Alsacelainen omenapiirakka

ennen.jpg

Arkistotyhjennysurakka alkaa omenapiirakalla. Tällä hetkellähän omenapiirakka on täydellisen nounou, varsinkin sellainen, johon tulee kermaa. Kuten useimpien leivonnaisten kanssa, tyttöystäväni on hulluna tähänkin.

Alsacelainen omenatorttu

300 g pate sucree murotaikinaa
500 g omenia
4 keltuaista
1 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
hiukan kanelia
2 dl kuohukermaa

1. Tee taikina hyvissä ajoin. Anna taikinan lämmetä uudelleen huoneenlämpöiseksi ja vaivaa sitten hetki ennen käyttöä.

2. Kuumenna uuni 215 asteeseen. Vuoraa torttuvuoka taikinalla.

3. Kuori omenat, leikkaa ne neljään osaan ja poista siemenkota. Leikkaa lohkot neljäksi viipaleeksi. Aseta viipaleet taikinapohjalle kehään. Kypsennä 15 minuuttia

4. Yhdistä sillä aikaa keltuaiset, sokeri, vaniliinisokeri ja kaneli ja lisää joukkoon kerma. Kaada seos omenalohkoille ja kypsennä vielä 35 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

piirakka.jpg

Pate sucree -murotaikina taas syntyy Maailman parhaat kakut -kirjan mukaan näin:

Pate sucree -murotaikina

170 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
100 g kylmää voita
60 g hienoa sokeria
1 tl hienoa sitruunan kuoriraastetta
1 hieman vatkattu keltuainen
1-2 rkl jääkylmää vettä

1. Sekoita jauhot ja suola kulhossa.

2. Leikkaa kylmä voi paloiksi ja pane ne jauhojen keskelle. Hiero jauhot ja voi sormenpäillä yhteen nostellen taikinaa käsin ja antaen murujen pudota kulhoon, kunnes seos on kauttaaltaan hienoa ja murumaista.

3. Lisää sokeri ja sitruunan kuoriraaste kulhoon. Sekoita se haarukalla varmistuen, että se on jakautunut tasaisesti taikinaan.

4. Sekoita keltuainen ja vesi hyvin keskenään. Lisää seos ripotellen taikinaan. Sekoita koko ajan pienellä, pyöreäpäisellä lastalla.

5. Työskentele nopeasti, mutta kevyesti, jatkaen koko ajan lastalla hämmentämistä, kunnes taikinasta muodostuu pieniä kokkareita.

6. Yhdistä kokkareet kevyesti kämmenpohjalla painellen epätasaiseksi palloksi. Mitä nopeammin työskentelet, sitä parempi.

7. Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä nopeasti sileäksi. Kääri taikina muovikalvoon ja anna sen seistä viileässä vähintään tunti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

1 Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *