Munakastutkielma

pannulla1.jpg

Rosmis ihmetteli eilen munakkaan arvoitusta. Kuinkas ollakaan, Sorsanpaistajan vieläkin turhan suuresta bloggaamattomien ruokien arkistosta löytyi munakaskin, joten esittelen sen nyt suurelle yleisölle. Viikon huhkiminen ei näemmä todellakaan riittänyt arkiston tyhjäykseen, todennäköisesti se ei tyhjene vielä tälläkään viikolla viikonloppuna tiedossa olevien kemujen takia. Yritys on kuitenkin kova.

Joitain vuosia sitten tein munakkaita useinkin, mutta sitten innostus on hieman laantunut, eikä ne munat taida kovin runsaasti nautittuna olla edes kovin terveellisiä. Pienenä tein munakkaat aina niin, että pistin munaa kohti ruokalusikallisen vettä, maustoin suolan lisäksi aivastuspulverilla (valkopippuri) ja suosikkimausteellani paprikalla. Vatkasin yleensä munamassan ihan kunnolla sekaisin, vaikka yläasteen kotitaloustunnilla kiellettiin sekoittamasta liian hyvin. En ole kyllä hirveästi huomannut korrelaatiota lopputuloksen ja sekoitusmäärän välillä. Kolme munaa on yleensä aika hyvä setti, neljästä on jo vaikea saada tarpeeksi hyytynyttä.

Paistovaiheessa tapasin hajottaa rakenteen ihan kunnolla niin että munamassa hyytyy tasaisesti. Sitten lätkin runsaasti edamviipaleita toiselle puoliskolle ja käänsin toisen puolen päälle, ja odottelin vielä sen aikaa että juusto suli.

No, viimeksi kokeilin sitten hieman erilaista versiota ja yhdistelin tuon perusreseptin ja Ranskalainen keittiö -kirjasta löytyneen yrttimunakas-reseptin tällaiseksi lopputulokseksi.

Sovellettu yrttimunakas

2 munaa
1 rkl vettä
voita paistamiseen
1 rkl ranskankermaa tai smetanaa
1 tl silputtuja yrttejä (esim. rakuunaa, ruohosipulia, persiljaa tai meiramia)
edamraastetta
suolaa, valkopippuria ja paprikaa

1. Vatkaa munat, suola ja pippuri hyvin sekaisin.

2. Sulata voi pannulla. Lisää munaseos.

3. Kun munaseos alkaa hyytyä, nosta munakasta sivuilta haarukalla tai lastalla ja kallista pannua, jotta raaka muna valuu munakkaan alle. Isolla pannulla munakas kypsyy ilman sekoitteluakin.

4. Kun munakas on hyytynyt niin, että se ei enää valu mutta on vielä pehmeä, lusikoi rasnkankerma tai smetana sen keskelle ja ripottele pinnalle yrttejä ja runsaasti juustoraastetta.

5. Kun juusto on sulanut, taita munakas kasaan. Taita ensin noin kolmannes munakkaasta keskustan päälle ja toista sama toisella reunalla. Tarjoa välittömästi.

munakas.jpg

Tämän version hyvä puoli oli siinä, että kun munakasta ei sörkitty lainkaan paiston aikana, se pysyi paremmin kasassa taitteluvaiheessa. Toisaalta reuna pääsi kuivumaan enemmän kuin perinteisessä versiossa. Vaikutusta lienee lisännyt vielä perinteistä versiota hillitympi vedellä laimentaminen. Munamassan kuivuutta kompensoi tosin runsas juustoraaste ja kerma.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

5 Responses

 1. Liisa May 29, 2006 / 12:17 pm

  Parahin Sorsanpaistaja. Niin nautittava kuin blogisi onkin, niin pyytäisin hartaasti panostamaan kuvien laatuun. Esimerkiksi kuva pasta carbonarasta (siis siitä pelkästä kastikkeesta kattilassa) näytti oikeasti ihan oksennukselta. Vähän niin kuin tuo lähikuva munakasmassastakin.

  Muuten pelkkää kiitosta hyvästä ruokablogista!

 2. cele May 29, 2006 / 12:45 pm

  Parahin Liisa. Kuvien heikkoon laatuun vaikuttaa ainakin kolme tekijää. Ensinnäkin, koska olen vain putkiaivoinen nörtti, tekemäni ruuat ja erityisesti leivonnaiset eivät yksinkertaisesti näytä yhtä hyviltä kuin eräillä toisilla ruokabloggaajilla. Toiseksi, valokuvaajaurani on suunnilleen yhtä pitkä kuin tämän blogin historia, joten kuvaustekniikka ei ehkä vielä ole aivan hallussa. Kolmanneksi (mikä selittää tylsät kattilakuvat), ruualla on ikävä taipumus jäähtyä lautasella, joten kuvien napsiminen ja varsinkin arkiaterioista kuvaukseen kelpaavien asettelujen (vrt. kohta 1) väsääminen on kovin kiireistä puuhaa.

  Koska kuitenkin tunnustan kuvien tärkeän aseman ruokablogille, pyrin parhaani mukaan parantamaan kuvieni laatua jatkossa.

  P.S. Eikö bannerissa oleva sorsa olekin silti söpö? 🙂

 3. Liisa May 30, 2006 / 11:48 am

  Kyllä, se on erittäin söpö.

  Kuvat “tortellooneista” olivat muuten hyvin onnistuneet!

 4. Liisa May 30, 2006 / 11:50 am

  Korjaus edelliseen; hieno kuva yhdestä tortelloonista ja yhdestä oravasta..

 5. cele May 30, 2006 / 11:51 am

  Kyllähän se oravakin liittyy tortellooneihin. Katsos kun jauheliha… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *