Petterikäristys eli poronkäristys, osa 1.

Pakkanen täynnä Petteriä päätin aloittaa helposti ja kaivaa yhden kolmesta käristyspaketista sulamaan. Mukana tulleessa reseptivihossa oli parikin simppeliä käristysreseptiä, joista seurasin suunnilleen sitä, johon sai laittaa pekonia ja olutta.

Olut sopi mainiosti projektiini ja kun jääkaappi oli täynnä olutta (eikö minulla olekin hyvät oltavat: pakastin täynnä poroa ja jääkaappi olutta…) valitsin tähän stoutia. Säästin osan ruokajuomaksi, vaikka olin aika varma, etten saisi sitä juoduksi. Yllätyin kutenkin, kun maku ei ollutkaan katkera, vaan pehmeä, joskin voimakas. Inhoamani kitkerä alkumaku puuttui lähes tyystin.

Itse käristys oli varsin hyvää, muttei ehkä niin supererikoista kuin ehkä odotin. Olut toi liemeen mainiota makua ja sopi tähän kuin nenä päähän.

Poronkäristys

500 g poronvasan käristyslihaa
150 g pekonia, suikaloituna
2 sipulia, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, nienonnettuna
vajaa puoli puskaa timjaminoksia, sidottuna kimpuksi
1 laakerinlehti
pullo tummaa olutta (käytin itse stoutia)
3 dl lihalientä
suolaa ja pippuria

1. Paista pekoni pannulla.

2. Lisää ja kuullota sipuli.

3. Lisää käristyslihat.

4. Lisää valkosipuli, timjami ja laakerinlehti. Lisää olut ja lihaliemi ja anna hautua miedolla lämmöllä, kunnes liemi on suurimmaksi osaksi haihtunut.

5. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile perunamuusin ja puolukoiden kera.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

5 Responses

  1. Merituuli February 3, 2012 / 11:02 pm

    ai punainen nenä :)?

  2. Pitkä February 5, 2012 / 2:13 pm

    Mäkin tein jokin aika sitten käristystä ja käytin Tummaa Kukkoa liemeen. Itehän inhoan olutta, mutta onneksi se maku muuttui pehmeän täyteläiseksi hautuessaan ja lopputulos oli onneksi hyvä 🙂

  3. cele February 11, 2012 / 10:58 pm

    Merituuli,
    ehkä petterin päähän.. 😛

    Pitkä,
    ehkä haudutus hävittää oluen pahat komponentit jonnekin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *