Suklaa-appelsiinivaahto

Lukiossa kouluruokien ehdottomia suosikkejani olivat jälkiruokana usein tarjoillut vaahdot. Erityisesti suklaavaahto oli suosikkini. Vaahdoilla on sellainen ominaisuus, että niitä tulee aina hamstrattua aivan järjettömiä annoksia. Jossain vaiheessa (yleensä vielä melko aikaisessa vaiheessa) sitten alkaa kuitenkin tökkiä, ja viimeisten lusikallisten kanssa on jo melkoista vääntämistä. Tätä tapahtuu vielä “kokeneelle vaahdonsyöjällekin”, mutta erityisen usein liian suuren annoksen virhe tapahtuu ensimmäisillä kerroilla. Vaahtojen joukossa oli toki myös yksi, jota päädyimme kollektiivisesti vihaamaan. Sitruunavaahto sai lempinimekseen fairyvaahto, eikä maku todellakaan ollut kaukana astianpesuaineesta.

Kaikenlaisia suklaavaahtoja onkin tullut myöhemmin välillä kokeiltua, mutta toistaiseksi yhtäkään varauksettoman loistavaa reseptiä ei ole löytynyt. Tämä suklaa-appelsiinivaahto on kuitenkin melko lähellä optimia. Tosin maku on melko appelsiinimainen, ikään kuin appelsiinikonvehdeissa, joten ehkä tätä ei voi aivan puhtaana suklaavaahtona pitää. Hyvää kaikesta huolimatta. Resepti on Suuresta jälkiruokakirjasta ja vaahdon ulkoasu ruma, koska en jakanut vaahtoa annoskulhoihin heti tekovaiheessa. Lähinnä itselleni kun tuota tein. Useammaksi päiväksi..

vaahto.jpg

Suklaa-appelsiinivaahto

125 g hyvää tummaa suklaata rouhittuna
3 3/4 dl maitoa
5 keltuaista
2 tl appelsiinin kuorta hienoksi raastettuna
90 g hienoa sokeria
1 rkl liivatejauhetta
1 3/4 dl kermaa pehmeäksi vatkattuna

1. Kuumenna kattilassa suklaa ja maito miedolla lämmöllä, niin että suklaa sulaa. Vatkaa keltuaiset, kuoriraaste ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada suklaamaito munavaahtoon koko ajan sekoittaen, kaada seos sitten takaisin kattilaan. Sekoita miedolla lämmöllä, kunnes kastike hieman sakenee ja se pysyy puulusikan selkäpuolella. Älä anna kastikkeen kiehua. Nosta kattila liedeltä, siirrä seos kulhoon ja anna sen jäähtyä.

2. Pane pieneen, kuumuudenkestävään kulhoon 3 rkl vettä. Ripottele pinnalle liivatejauhe tasaiseksi kerrokseksi ja anna sen saostua. Kuumenna kattilassa 4 cm:n kerros vettä kiehuvaksi, nosta kattila liedeltä, laske liivatekulho veteen ja sekoita, kunnes liivate liukenee. Sekoita liivate hyvin lämpimän kastikkeen joukkoon.

3. Anna seoksen jäähtyä kokonaan ja hiukan saostua. Kääntele sen joukkoon kermavaahto metallilusikalla. Kaada seos kuuteen jälkiruokamaljaan ja anna niiden hyytyä jääkaapissa. Voit koristella ruoan kermavaahdolla, suklaalla tai sukaatilla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *