Perunamuusi

Perunamuusin tekeminen ei ole vaikeaa. Tekovaiheissa kantavat teemat ovat
1) perunamuusin valmistuksen joka vaiheessa pyritään mahdollisimman pieneen vetisyyteen (ja veden korvaamiseen maidolla/voilla)
2) perunamuusissa ei saa olla klimppejä/möykkyjä
3) voita omantunnon mukaan 😀

Liisteriäkin muusista voi saada, jos innostuu vispailemaan liikaa, mutta se on helppo välttää jättämällä ylettömän vispauksen väliin.

Tarvitset ensinnäkin jauhoisia perunoita. Esimerkiksi van goghit kelpaavat hyvin, ja niitä on yleensä aina saatavilla. Keitä perunat kuorineen reilusti suolatussa vedessä. Kuorineen keittäminen estää perunoita hajoamasta veteen jolloin keitinvettä ei imeydy niin paljon perunoihin. Suolaa ei lisätä keitinveteen maun takia, vaan jotta perunoiden vesimäärä pienenisi (vesi pyrkii pois perunoista, jotta keitinveden ja perunoiden suolapitoisuus lähenisivät toisiaan, osmoosiksiko tätä kutsuttiin). Perunoita keitetään kunnes ne ovat täysin kypsiä, älä silti ylikeitä perunoita vetisiksi. Vaihtoehtoisesti perunat voi kypsentää myös uunissa.

Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois ja aseta perunat lautaselle hetkeksi. Tällä välin lämmitä maito ja voi kattilassa. Voin määrä on omantunnon kysymys: jos tarjolla on hienompaa ruokaa, maidon ja voin suhde voi olla 2:1, arkiruuissa pieni voinokare riittää. (Ja jos vastustat Pekka Puskaa, laitat aina runsaasti voita).

Kun maito on lämmintä ja perunat hieman asettuneet (ja haihduttaneet vesihöyryä), kuori perunat sormin tai veitsellä. Tämän jälkeen purista perunat perunapusertimen tai suurireikäisen siivilän läpi. Näin voit olla varma, että muusiin ei jää möykkyjä. Itselläni on ollut huonoja kokemuksia perunasurvimista, yleensä möykkyjä jää yrityksistä huolimatta. Perunamassaa voi sekoitella hetken miedolla lämmöllä kattilassa, jolloin ylimääräistä vettä haihtuu taas perunoista. Tämän jälkeen lisää lämmintä maito-voiseosta kunnes koostumus on sopiva. Muusia ei tarvitse erityisemmin vispata. Sekoittaminen riittää. Sopiva maidon määrä ja koostumus on täysin makuasia.

Lopuksi mausta (ja maista!) ainakin suolalla. Jos käytät suolattua voita, kannattaa tämä pitää mielessä suolaa lisättäessä, ettei muusista tule liian suolaista. Myös pippuria ja muitakin mausteita/yrttejä voi käyttää. Viimeksi liuotimme maitoon raastettua piparjuurta, joskin niin vähän, ettei sillä ollut sanottavaa vaikutusta lopputulokseen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

1 Response

  1. ari September 19, 2010 / 1:45 am

    Muusipottujen kypsentäminen uunissa kuulostaa mielenkiintoiselta. Aivan uusi idea minulle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *