Madras-curry

mausteet1.jpg

Ilta-Sanomat kertoi tänään, että Reinin liha on saanut Paistinkääntäjien veljeskunnan tunnustuksen kolmantena helsinkiläisenä jälleenmyyjänä (Stockmannin ja Veijo Votkinin jälkeen). Perusteluina oli mm. että nauta on nauta vielä teurastuksenkin jälkeen, ja herkku siitä syntyy vasta taitavien lihaleikkaajien jäljiltä. Itse lisäisin listaan vielä taidokkaan kokin.

Tunnustuksen kunniaksi pitikin sitten käydä nappaamassa Reinin lihasta pala naudan etuselkää ja valmistaa siitä yhtä herkkuruuistani. Nimittäin silloin kun tuntuu, että maustehylly on kasvanut turhan suureksi, on intialainen ruoka paras valinta hyllyn tyhjennykseen. Intialaisen ruuan valmistuksen yksi sivuvaikutuksista on se, että vieno intialainen tuoksu valtaa vähintäänkin koko rappukäytävän muutamaksi päiväksi. Kukaan ei silti ole vielä tullut ihmettelemään keitä täällä oikein asuu. Madras-currysekoitusta saa myös ihan maustepurkkina etnisistä kaupoista, jos siltä tuntuu.

curry.jpg

Madras-curry

1 kg naudan selkää tai lapaa
½ dl jauhettua korianteria
6 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
½ tl murskattua mustapippuria
1 tl chilijauhetta
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl suolaa
2 tl murskattua valkosipulia
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2-3 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl öljyä
1 pilkottu keskikokoinen sipuli
½ dl tomaattipyreetä
2 ½ dl lihalientä

1. Poista lihasta ylimääräinen rasva ja jänteet. Leikkaa liha 2,5 x 2,5 cm:n kokoisiksi kuutioiksi.

2. Sekoita korianteri, kumina, sinapinsiemenet, pippurit, chilijauhe, kurkuma, suola, valkosipuli ja inkivääri pienessä kulhossa. Lisää etikka ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

3. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa. Lisää sipuli ja keitä keskilämmöllä pehmeäksi. Lisää maustetahna ja paista 1 minuutti. Lisää liha ja sekoita maustetahnaan. Lisää tomaattipyree ja lihaliemi. Keitä kannen alla 1 tunti 30 minuuttia, tai kunnes liha on kypsää.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kuvia sorsakeittiöstä, osa 2.

mausteet.jpg

Maustehylly on ehdottomasti sorsakeittiön komein sisustuselementti. En tiedä oliko tuo lauta varsinaisesti tarkoitettu kantamaan maustepurkkeja, mutta koska lieden päältä puuttui se perinteinen maustekaappi, niin tuo tuntui seuraavaksi parhaalta paikalta mausteiden säilytykseen. Kun purkit ovat aakkosjärjestyksessä, niin mauste kuin mauste löytyy käden käänteessä. Toisin kuin edellisessä sorsakeittiössä, jossa kaikki purkit olivat kaapissa yhdellä melko ahtaalla hyllyllä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Järjettömän kokoiset hampparit

Alaston kokki on joutunut sorsakeittiössä pitkään paitsioon, joten päätin, että oli aika päästää Jamien herkut jälleen vauhtiin. Alastoman kokin paluusta löytyikin mielenkiintoinen isojen hampurilaisten resepti, jota täytyi päästä kokeilemaan. Oikeastaan resepti on ilmeisesti Jamien isän peruja. Hampurilaiset hän oli ristinyt Botham-purilaisiksi. Kaikki kunnia Jamien isälle, mutta musiikki-ihmisenä nimeäisin kyllä jättihampurilaiset mielummin Bonham-purilaisiksi.

Muiksi täytteiksi Jamie ehdottaa salaattia, herkkukurkkuviipaleita, tomaattisalsaa, tuopin Guinessia sekä pullollisen ketsuppia. Itse laitoin sisään ketsupin lisäksi tomaattia, pari cheddarjuustoviipaletta, kananmunan sekä kurkkupikkelssiä. Annoksesta tulee siis neljä pihviä. Vie isommankin nälän.

bonham.jpg

Bonham-purilainen

1 kg paistijauhelihaa
2 keskikokoista punasipulia silputtuna
2 munaa
1-2 kourallista tuoreita leivänmuruja (laitoin korppujauhoa)
1 rkl korianteria murskattuna
hyppysellinen juustokuminaa murskattuna
1 kukkurallinen tl dijoninsinappia
suolaa ja pippuria

1. Kuumenna uuni 230 asteeseen.

2. Sekoita kaikki aineet. Jaa taikina neljään osaan. muotoile ja painele ne krikettipallon (en minä tiedä minkä kokoisia krikettipallot ovat, ilmeisesti melko suuria) kokoisiksi pihveiksi.

3. Pane pihvit uuniin ja paista niitä noin 25 minuuttia, jolloin sisuksen pitäisi olla hiukan punertava ja reunojen mukavan rapeiksi ruskistuneita.

Tällä kertaa väänsin sämpylätkin itse käyttäen täältä löytynyttä reseptiä. Huomioi, että alkuperäinen resepti on todellakin kahdelle hampurilaiselle. Seesaminsiemenet ovat varmasti pop jos niitä kaapista löytyy.

Hampurilaissämpylät

1 dl vettä
1/4 pkt hiivaa (12g)
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa
1dl hiivaleipäjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

1. Muserra hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla.

2. Lisää joukkoon sokeri, suola, hiivaleipäjauhot ja puolet vehnäjauhoista puuhaarukalla
sekoittaen. Jatka loppujen jauhojen lisäämistä samalla, kun alustat taikinaa toisella kädellä.

3. Lisää taikinaan öljy ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kädestä ja siitä muodostuu
kiinteä pehmeä pallo, joka irtoaa myös kulhosta.

4. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut,
pyörittele siitä jauhotetulla alustalla kaksi sämpylää ja nosta sämpylät pellille leivinpaperille.

5. Peitä sämpylät liinalla ja jätä kohoamaan. Sämpylät ovat hyvin kohonneita, kun ne
tuntuvat sormella painaessa pumpulinpehmeiltä.

6. Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasossa 10-12 minuuttia.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone