Lammasvartaat

Lupailin seuraavaksi perunamuussia, mutta suunnitelmiin tuli muutos, kun muussista oli unohtunut ottaa kuva ja mikäänhän ei ole tylsempää kuin blogikirjoitus ilman kuvaa. Palataan asiaan siis seuraavan muussikierroksen jälkeen.

Sillä välin on hyvä tyhjentää arkistoa, jota onkin kertynyt kivasti tässä blogihiljaisuuden aikana… Karitsaa olen yrittänyt hehkuttaa aika ajoin, tosin melko huonolla menestyksellä. Se kuitenkin vie minusta voiton niin siasta kuin naudasta makunsa puolesta. Näitä herkullisia lammasvartaita söimme joitain viikkoja sitten kuskussalaatin, tzatzikin ja hunaja-fenkolisämpylöiden kera. Ohje on kirjasta Kreikkalainen keittiö. Nam.

Lammasvartaat

1 pieni lampaanlapa, josta on poistettu luut ja suurin osa rasvasta
2-3 neljään osaan leikattua punasipulia
2 neljään osaan leikattua paprikaa, joista on poistettu siemenet
5 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 rkl kuivattua oreganoa
1/2 tl kuivattua timjamia tai muutamia silputtuja tuoreita timjaminoksia
suolaa ja pippuria

1. Leikkaa liha 4×4 cm kuutioiksi. Pieni määrä rasvaa on suotavaa, koska se pitää lihan kosteana ja mehukkaana (ja koska rasva on hyvää). Erottele sipulin neljännekset osiin, joista kussakin on kaksi tai kolme kerrosta (tai jos käytät tuoreita pieniä punasipuleita, neljään osaan leikatut ovat aika hyviä). Leikkaa kukin paprika leveyssuunnassa kahtia.

2. Kaada öljy, sitruunamehu, valkosipuli ja yrtit suureen kulhoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja vispaa hyvin, jotta ainekset sekoittuvat. Lisää lihakuutiot ja kääntele niitä, jotta ne peittyvät seokseen.

3. Sulje kulho tiiviillä kannella ja jätä sisältö jääkaappiin marinoitumaan 4-8 tunniksi. Sekoita välillä useita kertoja.

4. Nosta lihakuutiot pois ja säilytä marinadi. Pistä lihakuutiot pitkiin metallivartaisiin vuorotellen paprikan- ja sipulinpalasten kanssa. Aseta ne grillialustalle tai uunipellille ja sivele ne marinadilla.

5. Lämmitä uunigrilli tai sytytä grillihiilet. Kypsennä keski- tai korkealla lämmöllä tai kuumien hiilien päällä 10 minuuttia, kunnes liha alkaa ruskistua. Jos käytät uunigrilliä, älä aseta vartaita liian lähelle vastuksia. Käännä vartaat, sivele ne jälleen marinadilla (tai oliiviöljyllä) ja kypsennä niitä vielä 10-15 minuuttia. Ne pitäisi tarjoilla heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

2 Responses

  1. Ylimuuli Mukkelis September 11, 2008 / 7:33 am

    Tätä tilaan Lihansyöjältä nyt kun syön lammasta 😛 Vaikka grilliä ei kyllä ole, että kaasu-uunilla mennään. Tai hellalla.

  2. cele September 11, 2008 / 8:59 am

    Juu, meilläkin valmistui sähköuunissa ja hyvää tuli silti. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *