Savukinkkurisotto

risotto1.jpg

Eilen avasin pitkästä aikaa valkkaripullon (myöhemmin blogahtavan) härän hännän pehmittäjäksi, joten alkuviikko sujuukin erilaisten valkkariruokien parissa. Ja mikä olisikaan klassisempi valkkariruoka kuin risotto, johon halusin tällä kertaa hieman lihaisampaa täytettä. Lihavaihtoehdoista taas tuli ensimmäisenä mieleen savukinkku, jonka jälkeen ruoka olikin jo suunnilleen kasassa.

Risotoista on tullut minulle lähes jonkin sortin bravuriruokia, ne nimittäin tuntuvat onnistuvan aina ja maistuvat toinen toistaan maukkaammilta (tämän sanomisen jälkeen tietenkin mokaan ensi kerralla totaalisesti). Risottojen valmistus on myös melkoisen helppoa, vaikkakin vaatii täyttä huomiota koko keittoajan. Hämmentäminen ja nesteen ajoittainen lisääminen on kuitenkin sen verran suoraviivaista touhua, että tällainenkin putkiaivoinen mies ehtii vapauttaa ajatuksensa muualle siksi ajaksi.

Jännitin hieman, miten kinkku sopisi risottoon, kun en ole vastaavaa yhdistelmää ennen kokeillut, mutta hyvin se tuntui sopivan. Erityisesti savun maku tuli hyvin esiin muutoin melko hienovaraisten makujen joukosta. Kannattaa kokeilla siis!

Savukinkkurisotto

1 iso sipuli pieneksi pilpottuna
25 g voita
250 g arborioriisiä
1 dl valkoviiniä
1 l kanalientä fondista
200 g savupalvikinkkua tms. hyvää kinkkua pieninä kuutioina
kurkumaa
pippuria
25 g voita
parmesaania

1. Pehmitä sipuli pannulla voissa, mutta älä ruskista. Lisää pannulle riisi ja imeytä rasva riisiin.

2. Siirrä seos kattilaan ja kaada sekaan valkoviini. Lisää kanalientä pienissä erissä kattilaan ja anna nesteen imeytyä ennen lisäämistä. Sekoita jatkuvasti. Jatka tätä kunnes riisit ovat pehmeitä, mutta ytimessä edelleen purutuntumaa (al dente, tms). Aikaa kuluu noin 20 minuuttia, kanaliemestä ei välttämättä kaikkea.

3. Lisää joukkoon kinkku, mausteet, voi ja parmesaani ja sekoita hyvin. Tarjoa lämpimänä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *