Mitä Pastanjauhajat edellä… (linssipata)

linssit.jpg

…sitä sorsakeittiössä perästä.

Päivän indeksi: 95 (jipiii!)

Tänään puuhastelin päivän energiasaldoksi 9245kJ joka jakautui 51% hiilareihin, 16% proteiiniin ja 33% rasvaan. Tänään siis suhteelliset osuudet menivät ensimmäistä kertaa tavoitearvojen sisään. Päätin vähän oikoa tuon kakun kanssa ja lopetin sen syömisen jo tänään, huomenna siis ei näy enää rasvaherkut tilastoissa. Vähän nälkäiseltä tuo syöntimäärä jo tuntui, joten taidan tulevaisuudessa tähdätä sinne 10-11MJ hujakoille. Varsinkin sellaisina päivinä (kuten tänään), kun ohjelmassa on pyöräilyä.

Aiemmin kun oli hieman ongelmia proteiinin määrän kanssa, niin tein muutamia kikkoja proteiiniannoksen korottamiseksi. Ensinnäkin otin onkeeni marginaalin Janin vinkistä ja ostin leivän päälle kalkkunaleikkeitä, joissa on runsaasti proteiinia, mutta ei juuri lainkaan hiilareita tai rasvaa. Toiseksi päätin rasvamäärän nousun uhallakin syödä hieman enemmän erilaisia eläinkunnan tuotteita, kuten juustoja ja kananmunaa. Tämän päiväisessä ruuassakin oli runsaasti proteiinia, mutta kannattaa muistaa, että kasvipohjaisista proteiineista puuttuu aina vähintään yksi kymmenestä välttämättömästä aminohaposta, joten tässä suhteessa eläinproteiinit ovat parempia (niissä on aina kaikkia tarvittavia).

ennen.jpg

Tänään söin Rosmariinin viime viikolla kovasti kehumaa linssipataa. Siis oikeasti söin kasvisruokaa, ja ihan vapaaehtoisesti. Ruokaa hämmennellessä kävi mielessä hieman epätoivoinen ajatus, että selviänkö kyseisestä ruuasta lainkaan, siksi voimakkaat tuoksut padasta leijaili. Ihan hyvinhän siitä kuitenkin selvisi, ainut ongelma oli mahan lievä porina sen hurjan kuituannoksen (koko reseptissä ~60g) jäljiltä. Lisäksi voimakas mausteisuus ilmeisesti voimistaa kyseistä ilmiötä. Energiaa tässä on 3533kJ ja se jakautuu 56% hiilareihin, 27% proteiiniin ja 21% rasvaan. Rasvastakin yli puolet tulee paistoon käytetystä oliiviöljystä, joten terveellisiä rasvojahan ne nekin.

linssipata.jpg

Linssipata

1 rkl oliiviöljyä
1 iso punainen sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipalko
kurkumaa
kanelitanko
tähtianis
4 kardemumman siementä kuorittuna ja siemenet murskattuna (tai helpompi vaihtoehto; teelusikankärjellinen murskattua kardemummaa)
175 g Puy tai Umbrian linssejä (tai semmoisia vihreitä linssejä, mitä kaapissa sattuu olemaan)
7 dl kana- tai kasvislientä
(suolaa, mustapippuria)
2 tomaattia kuorittuna, siemenet poistettuna ja kuutioituna
kourallinen korianteria tai persiljaa

Silputut sipulit ja chili paistellaan oliiviöljyssä pehmeiksi, lisätään kurkuma, tähtianis, kanelitanko ja kardemumma ja paistellaan 1-2 min. Lisätään liemi ja linssit, lämpöä sen verran että kiehuu hiljalleen (ilman kantta) ja annetaan kypsyä 15-20 min. Lisätään suolaa jos tarvis ja mustapippuria, jos tekee mieli. Kun linssit ovat kypsiä, lisätään tomaattikuutiot ja persilja (tai korianteri) ja keitetään vielä 2-3 minuuttia. Lopuksi poistetaan tähtianis ja kanelitanko.
Ohjetta voi soveltaa laittamalla enemmän tomaattia, (murskana tai paseerattuna), tosin silloin kannattaa vähän vähentää veden
määrää, ettei tule keittoa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *