Appelsiiniglaseerattua sorsapaistia

Odotittekin tätä varmaan jo joitain päiviä sitten. Tänään tapahtuvalle julkaisulle on kuitenkin syynsä. Sorsanpaistajan taival alkoi nimittäin suuren kohun saattelemana puoli vuotta sitten. Ja nyt, puoli vuotta myöhemmin, sorsa on paistettu. Olisi varmaan siis aika nimenmuutokselle. Miten olisi Karhunpaistaja? 😛

Reseptihän vinkattiin jo edellisessä postauksessa. En nyt mausta sano mitään, sillä sorsahan maistui tietenkin taivaalliselle. Reseptin alla on vielä kuvagalleria Sorsanpaistajan olennaisimmista tapahtumista viimeisen puolen vuoden ajalta.

Appelsiiniglaseerattua sorsapaistia

2 kynittyä, patavalmista sorsaa (n. 800 g /kpl)
2 porkkanaa
1 palsternakka
0,5 selleri
2 sipulia
1,5 l lihalientä

Appelsiiniglaseeraus:
6 rkl appelsiinimarmeladia
1 appelsiinin mehu
1 appelsiinin kuori

Varaa puolikas sorsaa syöjää kohti. Sulata sorsa, poista kädellä sorsan sisältä mahdolliset sisäelimet. Katkaise siivet viimeisestä nivelestä. Ne ovat rumia ja niissä ei ole mitään syötävää. Ruskista sorsa pannulla kauttaaltaan. Pilko juurekset ja laita uunivuokaan yhdessä sorsan kanssa. Kaada lihaliemi päälle. Paista 165 C n. 1,5 tuntia. Jäähdytä hiukan. Halkaise lintu saksilla kahtia rintalastan kohdalta. Poista rintalasta, selkäranka, reisi- ja siipiluut.

Appelsiiniglaseeraus

Keitä appelsiininkuoria noin 10 minuuttia. Suikaloi ohuiksi suikaleiksi. Sekoita marmeladi, mehu ja kuori keskenään, sivele seoksella sorsat nahkapuolelta. Lämmitä puolikkaita sorsia tilkassa haudutuslientä uunipellillä 200 C n. 8 minuuttia.

sorsa1.jpg

sorsa2.jpg

sorsa3.jpg

sorsa4.jpg

sorsa5.jpg

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Sorsan kohtalo, osa 2.

Tapahtui viime viikolla:

11:07 <pupunpaistaja> mut tota, lähdetäänkö siitä toiminta-ajatuksesta, että tulen sorsani kanssa ens sunnuntaina sorsakeittiöösi laittautumaan
11:09 <cele> sovitaan vaikka näin
11:15 <pupunpaistaja> hyvä
11:19 <cele> pitäisi sitten varmaan alkaa ihan tosissaan kaivelemaan jotain reseptiä sille
11:34 <pupunpaistaja> 🙂
11:34 <cele> http://kotisivu.mtv3.fi/paukarlahdenjousi/Siivelliset.html
11:34 <cele> tässä on aika lailla valinnanvaraakin
11:38 <pupunpaistaja> kaikissa kivoissa resepteissä näyttää menevän yli vuorokausi 🙂
11:38 <cele> heh
11:39 <cele> toi yks vois olla hyvää missä sorsa kääritään pekoniin
11:39 <pupunpaistaja> minkä niminen
11:39 <cele> mehevä sorsapaisti
11:39 <cele> vähän puolivälin jälkeen
11:40 <pupunpaistaja> itse kannattaisin jotain, missä ei panna pekonia eikä kermaa
11:41 <cele> no, täs on hyvää aikaa ettiä optimaalia reseptiä
11:43 <pupunpaistaja> toi appelsiiniglaseerattu sorsa vaikuttaa mielenkiintoiselta
11:43 <pupunpaistaja> ei vähiten kirjoittajan otteen ansiosta
11:47 <cele> no, jos näin alustavasti lähetään tosta liikkeelle

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Urani luontokuvaajana

Olin tyttöystävineni Korkeasaaressa Kissojen yössä. Alla parhaat otokset.

1.jpg

Komea aitau.. eikun ponit.

2.jpg

Leijonan leimuava harja.

3.jpg

Valkoisia kaneja pomppi hetki sitten koloihinsa.

4.jpg

Tiikeri vilahti häkin reunalla.

5.jpg

Lumileopardi.

6.jpg

Ilves.

7.jpg

Saukko.

8.jpg

Lumileopardi toisessa häkissä.

Hyväpalkkaisia työtarjouksia voi lähettää osoitteeseen sorsanpaistaja (at) gmail.com.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Riisipuuro

puuro.jpg

Puolen vuoden suunnittelun jälkeen riisipuuro osui makuhermoon kuin lihapiirakka keskellä työpäivää. Täysmaito on hyvää ja terveysvalistajat ilonpilaajia.

Riisipuuro

2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa

Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä n. 2 min. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen n. 35 min. välillä sekoittaen. Mausta valmis puuro suolalla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Tonnikalaa soijassa

Pahoittelen viimeaikaisia haamupäivityksiä, ne johtunevat tuon ruokablogilistani päivityksistä, mutta ongelman pitäisi poistua tämän merkinnän jälkeen, kun kyseinen postaus tippuu rss-streamista.

Polkkapossun neuvosta ostin jokin aika sitten Valintatalosta halpaa tonnikalaa. Yritin etsiskellä uusia kypsennystapoja sille hiljakkoin ostamastani Suuresta kala- ja äyriäisruokakirjasta (sarja täydentyy), mutta aika vähissä olivat vaihtoehdot. Päädyin sitten tällaiseen hunaja(soija)marinoituun versioon, vaikka olen hieman allerginen hurjille soijamäärille. Ehkä alan kuitenkin vähitellen tottua soijankin makuun, kun se ei tässä enää aivan valtavasti häirinnyt makuelämystä. Tai ehkä se johtui lisäkkeeksi keittämästäni tsuru maista.

(kuva tulee myöhemmin)

Hunajamarinoidut tonnikalakyljykset

4 tonnikalakyljystä
10 cm pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja leikattuna suikaleiksi
2 kevätsipulia ohuelti viipaloituna
2 rkl hunajaa
2 rkl balsamicoa
1 1/4 dl vähäsuolaista soijakastiketta

1. Pane tonnikala, inkivääri ja kevätsipuli matalaan astiaan.

2. Sekoita pienessä kulhossa hunaja, viinietikka ja soijakastike. Kaada seos kaloille ja kääntele kaloja niin, että ne peittyvät marinadiin. Pane astia peitettynä jääkaappiin tunniksi.

3. Kuumenna hiiligrilli (tai pannu). Grillaa kyljyksiä molemmilta puolilta 3-4 minuuttia tai kunnes ne ovat mielestäsi sopivan kypsiä. Kypsennysaika riippuu kalojen paksuudesta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Lounasneuvo

Lounasneuvolla on erittäin selkeä ja tarkasti määritelty missio: “Lounasneuvo arvioi helsinkiläisravintoloiden ja -kahviloiden lounastarjontaa. Ylenpalttisen subjektiivisesti ja täysin mielivaltaisesti.” Ainakin tähän mennessä arviot ovat keskittyneet Helsingin ydinkeskustan ravintoloihin, mikä menee hieman ohitse omasta lounastusalueestani, mutta onpahan listalla monta klassikkoakin, joissa on tullut käytyä.

Arviot käsittelevät niin yleisilmettä, asiakaskuntaa, palvelua, nopeutta, hintaa kuin itse ruokaakin. Jokaisen ravintolan osoite ja mahdollinen kotisivun osoite on kerrottu. Lisäksi arviot päättyvät lyhyeen suositukseen, joita selaamalla lounaspaikkojen arvioita voi tehdä nopeammin. Blogi onkin erinomaisen toimiva palvelu kaikille Helsingissä, erityisesti keskusta-alueella, lounastaville. Muualla asuville blogi voi olla vähemmän kiinnostava.

Sorsanpaistaja esittelee suomalaiset ruokablogit. Esiteltävät blogit on listattu täällä. Tarkista, että ruokablogisi on listalla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Mustikkapiirakka (tai raparperipiirakka)


Uusi kuva

En ole oikein vielä sinut uunini kanssa. Vaikka pidänkin kaasuliedestä suunnattomasti, kaasu-uuni ei ole läheskään yhtä kätevä. Lisäksi tässä mallissa ei ole lainkaan ylälämpöä, joten leivonnaisiin on lähes mahdotonta saada oikeaa väriä. Pohjan polttaminen taas on erittäin helppoa, koska on tottunut arvioimaan kypsyyttä juuri värin perusteella.

Niinpä sitten onnistuin lähes polttamaan tämänkin tortun pohjan, vaikka päältä väri on melkoisen hailakka. Kaikesta huolimatta maistui ihan hyvältä, ja sama resepti toimii myös raparperin kanssa.

Mustikkapiirakka

pohja:
4 lasia vehnäjauhoja
2 lasia sokeria
2 tl soodaa
2tl leivinjauhetta
2tl vaniliinisokeria
250g sulatettua voita
toiseen puoleen:
1 lasi piimää
1 kananmuna

täyte:
2 purkkia rahkaa
1 lasi sokeria
2 munaa
1tl vaniliinisokeria
mustikoita/raparperia

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää voi.

2. Jaa taikina puoliksi ja lisää toiseen puoleen piimä ja muna. Levitä tämä puolikas pellille.

3. Levitä mustikat/raparperi pohjan päälle ja kaada täyte niiden päälle.

4. Ripottele toinen puoli taikinaa päälle.

5. Paista 200 asteisessa uunissa 20-30min.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone