Rooman paras pizza

Yritin vähän selata ruoka-aiheisia kuvia Roomasta otetuista kuvista, mutta vähässä olivat. Etenkin kun keskityimme ravintoloissakin syömiseen eikä kuvaamiseen. Yksi erittäin hyvin aiheeseen sopiva kuva löytyi kuitenkin Piazza di Spagnan mäkistä.

Siellä espanjalaisten portaiden juurella mäkkikin oli joutunut taipumaan väreistään. Mielenkiintoisena huomiona muuten fanta oli Roomassa paljon pistävämmän makuista kuin suomessa. Kokis sen sijaan maistui suunnilleen oikealta.

Jälkiruuaksi (ja vähän muutenkin) tuli maisteltua italialaista jätskiä, joka olikin nimensä veroista. Suosikiksi nousi ehkä ihan tavallinen mansikkajäätelö, joka suomalaisesta versiosta poiketen maistui oikeasti mansikalle. Täytyy kuitenkin sanoa, että parhaat jätskit on edelleen saatu Hämeenlinnan paikallisesta italialaisesta jätskipaikasta, eli Mamma miasta.

Tämä kuva taas on Campo dei Fiorilta, jossa valikoimaa riitti ja hedelmät olivat suomalaisista tarjonnasta poiketen kypsiä. Kukkia sieltä ei nimestä huolimatta paljoakaan löytynyt. Paikalla on ilmeisesti joskus aiemmin ollut niitty.

Pizzaa piti tietenkin Roomassa pari kertaa kokeilla, ja voittajaksi selviytyi ehdottomasti ylläolevan näköinen (tuo kuva on ihan turvallisesti sorsakeittiöstä, ei roomasta) pizza, jossa oli ohuehko pohja, päällä järjettömästi mozzarellaa (ja inaus oliiviöljyäkään ei pahaa tehnyt), kirsikkatomaatteja sekä muutama basilikan lehti. Oikeasti parasta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Pastanjauhajien aarteita (kananuudelikeitto)

Tällaisena pienenä välipostauksena hieman lisää kanaa. Pastanjauhajien herkkuja ei olekaan sorsakeittiössä tolkuttoman pitkään aikaan kokkailtu, joten oli jo aikakin korjata sekin puute. Muutenkin ruokablogiskenen seuraaminen jäänyt vähän vähemmälle. Uusia ruokablogeja olisi varmaan taas blogilistan täydeltä luettavaksi.

Kokkauskohde oli siis thaimaalaistyylinen kana-nuudelikeitto,
joka maistuikin myös sorsakeittiön tulisemmasta ruuasta pitävälle osapuolelle. (Niin, ja onko joku muka ihmetellyt miksi nykyään kokataan vain kanaa? Ei ainakaan mäkkärin mainosten takia..) Ainut vika oli koostumuksessa, josta tuli hieman liian vetistä, kuten kuvasta näkyy. Liemi oli kuitenkin sitäkin herkullisempaa, joten ei tuokaan aivan kamalasti vauhtia hidastanut.

Thaimaalainen kananuudelikeitto

400 g kanan filesuikaleita
1 – 2 porkkanaa ohuina suikaleina
ainakin kourallinen mung-pavun ituja
100 g riisinuudeleita
ruukullinen korianteria silpuksi revittynä
2 valkosipulin kynttä
noin 4 cm pätkä inkivääriä
1 – 2 chilipalkoa (koon ja maun mukaan) ohuiksi suikaleiksi
(poikkisuuntaan) (muista poistaa siemenet!)
1 kasvisliemikuutio
(loraus thai-kalalientä, jos on)
(ehkä PIENI tippa soijaa)

Paista kanasuikaleet pannulla. Ei ruskiteta vaan jätetään valkoiseksi. Kuullota porkkanasuikaleet ja chilit pienessä määrässä öljyä. Yhdistä kattilaan kanat, porkkanat ja chili ja lisää noin litra kuumaa vettä. Murenna joukkoon kasvisliemikuutio. Heitä mukaan pieneksi raastettu inkivääri ja valkosipuli. Lisää kuumaa vettä, mikäli teos ei vaikuta keitolta. Lisää korianterisilppu. Hauduttele ja maistele lientä. Lisää valkosipulia/inkivääriä, jos ei ole tarpeeksi makua.
Lisää lopuksi joukkoon idut ja riisinuudelit, jotka kypsyvät muutamassa minuutissa. Syö puikoilla sattumat ja ryystä lusikalla liemi.

Huomenna EHKÄ matkakuvia.

(Aika kieroa muuten pistää tällaisia lupauksia tänne loppuun kun eihän kukaan edes lue tänne saakka.)

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Broilerilla ja kurkku-tomaattisalaatilla täytetyt pitaleivät

Noniiiiiin. Josko sitä yrittäisi oikeasti heräillä.

Ensinnäkin tiedotusasioita. Sorsakeittiö on muuttanut ja pääluku kasvanut yhdellä. Se, että saadaanko myös netti-edustustoomme toinen kirjoittaja, on vielä hieman auki ja ehkä hieman yleisön aktiivisen painostuksenkin varassa (vink vink).

Muuton yhteydessä kaasuliesi muuttui sähköiseksi 🙁 samoin kuin uuni 🙂 . Luvassa siis lisää uuniruokia, toivon mukaan. Uudesta kämpästä ei ole vielä havaittu sorsia, mutta tällä kertaa muuttomatka olikin yli 100 metriä, joten odotettavissa on, että sorsafarmin siirtyminen kestää hieman pitempään kuin viimeksi.

Ruuanlaittokin on vähitellen aktivoitunut hieman enemmän entisiin mittoihin, joten blogattavia ruokiakin alkaa kertyä. Tämän kuun ruokahaaste taisi vielä mennä ohi, mutta seuraavalla kierroksella voin lähes luvata olevani messissä.

Viikonloppuna laitoimme kuitenkin broileria palasiksi marokkolaiseen tyyliin. Ylläoleva tahini-purkki on haettu Stockmannilta, ehkäpä kyseistä valmistetta voisi löytää muualtakin. Joka tapauksessa sen hankkiminen on hyvin suositeltavaa, koska se antaa tähän melko omanlaisen makunsa. Eräs tosin kommentoi tuon näyttäneen koiran kakalta ja ties miltä, mutta mitäs eräistä.

Broilerilla ja kurkku-tomaattisalaatilla täytetyt pitaleivät

1 pieni kurkku kuorittuna ja kuutioituna
3 kaltattua ja pilkottua tomaattia ilman siemeniä
2 silputtua kevätsipulia
2 rkl oliiviöljyä
pieni nippu persiljaa hienona silppuna
pieni nippu minttua hienona silppuna
½ säilötty sitruuna hienona silppuna (tällaisista ei sorsakeittiössä ollut hajuakaan)
3-4 rkl tahinia
1 sitruunan mehu
2 murskattua valkosipulinkynttä
6 pitaleipää (tai tee itse, katso alla)
½ paahdettu broileri tai 2 isoa paahdettua broilerinrintaa suikaloituna
suolaa ja pippuria

1. Pane kurkkukuutiot kulhon päälle asetettuun siivilään, ripottele niille hiukan suolaa ja jätä 10 minuutiksi valumaan. Huuhdo kurkut hyvin, valuta ne uudelleen ja siirrä ne sekä tomaatit ja kevätsipuli kulhoon. Lisää seokseen oliiviöljy, persilja, minttu ja säilötty sitruuna. Sekoita ja mausta hyvin suolalla ja mustapippurilla.

2. Yhdistä pienessä kulhossa tahini ja sitruunamehu. Ohenna seosta vesitilkalla, kunnes se on suunnilleen yhtä sakeaa kuin kuohukerma. Vatkaa valkosipuli seokseen ja mausta suolalla ja pippurilla.

3. Kuumenna grilli kuumaksi. Paahda pitaleipiä kaukana grillivastuksista, kunnes ne pullistuvat. Avaa leivät ja lusikoi niihin reilu annos broileria ja salaattia. Valuta täytteelle runsaasti tahinikastiketta ja tarjoa heti.

Pitaleipiä saanee kaupastakin, mutta niiden pyöräyttämiseen ei kauaa hurahda, joten suosittelen itsetekoisia versioita. Tämä resepti on googletettu jo unohdetusta paikasta ja toimi ihan hyvin. Ehkä annos saisi olla hitusen suurempi kahdeksaa lättyä varten.

Pitaleivät

8 kpl

2 dl vettä
pussi kuivahiivaa
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
5 dl vehnäjauhoja

1. Sekoita suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva ja alusta taikina. Vaivaa sekaan oliiviöljy. Anna kohota noin 20 min.

2. Jaa taikina 8 osaan. Taputtele niistä noin puolen sentin paksuisia leipiä. Anna niiden nousta liinan alla noin 30-40 minuuttia.

3. Paista leipiä 250 asteisessa uunissa noin 5-6 minuuttia.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone