Melko reilua hedelmäsalaattia

Ideoiden synnyttäminen on tunnetusti rankkaa puuhaa. Niin on käynyt sorsakeittiössäkin, kun en ole itse ehtinyt vielä osallistua ainoaankaan ruokahaasteeseen. Nyt lieneekin jo neljäs kierros menossa ja voitto on tähän mennessä mennyt aina eri kohteeseen. Hieno homma!

Toukokuun ruokahaasteen aihe, eli reilun kaupan tuotteet, onkin hiertäneet aivonystyröitä jo pitemmän aikaa. Keksitty aihekin oli lopulta niin yksinkertainen, että toivottavasti en kopioinut kovin monen muun osallistujan aatoksia. Aika heikosti tullut seurattua ruokablogiskeneä viime aikoina.

Sorsakeittiössä ei normaalisti kiinnitetä aivan valtavaa huomiota eettiseen kuluttamiseen, eikä minua puhdasoppiseksi viherpiipertäjäksikään voine kutsua, koska kannatan sekä tuulivoimaa että ydinvoimaa. Tänään onkin hyvä heittäytyä sitten maailmanparantajaksi senkin edestä.

Reilun kaupan tuotteitakaan ei sorsakeittiössä valtavasti näy, koska en ole banaanin, appelsiinin tai kahvin suurkuluttaja. Kaapista sattui kyllä löytymään reilun kaupan ruokosokeria sekä juuri viimeisiään vetelevä reilun kaupan hunajapurkki. Lisäksi olen loppuviimein sitä mieltä, että vaikka reilun kaupan järjestelmä onkin varmasti viljelijöille hyvä juttu, on kuitenkin ekologisempaa suosia lähellä tuotettua ruokaa, kuin toiselta puolelta maailmaa roudattuja hedelmiä, vaikka reiluja olisivatkin.

Poikkeuksen tietenkin tuottaa tapaukset, joissa reilun kaupan tuotteet korvaavat joko vastaavan riistokapitalistisen tai jonkin toisen kaukaa tuotettavan tuotteen. Siitäpä siis aihe haasteruualleni. Sorsakeittiössä tavallisesti valmistettu hedelmäsalaatti kun koostuu pääosin maailmaa tuhoavista eksoottisista hedelmistä, joten lienee parasta korvata koko paketti reilun kaupan tuotteilla. Reilun kaupan hedelmissä on sitäpaitsi melko hyvät valikoimat, jäin kaipaamaan ainoastaan omenaa (ranskalaista omenaa tosin tuskin voi kovin viljelijää riistäväksi sanoa), sekä viinirypäleitä, joita kyllä on reilun kaupan valikoimissa, mutta ei lähimmässä valintaliikkeessä. Niin, ja mango osoittautui raa’aksi kuin merirosvo. Melko reilu hedelmäsalaatti syntyy siis näin:


Puuhatehtävä: montako reilun kaupan merkkiä löydät kuvasta?

Melko reilu hedelmäsalaatti

reilun kaupan appelsiineja
reilun kaupan banaaneja
reilun kaupan satsumoita
reilun kaupan ananas
reilun kaupan mango
reilun kaupan viinirypäleitä

makeuttamiseen lisäksi reilun kaupan hunajaa tai ruokosokeria

1. Pyöräile lähikauppaan (tai sitten hieman kauempaan, jossa valikoimat ovat kohdallaan). Nappaa hedelmäosastolta reilun kaupan hedelmiä maun mukaan. Sokeriosastolta lisäksi mukaan haluamaasi reilun kaupan makeutusainetta.

2. Ota esiin hedelmiä melko reilusti leikkaava Zwilling ja preparoi hedelmät reilun kokoisiksi palasiksi ja sekoita ne kulhossa.

3. Lämmitä kattilassa jonkin verran vettä ja makeuta se reilulla kädellä ruokosokerilla tai hunajalla. Kun makeutusaineet ovat liuenneet, lisää nestettä kulhoon niin, että se ei kuitenkaan dominoi asetelmaa.

4. Anna makujen tasaantua ja imeytellä reilu tovi jääkaapissa ennen tarjoilua. Tosi reilut tyypit voivat lisäksi tarjota tätä reilun kaupan jäätelön tai reilun kaupan suklaasta tehdyn suklaakastikkeen kera.

Salaatin mehustumista odotellessa onkin hyvää aikaa parantaa maailmaa osoitteessa www.kiva.org, jossa voit kätevästi mikrolainoittaa kehitysmaiden pienyrittäjiä. Ja jos tämänkin jälkeen maailma tuntuu vielä epäreilulta, kannattaa suunnata 26.5. Maailma kylässä -festivaaleille kello 13:15 kuuntelemaan All of Usin keikkaa. Ja vaikka ostaa levynkin, tuotto kun menee hyväntekeväisyyteen.

Melko reilua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

2 Responses

  1. pupunpaistaja May 21, 2007 / 11:05 pm

    muuttolintu on palannut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *