Jamien janssonin kiusaus

Hulluilla päivillä oli Jamien uusi “Jamie Does…”-kirja, jota olin aiemmin selaillut erityisesti sen Ruotsi-osaston perään kuolaillen. Jamie ja ruotsalainen ruoka kun on jotenkin niin kummallinen yhdistelmä, ettei se voinut olla herättämättä kutkutusta makuhermoissa.

Ensimmäisenä testiin pääsi janssonin kiusaus. Jamie kehuu ruotsalaisia anjoviksia maailman parhaiksi, mutta niitä voisi minun makuuni olla tässä vähän enemmänkin. Voin ja kerman määrä toki tekee lopputuloksesta herkullista anjoviksen määrästä riippumatta. Jamie sanoo pitävänsä tästä itse lihan lisäkkeenä, mikä aluksi kuulostaa aika oudolta, mutta koska anjoviksen maku jää vähän miedommaksi, niin miksipä tämä ei sopisi lisäkkeeksikin.

Janssonin kiusaus

1 kg perunoita
oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä, pilkottuna
2 pientä sipulia kuorittuna ja pilkottuna
50 g anjovisfileitä valutettuna ja pilkottuna
40 g voita
nippu timjaminoksia, lehdet irrotettuna
1 sitruunan kuori raastettuna
suolaa ja pippuria
3 dl kermaa
3 dl maitoa
50 g leivänmuruja (tai korppujauhoja)

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pilko perunat pieniksi suikaleiksi.

2. Lämmitä oliiviöljy paistinpannulla. Kuullota sipuleita ja puolet valkosipuleista miedolla lämmöllä 4-5 minuuttia kunnes ne ovat pehmenneet, mutta eivät ruskistuneet. Lisää anjovikset ja paista vielä noin minuutti ja ota sitten pannu pois liedeltä.

3. Hiero lopuilla valkosipuleilla uunivuoka ja voitele sen jälkeen. Levitä puolet perunoista vuuan pohjalle. Levitä niiden päälle sipulit, puolet timjaminlehdistä ja sitruunankuoriraasteesta. Mausta pippurilla (ja suolalla). Laita päälle loput perunat ja kaada kerma ja maito vuokaan.

4. Sekoita leivänmurut tai korppujauho loppujen timjaminlehtien ja sitruunankuoriraasteen kanssa ja mausta pippurilla (ja suolalla). Levitä perunoiden päälle. Laita päälle vielä voikimpaleita ja paista 45 minuuttia, kunnes pinta on rapea ja kultaista. Jos vuoka on ääriään myöten täynnä, laita uunin pohjalle pelti, jottei kermamaito kiehu uunin pohjalle.

5. Tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *