Viikonlopun juustokakku

pohja.jpg

Pekoniviikosta on tulossa mahtava. Sitä ennen on kuitenkin vielä aikaa nauttia muistakin ruuista, esimerkiksi juustokakuista. Tällä kertaa vuorossa hieman eksoottisempia makuja sisältävä kakku. Kuulemma tyttöystävän pikkuveli oli vaatimalla vaatinut juustokakkua, jossa on kiiviä. Tästä olen nähnyt muutamiakin variaatioita eri kirjoissa, tämä versio on kirjasta Maailman parhaat kakut.

sivulta.jpg

Mango-passionhedelmäjuustokakku

pohja:
180 g murskattuja digestive-keksejä
½ tl jauhettua kanelia
hyppysellinen muskottipähkinää
75 g voita
1 rkl aprikoosimarmeladia

juustomönjä:
1 tlk (425g) mangoviipaleita
1½ rkl liivatejauhetta
6 passionhedelmää
1 appelsiini
4 munaa
150 g hienoa sokeria
200 g mascarpone-juustoa
2 dl vatkattua kuohukermaa

koristelu:
2 tuoretta, kuorittua ja viipaloitua mangoa
½ kuorittua ja viipaloitua kiiviä
1 passionhedelmän sisus

1. Sekoita pohjan keksimurut ja mausteet. Sulata voi ja aprikoosimarmeladi. Sekoita ne keksimuruihin ja lusikoi seos irtopohjavuokaan. Painele pohja tasaiseksi ja pane viileään.

2. Valuta täytteen tölkkimangot ja lusikoi vajaa desilitra liemestä pieneen lämpöä kestävään kulhoon. Ripottele liivatejauhe joukkoon ja anna sen turvota 5min. Nosta kulho kattilaan jossa on poreilevaa vettä. Odota kunnes seos kirkastuu.

3. Koristele vuoan reunat 5-6 mangoviipaleella. Murskaa loput haarukalla. Puolita passiohedelmät, lusikoi sisus siivilään ja puristele mehu kulhoon. Raasta appelsiinin kuori ja purista sen mehu. Sekoita mangosose, molemmat mehut, appelsiinin kuoriraaste ja sulanut liivate.

4. Erota munien keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Vatkaa mascarpone-juusto mukaan. Hämmennä hedelmäseos joukkoon ja anna täytteen hyytyä.

5. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita nopeasti ensin kermavaahto ja sitten valkuaisvaahto hyytyvään juustoseokseen. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja nosta vuoka viileään vähintään 5 tunniksi.

6. Koristele päällys mango- ja kiiviviipaleilla. Lusikoi passiohedelmän sisus hedelmien keskelle.

kiivit.jpg

Kuten kuvista näkyy, heitimme koristeluohjeen roskikseen ja lätkimme koko päällisen täyteen kiiviä. Minulla on alkava (tai jatkuva?) kiiviaddiktio. Työkaverit ovat ihmeissään kun työpöydällä on jatkuvasti pussillinen kiivejä naposteltavaksi. Ja sitten joku väitti, että kiivejä ei saisi syödä liikaa. Sen nyt vielä ymmärtää, että kermaa tai pekonia ei kannata syödä liikaa, mutta kiiviä…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

4 Responses

  1. Anna April 13, 2006 / 10:40 am

    Voisiko tuota liivatetta korvata millään? Tuttavapariskunta on tulossa kylään pääsiäisenä, mutta rouva on muslimi, ja ei siis syö liivatetta (eikä pekonia!!), mutta ois ihana tuo kakku…

  2. cele April 13, 2006 / 11:03 am

    En nyt ainakaan keksi miten sen saisi jämähtämään ilman uunia tai liivatetta (ehkä vähemmän noita mehuja ja enemmän juustoa/kermaa). Jos haluat tehdä juustokakkua, niin onhan noista sitten uuniversioitakin. Taikinapojalla ainakin oli yksi hyvän näköinen. Tuo varmaan sopis pääsiäismeininkeihinkin.

  3. Mari June 4, 2012 / 3:08 pm

    Tätä pitää päästä tekemään! Mutta paljonkohan on 1½ rkl liivatejauhoa jos käyttää liivatelevyjä? 🙂

  4. cele June 4, 2012 / 9:16 pm

    1tl liivatejauhetta vastaa kahta liivatelevyä, joten puolitoista ruokalusikkaa olisi 9 lehteä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *