Lihottajan persikka-juustokakku (à la Melba)

pohja.jpg

Ilmoitan tästä lähtien päivän indeksinä luvun, joka on laskettu viiden edellisen illan punnitusten keskiarvosta siten, että tämän päivän paino vastaa indeksilukua 100 ja tavoitepaino lukua 0. Tämän päivän indeksi on siis 100.

Huomasin eilisissä ravintolaskuissani virheen, jonka johdosta rasvasta saatu E% olikin 10 prosenttiyksikköä liian korkea. Optimitaso ylittyikin vain 7 prosenttiyksikköä. Kokonaisenergiamäärä oli sen sijaan laskettu oikein. Tämänkin päivän viimeiset ruuat on jo syöty ja päivän summaksi on tulossa 9595kJ, eli jopa hieman alle sen tavoittelemani kymmenen megajoulen. Hiilareiden, proteiinin ja rasvan energiansaantisuhteet menevät 52-11-36 kun optimi olisi 55-15-30. Syytän kakkua.

Tässä kakussa on siis 16300kJ energiaa ja h/p/r suhde 37-8-54 (varsinainen terveyspommi). Resepti on napattu Maailman parhaat kakut -kirjasta ja on kuulemma alun perin tehty 1800-luvun loppupuolella austraalialaiselle oopperalaulajalle Dame Nellie Melballe Lontoolaisessa Savoy Hotellissa.

persikat.jpg

Persikka-juustokakku à la Melba

Kakkupohjaan:
1 annos pâte sucrèe -taikinaa

Täytteeksi:
60 g mantelijauhetta
1 rkl hienoa sokeria
750g kypsiä, kuorittuja ja kivettömiä persikan puolikkaita
300 g tuorejuustoa
vajaa dl kermaviiliä
60 g hienoa sokeria
3 munaa
1 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta

Koristeluun:
10 tuoretta vadelmaa
mintunlehtiä
tomusokeria
1 annos vadelmakastiketta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Anna taikinan tulla uudelleen huoneen lämpöiseksi. Vaivaa se nopeasti sileäksi. Kaaviloi taikina kevyesti jauhotetulla alustalla 25 sentin pyöryläksi. Painele se kunnostetun vuoan pohjalle ja reunoihin ja esipaista 10 minuuttia. Alenna uunin lämpötilaa 180 asteeseen ja jatka paistamista toiset 10 minuuttia. Poista pavut ja päällä oleva leivinpaperi ja paista vielä 10 minuuttia. Ota kakkupohja uunista ja anna sen jäähtyä vuoassa. Alenna uuninlämpö 160 asteeseen.

2. Sekoita täytteen mantelijauhe ja sokeri. Levitä seos tasaisesti kakkupohjaan. Asettele persikkapuolikkaat päälle.

3. Hiero juusto, kermaviili ja sokeri tasaiseksi seokseksi. Erota munien keltuaiset valkuaisista. Lisää keltuaiset ja sitruunan kuoriraaste juustoseokseen. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita ensin kaksi kukkurapäistä lusikallista vaahtoa juustoseokseen ja sitten loppuvaahto varovasti.

4. Kaada täyte kakkupohjaan ja kypsennä kakkua vielä 1 1/4 tuntia. Peitä kakku alumiinifoliolla paistamisen puolivälissä, ettei pinta tule liian tummaksi.

5. Ota kakku vuoasta, koristele vadelmilla ja mintunlehdillä. Ripottele tomusokeria pinnalle ja tarjoa vadelmakastikkeen kanssa.

Ohjeen vadelmakastike syntyy yksinkertaisesti niin, että hierotaan 250g vadelmia ja 2 rkl tomusokeria soseeksi. Puristetaan sose puukauhalla siivilän läpi ja jäähdytetään. Minä jätin tämän osan väliin, että energia-arvot jäisivät edes hieman alemmas.

pala.jpg

Pienenä pidin kovasti jostain hieman samantyyppisestä persikkavirityksestä. Pitäisi varmaan kysyä sen reseptiä kotipuolesta (heti kun laihdutuskuuri on ohi, maha ei kestä toista tällaista heti perään). Tässä varmaan kannattaisi käyttää tuoreita persikoita. Käytin itse säilykeversioita, mutta ne vetistivät kakkua hieman liikaa. Siitäkin huolimatta kakku oli toki hyvinkin herkullista. Harmi vain, että nuo 16300 kilojoulea sekoittavat laihdutusohjelmani moneksi päiväksi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

1 Response

  1. Barnabas July 19, 2011 / 9:49 pm

    Mitä tarkoittaa tuo “poista pavut ja päällä oleva leivinpaperi”? 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *