Maksalaatikko

maksalaatikko.jpg

Taisin joskus mainita, että maksa- ja veriruokia pitäisi varmaan syödä enemmän. No, eilen sitten sain itseäni niskasta kiinni ja aloin väsäämään maksalaatikkoa. Reseptin sain Joulupukilta, mutta muokkasin sitä hieman, että sain käytettyä koko täysmaitopurkin kerralla.

Hieman yllättäenkin lopputulos haisi ja maistui melkoisen paljon maksalaatikolta. Suolaa olisi saanut olla hieman enemmän, ja maksaakin tässä käytettiin melko säästellen. Monissa muissa resepteissä samankokoiseen annokseen oli käytetty 350 – 500 grammaa maksaa, joten enemmänkin sitä voi laittaa. Jos uskaltaa.

Maksalaatikko

(noin 6 annosta)

2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
1 tl suolaa
1 sipuli
25 g voita
1 – 2 munaa
250 g jauhettua naudanmaksaa
1 dl rusinoita
3 rkl siirappia
1 tl inkivääriä
¼ tl valkopippuria
½ tl hienonnettua meiramia

Keitä riisi maidossa puuroksi (noin 20-30min). Jäähdytä puuro. Hienonna sipuli ja pehmitä se ruskistamatta rasvassa. Jäähdytä. Yhdistä kaikki aineet makeahkoksi ja löysähköksi seokseksi ja kaada voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 150 asteessa noin 1 ½ tuntia. Tarjoa maksalaatikon kanssa voisulaa tai sokeroitua puolukkasurvosta.

Puuron keittely herätti minussa myös jo pitkän aikaa kyteneen riisipuurohimon. Pitänee oikeastikin keitellä sitä puuroa joskus lähiviikkoina.

Vielä muuten asiasta viidenteen. Onko mielestänne parempi kategorisoida nämä reseptit pääraaka-aineen vai ruokatyypin mukaan? Tällä hetkellä käytäntöni on hieman sekava, kun suurin osa on kategorisoitu pääraaka-aineen mukaan, mutta sitten on myös ruokatyyppisiä kategorioita, kuten salaatti sekä leivonta ja jälkiruuat.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

5 Responses

 1. tiv August 24, 2006 / 2:22 pm

  jaa-a, molempi parempi! että auttoiko?…:)
  Jotenkin ehkä kuitenkin blogeissa on helpompi selailla ruokatyypin mukaan. Pääasia että ylipäänsä on jotkin kategoriat. Täällähän sitä sitten istutaan ja selaillaan yötä myöten!

 2. cele August 24, 2006 / 2:27 pm

  Molempi vaatisi vähän virittelyjä, mutta voisi kyllä kieltämättä olla aika cooli. Onhan tuossa tietenkin toi hakulaatikko, mutta ei sekään oikein täydellinen ole.

 3. äl August 24, 2006 / 7:48 pm

  mää kyllä tykkään, että ruokatyypin mukaan on kivampi selailla!

 4. Jussi August 25, 2006 / 11:02 am

  Koska oletettavasti suurin osa resepteistä on kuitenkin pääruokatyylisiä, on ihan hyvä että ne ovat pääraaka-aineen mukaan ryhmissään.

  Eli siis kannatan varovasti nykyisen kaltaista järjestelyä, jossa pienemmät tyypit ovat yhtenä läjänä ja sitten esim. juuri liharuoat lihan mukaan ryhmiteltynä.

 5. cele August 25, 2006 / 2:57 pm

  Kai tästä nyt sitten pitää päätellä, että kumpikaan tapa ei ole yksimielisesti parempi. Yritän kehitellä jotain hienoa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *