna arvostimme suuresti chocolate macadamiaa, kun baked alaska taas jäi vähän enemmän paitsioon. Eikä chocolate macadamian vaikutus ole vuoden aikana lainkaan vähentynyt, vaan se on yhä suosikkimakumme chocolate fudge brownien rinnalla.

Tänä vuonna uutuuksia onkin sitten tullut tavallista enemmän. Jo aiemmin pakastealtaisiin ilmestyi half baked, joka oli vähän tylsästi vain yhdistelmä cookie doughia ja chocolate fudge brownieta. Tuomio on tyly: nautimme nämä mielummin erikseen kuin yhdessä.

Kaksi muuta purkkiuutuutta sen sijaan maistuivat huomattavasti paremmin. Phish food on suklaajätskiä (joka b&j:n tapauksessa riittää sellaisenaan saamaan kuolan valumaan suupielissä), johon on laitettu suklaakarkkeja, kinuskikastiketta ja vaahtokarkkimössöä. Toimii erinomaisen hyvin. Etenkin vaahtokarkit pääsevät tässä huomattavasti paremmin esiin kuin baked alaskassa. Parin testipurkin perusteella en osaa sanoa, pidänkö tästä enemmän kuin chocolate fudge browniesta.

Fairly nuts on kuitenkin ehkä mielenkiintoisempi uutuuksista. Ei niinkään siksi, että pitäisin sen mausta enemmän kuin phish foodista, mutta tämä on melko lailla erilaista, kuin aiemmat Suomessa myydyt Ben & Jerry -maut. Suklaan ystävillehän hyviä vaihtoehtoja on ollut jo ennenkin. Fairly nuts sisältää siis kinuskijäätelöä, praliiniklönttejä ja kinuskikastiketta. Praliinithan ovat vanhoja herkkujamme, eikä tuo kinuskijäätelö pahaa ole. Aika makeaahan tämä on, mutta ei liiaksi.

Lisäksi Ben & Jerry on tuonut pieniruokaisemmille pari jäätelöpuikkoihin kategorisoituvaa uutuutta. ‘Wich on kivasti kahden cookien väliin laitettua vaniljajätskiä, jossa on suklaahippuja. Jäätelöä tässä on melkein vähemmän kuin keksiä. Minun makuuni aivan liian makeaa, mutta jos tämä olisi puolet pienempi, se menisi vielä kivasti. Taloutemme sokerihumalaisempi puolisko syö näitä kuin riisipuuroa.

Peanut Butter Cookie Dough taas on hieman omaperäisempi tapaus. Perinteisen suklaakuorrutuksen sisään on laitettu jäätelön sekaan maapähkinävoita, joka suolaisuudellaan on aisteja viettelevä vastakohta jäätelön ja suklaan makeudelle. Tai ehkä tällainen pitää vain syödä tuon makeapommiwichin jälkeen.

Kaiken kaikkiaan siis mukavan monipuoliset uutuudet tälle vuodelle. Toivottavasti ensi vuonna jatketaan useamman uutuuden linjalla. Mikä näistä on sinun suosikkisi?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone