Lammascurry

Ja lisää lammasta uuniin. Katselin aamulla uutta Jamien kotona -sarjaa. Saman teeman kirjaa olenkin jo kuolannut useaan otteeseen kirjakaupoissa ja sarjassa vaikutti olevan samanlainen meininki. Huomasin lisäksi ilokseni, että Jamiekin käyttää Zwillingin veistä, joten päätin sen kunniaksi tehdä Alastoman kokin paluu -kirjasta Peterin lammascurrya. Osasyyllinen saattoi olla se, että Reinin lihassa oli (ja on ehkä edelleen, vink vink) karitsan lapa tarjouksessa.

Eipä aikaakaan, kun melko mehevät tuoksut alkoivat leijailla ja makukin oli aika muhkea. Käytin puolitoista chiliä Jamien suositteleman kahden sijaan ja oli ehkä silti hieman liian tulista makuuni. Muutoin osui oikein hyvin makuhermoon, eli käyttökelpoisten lammasreseptien kirjo sen kun vain kasvaa.

Peterin lammascurry

1 annos tulista ja tuoksuvaa mausteseosta (katso alla)
2 rkl voita
2 tlk tomaattimurskaa
3 dl liha- tai kasvislientä tai vettä
1 1/2 kg lampaanlihaa kuutioina
1 kourallinen silputtua minttua ja korianteria
3 dl maustamatonta jukurttia
suolaa ja mustapippuria
maun mukaan limettimehua

Currytahna:
5 cm pala tuoretta inkivääriä (kuori ja paloittele)
2 tennispallon kokoista punasipulia (kuori ja lohko)
10 valkosipulinkynttä kuorittuina
2 tuoretta punaista chiliä, siemenineen
1 nippu tuoretta korianteria

Tulinen ja tuoksuva mausteseos:
2 rkl fenkolinsiemeniä
2 rkl juustokuminaa
2 rkl korianteria
1/2 rkl sarviapilansiemeniä
1/2 rkl kokonaisia mustapippureita
1 mausteneilikka
puolikas kanelitanko
1 tl kardemummansiemeniä
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria
(sekoita ja murskaa aineet sekaisin)

1. Kuumenna uuni 170 asteeseen. Paahda mausteseos uunissa tai grillivastusten alla. Hienonna se ja currytahnan aineet monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Kaavi currymössö uuninkestävään pataan. Ruskista ja sekoita. Lisää tomaatit ja lihaliemi tai vesi. Kiehauta, peitä foliolla. Anna muhia uunissa puolitoista tuntia. Poista folio ja hauduta kunnes liemi sakenee. Tämä on peruscurry.

2. Ruskista lammaskuutiot öljyssä ja lisää curryyn. Hauduta uunissa tai liedellä tunti tai pidempään eli kunnes liha on kypsää. Muuntele mielesi mukaan: käytä lampaan sijasta broileria, katkarapuja, paneer-juustoa tai vihanneksia, kuten mangoldia pinaattia, kukkakaalia, herneitä, paistettuja munakoisopaloja, okraa, keitettyjä perunoita, kikherneitä tai linssejä. Lisää ruokaan korianteri, minttu, jukurtti, suola, pippuri ja kunnon rutistus limettimehua. Tarjoa lisänä mausteisia leipiä, höyrytettyä basmatiriisiä ja paljon kylmää olutta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

2 Responses

  1. Ylimuuli Mukkelis September 19, 2008 / 6:27 am

    Kuule mistä sää hankit teidän lampaan?

  2. cele September 19, 2008 / 11:48 am

    Reinin lihasta. Sieltä ei kyllä lammasta saa, vain karitsaa. 😛

    Olen joskus myös ostanut (etenkin pääsiäisen jälkeen) Prismasta pakastettuja karitsanpaisteja kun niitä on järjettömissä tarjouksissa. Ihan hyviä nekin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *