Lanttua ja fenkolia valkokastikkeessa kuorrutettuna

Sain joululahjaksi jälleen yhden italialaista keittiötä käsittelevän kirjan: Maarit Enkovaara-Astraldin Makumatkalla Italian maakunnissa. Kirjan takakansi lupaa kuitenkin rohkeasti tarjoavansa uusia, Suomessa tuntemattomia ruokia, joita ei löydy muista keittokirjoista. Eikä tästä kyllä pasta carbonaran tai penne alla norman reseptiä löydykään.

En ole vielä montaa reseptiä ehtinyt testaamaan, mutta tästä kyllä löytyi monia kokeiltavaksi päätyviä ohjeita. Mihinkään kattavuuteen ei liene pyrittykään. Kasvisruokia on paljon, ja liharuuista kaikki paitsi yksi ovat broilerista, ilmeisestikin kirjailijan mieltymysten mukaan. Ensimmäiseksi Italia-aiheiseksi kirjaksi kannattaa siis ehkä hankkia joku toinen. Toisaalta, kenelläpä meistä ei olisi jo ensimmäinen jos toinenkin Italia-aiheinen kirja hankittuna. Kritiikkiä on annettava reseptien kirjoitusasusta: reseptit on kirjoitettu hieman epäselvästi ja joissain kohdissa ylimalkaisesti. Esimerkiksi tässä reseptissä käsketään laittamaan “kasviskuutiot kasariin, jossa on jo…” Moni meistä heittää kasviskuutiot kasariin ennen kuin lukee, että sinne olisi pitänyt laittaa jotain jo aikaisemmin. Tai miten paljon on “sopivasti oreganoa”.

Ensimmäisenä kokeiluun meni tomaattimarinoidut kalafileet, joiden kanssa söimme lanttua ja fenkolia valkokastikkeessa kuorrutettuna. Lisäkkeeksi mitoitettuna ohjeesta tulee kyllä älyttömän monta annosta, joten ohjeen puolittamista kannattaa harkita, ellei taloudessa ole suursyömäreitä tai syö tätä sellaisenaan. Kuminan tuoma maku oli aika mielenkiintoinen, enkä heti muista toista reseptiä, jossa olisi käytetty lanttua, fenkolia ja kuminaa, joten ainakin tältä osin lupaus uusista resepteistä (ainakin minulle) on lunastettu.

Lanttua ja fenkolia valkokastikkeessa kuorrutettun

600 g puhdistettua lanttua
600 g puhdistettua fenkolia
2 salottisipulia
5 rkl oliiviöljyä
3 dl vettä
1½ tl hienonnettua kuminaa
3 rkl hienonnettua persiljaa
suolaa, pippuria

valkokastike:
6 dl maitoa
reilu 50 g voita
reilu 4 rkl vehnäjauhoja
suolaa, valkopippuria
raastettua muskottipähkinää
1½ dl raastettua parmesaania
2 keltuaista

1. Kuori ja hienonna salottisipuli. Kuori lanttu ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Paloittele fenkoli suunnilleen samankokoisiksi kuutioiksi. Kaada kasviskuutiot kasariin, jossa on jo oliiviöljy, vesi sekä hienonnettu salottisipuli, sekoita ja hauduta kasvikset kypsiksi kannen alla matalalla lämmöllä. Mausta kypsennysaikana hienonnetuilla kuminansiemenillä ja hienonnetulla persiljalla. Ota kansi pois ja keitä vielä niin, että keitinneste haihtuu mahdollisimman tarkkaan. Mausta suolalla ja aavistuksella mustapippuria.

2. Tee valkokastike juuresten kypsyessä. Kuumenna maito. Sulata voi ja lisää siihen siivilöidyt jauhot. Sekoita noin 30 sekuntia niin, että jauhot kypsyvät ja kaada sitten kuuma maito kattilaan samalla sekoittaen. Jatka keittämistä yhä sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Mausta hyvin suolalla, valkopippurilla ja aavistuksella muskottipähkinää. Lisää parmesaaniraaste ja tarkista vielä suola. Jäähdytä pari minuuttia ja sekoita keltuaiset kastikkeeseen. Sekoita valkokastike kypsiin kasviksiin ja kaada seos uunivuokaan. Kuorruta kuumassa, 180-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniisti väriä. Anna vuoan jäähtyä noin 10 minuuttia ennen tarjoamista.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

7 Responses

 1. Chez Jasu January 12, 2011 / 11:06 pm

  Enpä raaka-aineiden perusteella ensimmäisenä sijoittaisi ohjetta Italiaan. Lohduttavaa toisaalta, että nekin syövät lanttua!

 2. cele January 12, 2011 / 11:12 pm

  Mietin tuota lanttuasiaa itsekin. Sanakirja kertoo, että lanttu on italiaksi rapa svedese. Aitoitalialaista ruokaa siis. 😉

 3. ari January 13, 2011 / 9:35 pm

  Minua hämmentää eniten tuo kumina. Siis kumina, as in Finnish, siis ei jeeraa/juustokuminaa/roomankuminaa?

 4. cele January 13, 2011 / 9:58 pm

  Toi kumina muuten hämää tosi monessa reseptissä. Mutta tässä kyllä minun on vaikea kuvitella että juustokuminaakaan laittaisi.

 5. Merituuli January 17, 2011 / 7:36 am

  Meillä on samaisen naisen kirjoittama “Intohimona Italia” joka on ollut tosi paljon käytössä. Meillä rupeaa olemaan jo aika liuta noita Italiaan keskittyviä ruokakirjoja…äkkiälaskemalla sain 10…

 6. cele January 17, 2011 / 1:11 pm

  Mulla on enää “vain” 5 kun annoin vähiten käytettyjä joku aika sitten kiertoon eteenpäin. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *