Lihakeitto

Lihapadan perään blogattavaksi sopii mainiosti lihakeitto. Tällainen lihakeitto kun muistuttaa kovin paljon lihapataa. Käytän lihakeitossa aina pitkään haudutettavaa ruhonosaa, esimerkiksi naudan etuselkää. Liemi on aina lihaliemestä ja kasviksina on aika lailla samoja juureksia ja vihanneksia kuin patoihinkin voisi laittaa. Lisäksi perunat uppoavat keittoon itseensä kun padoissa ne tapaavat olla lisäkkeen roolissa.

Minulle on vakiintunut tavaksi aloittaa keiton tekeminen kuutioimalla liha kattilaan ja lisäämällä kattilaan sen verran vettä, että lihat peittyvät sentillä tai parilla. Sitten keitän pari kolme tuntia miedolla lämmöllä, niin, että vesi juuri ja juuri kuplii. Noin puolen tunnin jälkeen lihasta on irronnut veden pinnalle vaahto, jonka kaavin varovasti kauhalla pois. Tämän jälkeen saatan heittää sekaan jokusen mauste- tai mustapippurin.

Muutaman tunnin keittämisen jälkeen liha on pehmennyt ja luovuttanut liemeen mahtavasti makua. Tästä pisteestä keitto valmistuukin sitten nopsasti. Keittoon lisätään vettä tai lihalientä ja halutut kasviskomponentit kypsymisjärjestyksessä: ensin porkkana/lanttu/juurekset (keittojuurekset toimii), niiden perään perunat (jotka tapaan leikata melko pieniksi kuutioiksi) ja sitten muut kasvikset, esimerkiksi purjoa tai sipulia tai herneitä tai mitä mieli tekeekin. Aivan lopuksi maustan vielä tuoreilla yrteillä (persilja on hyvää) ja lisään tarpeellisen määrän suolaa. Juureksiin kannattaa jättää purutuntumaa. Seuraavana päivänä lämmitettäessä alkavat perunat muuten helposti olla hajoamispisteessä, eikä mössöä ole muutenkaan kiva syödä.

Lihakeitto

700 g naudan etuselkää
vettä
1/2 – 1 1/2 litraa lihalientä
kymmenkunta mauste- tai mustapippuria
1 pussi keittojuureksia
2 porkkanaa
6 perunaa
puolikas purjo
150 g herneitä
puska tuoretta persiljaa
suolaa

1. Leikkaa liha parin sentin kuutioiksi. Lisää kattilaan ja peitä lihat vedellä. Keitä juuri ja juuri kiehuen 3 tuntia. Noin puolen tunnin jälkeen kerää lusikalla varovasti pintaan muodostunut vaahto. Tarkasta välillä, ettei vesi lopu.

2. Leikkaa porkkana ja perunat pieniksi kuutioiksi. Lisää ensin porkkana ja keittojuurekset, noin 5 minuuttia myöhemmin perunat. Leikkaa purjo pitkittäin halki ja puolikkaat noin sentin mittaisiksi suikaleiksi. Lisää kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia, tai kunnes perunat ovat juuri ja juuri kypsiä. Heitä joukkoon herneet ja persilja ja lisää suolaa, kunnes liemi on sopivan suolaista.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *