Jumalainen lihapata

Aina välillä tulee tehtyä kaikenlaisia lihapatoja, joista aika useat jäävät bloggaamatta kun epäonnistuvat. Jotenkin kuvittelisi, että uunissa tai liedellä pitkään haudutettava pata olisi yksinkertaisin ruoka, mitä olla voi, mutta näin ei ilmeisesti ole. Tai sitten käyttämäni reseptit ovat olleet huonoja.

Nyt kaikki meni kuitenkin nappiin, kun tein tätä Trattoria-kirjasta löytyvää kasvis-lihahöystöä (aika hauskaa muuten kutsua tätä kasvis-lihahöystöksi, kun ruuassa on reilu kilo lihaa ja pari hassua porkkanaa ja sipulia kasviksia). Liemestä tuli vallan maukasta, lihoista mureita ja maku sen kuin parani seuraavana päivänä. Tarjota voi lähteen mukaan niin pastan kuin perunan kanssa, mutta itse ehkä suosisin perunaa tämän tyyppisissä ruuissa.

Kasvis-lihahöystö

2 keskikokoista kuorittua sipulia
1 kuorittu keskikokoinen porkkana
1 ½ lehtisellerin vartta
4 rkl oliiviöljyä
30 g suolatonta voita
5 oksaa tuoretta persiljaa silputtuna
½ kg luutonta naudan sisäpaistia
350 g luutonta sianlapaa
200 g mietoa italialaista makkaraa, kuoret poistettuna
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
2 ½ kuivaa punaviiniä, mielellään chiantia
1 rkl tomaattipyreetä
½-1 l lihalientä

1. Leikkaa sipulit, porkkana ja selleri 1 cm:n kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljy ja voi isossa paksupohjaisessa uunipadassa melko miedolla lämmöllä. Lisää kasvikset ja persilja ja kypsennä niitä hitaasti välillä sekoittaen, kunnes ne ovat pehmeitä – noin 20 minuuttia.

2. Leikkaa naudan- ja sianliha sekä makkara 1 cm:n kuutoiksi. Lisää lihat pataan ja lisää lämpöä. Paista lihoja tiuhaan sekoitellen, kunnes ne muuttuvat pinnalta harmaiksi. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Kaada joukkoon punaviini ja keitä reippaasti kokoon, kunnes viiniä on jäljellä puolet alkuperäisestä määrästä.

3. Sekoita pienessä kulhossa tomaattipyree ja 1 ½ rkl lihalientä. isää seos pataan ja lisää vielä 1 1/4 dl lihalientä. Hauduta kastiketta kannen alla 1 ½ tuntia tai kunnes liha on kokonaan kypsää. Lisää välillä 1 1/4 dl lihalientä kerrallaan, jotta kastike ei sakene liikaa eikä tartu pohjaan. Kaikkea lihalientä ei ehkä tarvitse käyttää. Maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *