Yrtti-marsalabroileri ja zabaglione eli marsalavaahto

Välillä ruuan valinta sujuu helposti. Meille oli viikonloppuna tulossa ruokavieraita ja perjantaina pohdittiin että mitä heille kokattaisiin. Kun mitään ei heti tullut mieleen, päädyttiin vain ostamaan päivällä broiskufileitä Reinin lihasta ja mietittäisiin sitten ruokalajia illemmalla. Sittenhän Pastanjauhajat sattuivat polkkaamaan herkullisen näköisen yrttibroilerireseptin. Reseptissä yhdistyivät niin jo ostetut broiskufileet, viinihyllyltä vuoden takaiselta Rooman-matkalta säästynyt marsala-pullo, kuin torilla kuolaamani suppilovahverot.

Marsalaa kokeilimme kerran joskus vuosia sitten kun muistaakseni Etiketissä siitä kirjoitettiin. Suomessahan tilanne on hieman heikko, kun Alkon valikoimissa on vain yhdenlaista marsalaa, ja se on äärettömän makeaa. Ainakin omaan makuuni. Halusin kuitenkin antaa marsalalle toisen mahdollisuuden, joten hieman vähemmän makean marsalan metsästys oli vuoden takaisen reissun yksi tavoitteista.

Marsalaa piti kokeilla kanan lisäksi tietenkin myös siinä toisessa klassisessa marsala-ruuassa, eli zabaglionessa. Sitäkin kokeilimme viime kerralla, silloin muistaakseni surkeasti epäonnistuen. Yrttikanan resepti on siis peräisin Hot of the Garlic pressistä. Zabaglionen teimme suunnilleen Maku-lehden reseptin mukaan, joskin ilman appelsiininkuorta, ja söimme sen mansikoiden kera. Lisänä meillä oli äärettömän yksinkertaista rucola-fenkoli-salaattia (fenkolia, rucolaa, hieman sinappia, sitruunanmehua ja oliiviöljyä) sekä tagliatellea. Kuvat ovat tällä kertaa hieman hätäisesti räpsäistyjä kun vieraitakin oli paikalla.

Yrtti-marsalabroileria

4 broilerinfilettä
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl maitoa
1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (itse käytin persiljaa ja timjamia, toimivat hyvin sienien kanssa)
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
suolaa

1 dl suppilovahveroita (tai muita sieniä) hienonnettuna
1 dl marsalaa
2 dl kanalientä
2 valkosipulinkynttä
Beurre Manierrea (voita ja jauhoja about 1/1 sekoitettuna, itse heitin erikseen voita sekaan ja suurustin jauholla)
kermaa

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Siivoa rasva broilerinfileistä (tai vaadi siistejä fileitä). Sekoita jauhot, yrtit ja puserrettu valkosipulinkynsi lautasella. Dippaa fileet ensin maitoon, mausta suolalla ja pyörittele niitä sitten jauhoissa. Ruskista fileet pikaisesti kultaisiksi pannulla ja siirrä ne uuniin.

2. Tee sillävälin kastike. Anna pannun lämmetä uudelleen ja lisää oliiviöljyä. Ruskista sienet pannulla ja kaada sekaan viini. Lisää noin minuutin kuluttua kanaliemi ja kaksi murskattua valkosipulinkynttä. Keitä kokoon muutama minuutti ja ota kiinni beurre manierrella. Lisää lopuksi kerma ja ota pois liedeltä.

3. Ota kanat uunista ja tarjoa vaikka tagliatellen ja rucola-fenkoli-salaatin kera.

Zabaglionen tekeminen vaatii hieman kärsivällisyyttä. Meillä ei teräskulhoa valitettavasti ole, mutta teimme tämän lasikulhossa ja lämmitimme höyryttämällä kulhoa kattilan päällä ja toimi hyvin.

Zabaglione eli marsalavaahto

6 keltuaista
1 dl sokeria
1 1/2 dl marsalaviiniä

1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri teräskulhossa, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa.

2. Nosta kulho vesihauteeseen ja sekoita joukkoon marsala. Vatkaa seosta vesihauteessa, kunnes se sakenee vaniljavaahdon tyyppiseksi (5–10 minuuttia).

3. Tarjoa mansikoiden tai muiden marjojen tai hedelmien kanssa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *