Tavallinen viikonloppu (munkit)

taikina.jpg

Pekoniviikko on täällä! Ensimmäiset ja toiset pekoniruuatkin on jo kokkailtu. Ennen kuin pääsen itse pekonireseptien makuun, täytyy kirjoittaa viikonlopun kokkailuista.

Tämän viikonlopun vietin kuin kuka tahansa nuori mies. Perjantaina töiden jälkeen suuntasin vanhaan lukiooni, jossa ohjelmassa oli musiikin kurssin vetäminen. Mikäänhän ei ole parempi tapa viettää perjantai-iltaa kuin kolmen tunnin musiikkisessio. Puhumattakaan lauantain yhdeksästä tunnista, tai sunnunta

Toinen viikonloppureissun tarkoitus oli tavata vanhoja koulukavereita, joista tosin vain yksi oli varsinaisesti samaan aikaan samassa koulussa. Lauantaina illalla tuli mieleen, että vappu on kohta ja munkit olisivat kova sana. Kymmeneltä kauppaan, taikina aluilleen puolilta öin, välissä peli trivial pursuitia ja munkit valmiiksi kahdelta. Ja pirteänä seuraavana aamuna yhdeksältä opettamaan. Ohjeesta ei ollut tietoa, mutta hyvää silti tuli.

paisto.jpg

Munkit

Puoli litraa maitoa
yksi pala hiivaa (tai pussi tuorehiivaa)
hyppysellinen suolaa
1½ dl sokeria
pussillinen kardemummaa
jauhoja kunnes tuntuu sopivalta
150 g margariinia tai voita

öljyä paistamiseen
sokeria sokerointiin

Älä anna houkutukselle myötä tehdä taikina litrasta maitoa. Etsi likaisesta keittiöstä puhtaita taikinakulhoja. Käytä löytämääsi pesuvatia. Maito sinne ja mikrossa suunnilleen käden lämpöiseksi. Hiiva liuotetaan maitoon ja lisätään joukkoon suola, sokeri ja liikaa kardemummaa. Pienet kertakäyttömuovikupit ovat lähempänä puoltatoista desilitraa kuin litraa. Jauhoja lisätään niin kauan että taikina näyttää sopivalta. Margariini kannattaa pehmittää, mutta ei sulattaa tulikuumaksi mikrossa. Lisää margariini, ja totea, että olisi kannattanut ehkä pistää vähemmän. Lisää jauhoja. Laita nousemaan tiskialtaaseen, jonka pohjalla on hieman lämmintä vettä.

Pelaa yksi peli trivial pursuitia muita leipureita vastaan ja voita se ylivoimaisesti.

Pelin jälkeen taikina on sopivasti turvonnut yli kulhosta ja voit delegoida munkkien pyörittelyn jonkun muun vastuulle. Itse vahdit öljykattilaa. Öljy on lämmintä kun sinne pudotettu taikinapala nousee heti pintaan. Käännä munkit kun ne ovat toiselta puolelta sopivan värisiä. Kun toisellakin puolella on väriä, nosta ne talouspaperille epäöljyyntymään. Rekrytoi kolmas leipuri hoitamaan valmiiden munkkien sokerointi lautasella, jolle on lisätty sopivasti sokeria.

munkit.jpg

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *