Toffeetorttu

lautasella.jpg

Tein jokin aika sitten tällaisen tortun tyttöystävälle. Itse en toki maistanut murentakaan laihdutuskuurin takia. Resepti on Suuresta jälkiruokakirjasta.

toffee.jpg

Toffeetorttu

Taikina:
250 g vehnäjauhoja
125 g kylmää suolatonta voita
2 rkl hienoa sokeria
1 keltuainen
1 rkl kylmää vettä

Toffee:
185 g fariinisokeria
40 g vehnäjauhoja
2 ½ dl maitoa
45 g suolatonta voita
1 tl vaniljasokeria
1 keltuainen

Marenki:
2 valkuaista
2 rkl hienoa sokeria

1. Voitele syvä, halkaisijaltaan 22 cm kokoinen torttuvuoka. Siivilöi jauhot suureen kulhoon ja hiero sormilla joukkoon voi murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon sokeri, keltuainen ja vesi. Sekoita seos pehmeäksi taikinaksi ja kokoa se palloksi. Kääri se kelmuun ja pane se jääkaappiin 20 minuutiksi.

2. Kauli taikina kahden leivinpaperin päällä vuoan pohjalle ja reunoillesopivaksi. Tasoita reunat ja pistele taikina haarukalla. Pane se taas jääkaappiin 20 minuutiksi. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Pane vuokaan taikinan päälle rypistetty leivinpaperi sekä paistokuulia tai riisiä. Paista 35 minuuttia, ota sitten paperi ja kuulat pois.

3. Tee täyte: Pane sokeri ja jauhot pieneen kattilaan. Tee seokseen kuoppa ja vatkaa vähitellen joukkoon maito tasaiseksi tahnaksi. Lisää voi ja sekoita vispilällä miedolla lämmöllä 8 minuuttia, tai kunnes seos sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä, lisää vaniljasokeri ja keltuainen ja vatkaa seos tasaiseksi. Levitä seos torttupohjalle ja tasoita pinta.

4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen sokeri ja vatkaa, kunnes sokeri on liuennut ja seos on paksua ja kiiltävää. Levitä seos täytteen päälle ja tee siihen kohokuvioita haarukalla tai tylpällä veitsellä. Paista 5-10 minuuttia, tai kunnes marenki on kullankeltaista. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

valmis.jpg

Opin tätä tehdessä monta asiaa. Ensinnäkin kannattaa pitäytyä torttupohjissa tutuissa ja turvallisissa Maailman parhaat kakut -kirjan ohjeissa. Tämän ohjeen pohja oli lievästi sanoen hankala käsitellä (ja olen vielä niin laiska, etten jaksa kaivaa sitä parempaa ohjetta tuolta kirjasta). Toiseksi tämä on (kuulemma) parempaa kylmänä kuin kuumana.

Nyt alkoi taas tehdä mieli leipoa jotain hyvää. Ehkä sitä viikonloppuna voisi. Kerran viikossa saa kuulemma langeta laihdutuskuurinkin aikana.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

4 Responses

 1. Marie June 12, 2006 / 12:27 pm

  Heipparallaa!
  Katselin tätä samaa ohjetta eilen (mulla sama kirja) ja suunnittelin sen tekoa lähipäivinä, sinä olitkin jo tehnyt. Nytpä siis utelen oliko valmistamisen arvoinen torttu? Ohje kuullostaa hyvältä ja täytekkin kuullostaa ihanan pehmeältä ja toffeiselta.
  Moitit tuota ohjeen pohjaa. Mulla on myös se maailman parhaat kakut kirja, onko siinä oleva pohjan ohje susta parempi? (tai mitä niistä kolmesta suosittelet?)
  Muuten aivan loistavia kirjoja! Hyviä ideoita ja ihania ohjeita! =)

 2. cele June 12, 2006 / 12:44 pm

  Lähinnä mun ongelmat pohjan kanssa oli sitä, että se ei meinannut pysyä kasassa sitten millään. Siinä maailman parhaat kakut -kirjassa on tosiaan kolme torttupohjaa. En muista mikä se kolmas on, mutta toinen oli vähemmän makea ja toinen makea. Se vähemmän makea lienee lähinnä tuota torttupohjaa ja lisäksi siinä toffeessa on kyllä sellainen määrä sokeria, että varmaan pärjää vähemmän makealla pohjalla.

  Onhan tuo on ihan hyvä torttu, jos supermakeasta tykkää. Ei ehkä mitenkään häikäisevä kuitenkaan. 🙂

  Pidän kyllä siitä Maailman parhaat kakut -kirjasta suuresti. Siinä on selkeästi panostettu laatuun määrän sijaan. Ainakin jokainen tähän mennessä sieltä tekemäni kakku on ollut kerrassaan loistava. Tuossa Suuressa jälkiruokakirjassa taas on valikoimaa vaikka millä mitalla. En ole siitä ehtinyt vielä kovin montaa herkkua tehdä, kun sain sen vasta viime jouluna.

 3. MArie June 13, 2006 / 10:59 pm

  Oletko kokeillut sitä mokkamarenkikakkua joka on siinä Maailman parhaat kakut kirjassa? Jos olet niin onnistuiko se sulla? Mä yritin tehdä sitä yks päivä, mutta marenkini epäonnistui ja kakusta tuli hieman erikoinen, marenki meni sellaiseksi tahmekasi ja kovaksi purkaksi. Mietin tässä että mikä meni vikaan, ainakin kuvittelen tehneeni ohjeen mukaan. Mutta hyvää se kakku oli silti. Kyllä me se yhdellä kahvituksella pisteltiin napaan, vaikka hieman takertuikin hamapaisiin. ;P
  Vinkkinä kuitenkin, kahviliköörillä maustettu kermavaahto oli tosi nannaa!
  Julkaisukelpoista kakkua siitä ei tullut, täytyypi siis tehdä sitä joku kerta uudestaan jospa onni suosisi paremmin sen marengin kanssa. =)

 4. cele June 14, 2006 / 2:00 am

  En ole kokeillut. Yleensä kierrän kaukaa kaikki sellaiset ohjeet, joissa käytetään kahvia. Tuo kyllä kieltämättä näyttää varsin herkulliselta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *