Pastaa häränhännällä

hanta.jpg

Viikonlopun häränhäntäkokemus oli toinen tähänastisessa elämässäni. Viimeksi hauduttelimme perunankuorintaorjani kanssa häntiä pannulla reilut pari tuntia, jolloin lopputulos oli äärimmäisen sitkeä, mutta ne lihankappaleet, jotka jyrsijämäisen käsittelyn jälkeen irtosivat, olivat kyllä varsin maukkaita. Siispä häntäpaloille piti antaa toinen mahdollisuus päästä sorsakeittiön hieman säännöllisempään käyttöön.

Tässä reseptissä haudutus tehdäänkin vielä pitemmän kaavan mukaan. Aikaa kannattaa siis varata kuin taikinapojan resepteihin konsanaan. Kolmen ja puolen tunnin hauduttelun tuloksena häntä todellakin murenee niin, että lopputulos on helposti syötävissä. Pahimpien rasva-allergikkojen ei ehkä kuitenkaan kannata vaivautua. Resepti on peräisin Suuresta pastakirjasta.

Pastaa, haudutettua häränhäntää ja selleriä

1 ½ kg paloiteltua häränhäntää
½ dl maustettuja (esim. yrttejä, pippuria) vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä
1 hienonnettu sipuli
2 murskattua valkosipulinkynttä
5 dl lihalientä
1 tlk tomaattimurskaa
2 ½ dl kuivaa valkoviiniä
6 kokonaista mausteneilikkaa
2 laakerinlehteä
3 hienoksi pilkottua lehtisellerin vartta
500 g penneä
30 g voita
vastaraastettua parmesaania

1. Kuumenna uuni 160 asteeseen.

2. Leivitä häränhäntä maustetuissa jauhoissa ja ravistele pois liiat jauhot. Kuumenna puolet öljystä isossa pannussa ja ruskista häränhäntä kovalla lämmöllä muutama pala kerrallaan. Siirrä isoon patavuokaan.

3. Pyyhi pannu puhtaaksi talouspaperilla. Kuumenna loppu öljy pannussa, lisää sipuli sekä valkosipuli. Pehmitä sipuli miedolla lämmöllä. Sekoita joukkoon lihaliemi, tomaatit, viini, mausteneilikat, laakerinlehdet sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Kuumenna kiehuvaksi. Kaada häränhännän päälle.

4. Hauduta uunissa kannen alla 2 ½ – 3 tuntia. Lisää selleri vuokaan. Hauduta ilman kantta vielä 30 minuuttia. Keitä kypsennysajan loppupuolella pasta runsaassa, voimakkaasti kiehuvassa suolatussa vedessä. Valuta, sekoita joukkoon voi ja parmesaani. Tarjoa häränhäntä ja kastike pastan kera.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

3 Responses

  1. Polkkapossu August 30, 2006 / 8:26 pm

    Hienoa Cele. Jo pitkään olen itsekin harkinnut häränhäntäsapuskaa, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Turun kauppahallista ainakin saa häntiä erittäin edullisesti, joten pitänee kai nyt innoittuneena käydä hakemassa.

  2. cele August 31, 2006 / 8:05 am

    Hakaniemen vastaavastakin noita sai varsin hyvään hintaan. Olen kyllä nähnyt häränhäntiä ihan citymarketeissakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *